Διεθνή

Ουκρανία: Κατέσχεσε 400.000 τόνους σιτηρά η Ρωσία

Ουκρανία: Κατέσχεσε 400.000 τόνους σιτηρά η Ρωσία

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Ουκρανία: Το Κίεβο κατηγορεί την Ρωσία ότι προχώρησε στην κατάσχεση 400.000 τόνων σιτηρών από διάφορες περιοχές της χώρας.

Η Ουκρανία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους σιτοβολώνες της Ευρώπης. Το Κίεβο κατηγορεί την Μόσχα ότι αφαίρεσε 400.000 τόνους σιτηρών από περιοχές της χώρας που κατέλαβαν οι ένοπλες δυνάμεις της από την 24η Φεβρουαρίου.

Πρόκειται χονδρικά για το ένα τρίτο των αποθεμάτων σιτηρών στη Χερσώνα, στη Ζαπορίζια, στο Ντανιέτσκ και στο Λουγκάνσκ, συνόψισε ο υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας, ο Τάρας Βισότσκι, μιλώντας στην ουκρανική κρατική τηλεόραση χθες βράδυ.

Ξύπνησαν μνήμες από τον Μεγάλο Λιμό

Πριν ξεσπάσει η σύρραξη, στις περιοχές αυτές ήταν αποθηκευμένοι 1,3 εκατ. τόνοι σιτηρών για τον καθημερινό εφοδιασμό και για σπορά. «Δεν υπήρχαν στρατηγικά αποθέματα», δήλωσε ο υπουργός, προειδοποιώντας πως εάν οι διαθέσιμες ποσότητες μειωθούν περαιτέρω, υπάρχει κίνδυνος λιμού. Η κατηγορία του Κιέβου ανακινεί οδυνηρές μνήμες και παλιές πολεμικές.

Κατά ουκρανικές πηγές, περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτόνησαν στην Ουκρανία την περίοδο 1932-1933, όταν ο τότε ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης («δικτάτορας» για τους Ουκρανούς), ο Ιωσήφ Στάλιν, επέβαλε κολεκτιβοποίηση των αγροτών και διέταξε να κατάσχονται τα σιτηρά. Ωστόσο, θάνατοι από πείνα είχαν επίσης καταγραφεί στη νότια Ρωσία και στο Καζακστάν την ίδια περίοδο. Για την Ουκρανία, επρόκειτο για «γενοκτονία» διατεταγμένη από τη Μόσχα, την οποία αποκαλεί Γολοντομόρ, «Μεγάλο Λιμό».

Ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν όλη την Ουκρανία

Λίγες ώρες αφότου o Βλαντιμίρ Πούτιν, συνομιλώντας τηλεφωνικά με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ζήτησε από τη Δύση να σταματήσει να εξοπλίζει το Κίεβο και ενώ έγινε γνωστό ξεκίνησαν νέοι βομβαρδισμοί κατά της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στην Μαριούπολη, ο ρωσικός στρατός κλιμάκωσε τις επιθέσεις σχεδόν σε όλη την επικράτεια της Ουκρανίας, πολύ πέραν του ανατολικού μετώπου του Ντονμπάς. Η αύξηση της ρωσικής επιθετικότητας έρχεται δε την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίζει ενεργειακό εμπάργκο κατά της Μόσχας και ενώ ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς διαμήνυσε ότι το Βερολίνο θα στηρίξει την Ουκρανία μέχρι να αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα, προειδοποιώντας το Κρεμλίνο ότι η εισβολή θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τη Ρωσία.

Η χθεσινή κλιμάκωση των ρωσικών κινήσεων στο στρατιωτικό πεδίο συνδέεται κυρίως με δύο γεγονότα και πάντως δείχνει ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση για κατάπαυση του πυρός, παρά τις σχετικές εκκλήσεις Μακρόν προς τον Πούτιν, αλλά και τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο ίδιος ο ρώσος πρόεδρος στον Γάλλο ομόλογό του ότι η Μόσχα επιδιώκει την ειρήνη, παρά την «ασυνέπεια του Κιέβου», όπως υποστήριξε.

Πρώτον, ότι όσο πλησιάζει η 9η Μαΐου, ημέρα μίας φαντασμαγορικής παρέλασης στη Ρωσία για την επέτειο από τη νίκη κατά της ναζιστικής Γερμανίας στο B’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Πούτιν θα θελήσει να κάνει επίδειξη δύναμης και να παρουσιάσει απτά αποτελέσματα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Και δεύτερον, συνδέεται με το γεγονός της εντεινόμενης στρατιωτικής ενίσχυσης που παρέχει η Δύση στο Κίεβο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις λίγες ώρες πριν τις επιθέσεις ευρείας κλίμακας των Ρώσων χθες, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ δήλωσε ότι η Ουκρανία χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τα δυτικά όπλα, που λαμβάνει.

Έρχεται εμπάργκο στο πετρέλαιο – Ποιες χώρες εξαιρούνται

Στο μεταξύ, το 6ο και ίσως το ισχυρό πακέτο ευρωπαϊκών κυρώσεων εγκρίθηκε χθες βράδυ από το Κολέγιο των Επιτρόπων και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται να το παρουσιάσει σήμερα το πρωί στο ευρωκοινοβούλιο, ενώ στη συνέχεια πρόκειται να λάβει την τελική έγκριση από τα κράτη-μέλη. Το πακέτο θα προβλέπει σταδιακό εμπάργκο στις εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία μέχρι το τέλος του έτους.

Την εξαίρεσή τους από το μέτρο αυτό ζητούν η Ουγγαρία και η Σλοβακία, που έχουμε μεγάλη εξάρτηση από τα ρωσικά καύσιμα και στερούνται εναλλακτικών λύσεων, ενώ κι άλλα κράτη-μέλη αναμένεται να εισηγηθούν τροποποιήσεις, έχοντας καθένα ειδικούς λόγους. Για παράδειγμα, ναυτιλιακές χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα, το Βέλγιο και η Ολλανδία, διατηρούν επιφυλάξεις για ένα εμπάργκο, που θα περιλαμβάνει και τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου προς τρίτες χώρες, αφού κάτι τέτοιο θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στο ναυτιλιακό τους τομέα και, άρα, στην οικονομία τους.

Πιθανόν με αυτή την εξέλιξη να συνδέεται και η στάση της Ρωσίας στον ΟΗΕ, καθώς αναμένεται σήμερα να μποϊκοτάρει τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού και της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφαλείας (ΕΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ρωσική διπλωματική πηγή επιβεβαίωνε ότι η απόφαση της Μόσχας οφείλεται στην κρίση στην Ουκρανία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments