Οικονομία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Λαγκάρντ δεν βλέπει κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Λαγκάρντ δεν βλέπει κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Τα εισερχόμενα δεδομένα δεν υποδηλώνουν πραγματικό κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού», τόνισε η Λαγκάρντ.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν πρόκειται να οδηγήσει σε κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αναμένει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα ωθήσει την ευρωζώνη σε στασιμοπληθωρισμό, ακόμη και αν αυξήσει τον πληθωρισμό εξαιτίας των υψηλών τιμών ενέργειας και μειώσει τον ρυθμό ανάπτυξης, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, χθες Σάββατο.

«Τα εισερχόμενα δεδομένα δεν υποδηλώνουν πραγματικό κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού», τόνισε η Λαγκάρντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κυπριακή εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος” που δημοσιεύεται στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ποια τα μελλοντικά στοιχεία

Η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι η ανάπτυξη της οικονομίας στην ευρωζώνη μπορεί να υποχωρήσει ακόμη και στο 2,3% το 2022 εξαιτίας του πολέμου, σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο. Ωστόσο, σημείωσε ότι σε όλα τα σενάρια, ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί και να σταθεροποιηθεί σε επίπεδα κοντά στον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ το 2024.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί η Δύση φοβάται ότι ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει τις εξαγωγές τροφίμων ως “όπλο”

Έντονη ανησυχία επικρατεί στην αγορά καθώς εδώ και ένα μήνα που διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εκτοξευθεί οι τιμές του σιταριού και το ηλιέλαιο έχει γίνει ένα “εκλεκτό” είδος.

Ρωσία και Ουκρανία σύμφωνα με το Gzero αντιπροσωπεύουν το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού. Πλέον, οι δύο χώρες έχουν αποκλειστεί από την παγκόσμια αγορά. Είναι αδύνατον πλέον να πληρωθεί η Ρωσία για εξαγωγές αγροτικών προϊόντων λόγω των κυρώσεων, ενώ η Ουκρανία έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές τροφίμων, όπως το σιτάρι, για να αντέξει τον πόλεμο. Δεκάδες χώρες του λεγόμενου Τρίτου και Δεύτερου Κόσμου βλέπουν με ανησυχία τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Επιπλέον, όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο πιο αληθινό γίνεται το σενάριο ότι θα χαθούν κρίσιμες σοδειές αυτό το καλοκαίρι.

Ακόμα και στις πλούσιες χώρες τα σενάρια είναι δυσοίωνα. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι καταναλωτές – οι οποίοι μετά βίας είχαν ξεπεράσει τον πανικό της πανδημίας – έχουν αρχίσει να κάνουν προμήθειες τροφίμων. Σε αρκετές χώρες έχει αρχίσει να μπαίνει πλαφόν ή δελτίο στις αγορές ηλιελαίου, αλεύρων και ζάχαρης. Οι τιμές των τροφίμων είναι στα ύψη.

Υπάρχουν φόβοι ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα χρησιμοποιήσει τις εξαγωγές τροφίμων ως όπλο ενάντια στη Δύση. Η Μόσχα έχει ήδη μπλοκάρει πλοία με εμπορεύματα από το να φύγουν από τη Μαύρη Θάλασσα και έχει δεσμευτεί ότι θα υπάρξουν αντίποινα στις δυτικές κυρώσεις. Η κατάληψη της Οδησσού θα επέτρεπε στους Ρώσους να ελέγχουν τις εμπορευματικές αποστολές τροφίμων στην περιοχή. Aν ο Πούτιν πραγματοποιήσει τις απειλές του, τότε το φαγητό θα γίνει πιο ακριβό σε πολλά μέρη του κόσμου, ειδικά στις φτωχότερες χώρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments