Οικονομία

ESM για ελληνική οικονομία: Εκπληρώθηκαν σημαντικά ορόσημα

ESM για ελληνική οικονομία: Εκπληρώθηκαν σημαντικά ορόσημα

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

ESM για ελληνική οικονομία: Όσον αφορά τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της Ελλάδας, ο ESM διαπιστώνει πρόοδο στην εφαρμογή τους και ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα έλαβε την πέμπτη και την έκτη δόση εξαμηνιαίων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους

«Η ελληνική οικονομία ανέκαμψε δυναμικά από την πανδημία, λόγω της ισχυρής εγχώριας ζήτησης και του τουρισμού», αναφέρει η ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για το 2021 για την ελληνική οικονομία.

Η έκθεση του ESM επισημαίνει ότι η οικονομική δραστηριότητα της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 8,3% το 2021, ανακτώντας ουσιαστικά τις απώλειες παραγωγής που καταγράφηκαν το προηγούμενο έτος, λόγω των επιπτώσεων του Covid-19. Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις χρησιμοποίησαν συσσωρευμένες αποταμιεύσεις για να τονώσουν την κατανάλωση και τις επενδύσεις και ο τουρισμός αυξήθηκε. Χάρη στην ταχεία ανάπτυξη, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ μειώθηκε στο 193,3% του ΑΕΠ από 206,3%.

Για τις μεταρρυθμίσεις

Όσον αφορά τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της Ελλάδας, ο ESM διαπιστώνει πρόοδο στην εφαρμογή τους και ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα έλαβε την πέμπτη και την έκτη δόση εξαμηνιαίων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που υπόκεινται σε πολιτική συνολικού ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι ευνοϊκοί όροι δανεισμού του ESM και του EFSF παρείχαν επίσης εξοικονόμηση προϋπολογισμού που εκτιμάται σε περίπου 8 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021.

Η Ελλάδα εκπλήρωσε πολλά σημαντικά ορόσημα στο πρόγραμμα συνολικής μεταρρύθμισής της όπως: την περαιτέρω πρόοδο στην ιδιωτικοποίηση, ιδίως στο Ελληνικό, και την υιοθέτηση ενός φιλόδοξου στρατηγικού σχεδίου για την ενίσχυση της διακυβέρνησης στις κρατικές επιχειρήσεις και τη βελτίωση της χρηματοοικονομικής πειθαρχίας.

Ποιες οι επισημάνσεις

Όμως ο ESM επισημαίνει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ρίχνει σκιές στις οικονομικές προοπτικές για την Ελλάδα. «Το μέγεθος των επιπτώσεων μένει να φανεί, αλλά η Ελλάδα μπορεί να επηρεαστεί δεδομένης της εξάρτησής της από τον τουρισμό και από τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου», καταλήγει η έκθεση του ESM.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments