Nέα της αγοράς

Χαλούμι από την Κύπρο κυκλοφορεί παράνομα στην Γερμανία χωρίς την απαραίτητη σήμανση

Χαλούμι από την Κύπρο κυκλοφορεί παράνομα στην Γερμανία χωρίς την απαραίτητη σήμανση

Πηγή Φωτογραφίας: Olivemagazine.gr- Offsite

Η αρνητική δημοσιότητα ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι σε σχέση με τους χειρισμούς της κυβέρνησης και την αδυναμία της να ελέγξει την εφαρμογή των συμφωνηθέντων για την εμπορία του χαλουμιού ως Προϊόντος ΠΟΠ.

Αναταράξεις σε επίπεδο αγοράς αλλά και σε πολιτικό επίπεδο επέφερε στην Κύπρο η καταγγελία των αρμόδιων Γερμανικών αρχών για εντοπισμό στη Γερμανία εισαγόμενου χαλουμιού, το οποίο δεν έφερε την απαραίτητη σήμανση ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.

Η γερμανική καταγγελία, η οποία διαβιβάστηκε στην Κομισιόν στις 5 Ιουλίου 2022, αναμένεται να σημάνει την επιβολή προστίμου κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, γεγονός που αποτελεί πρώτη είδηση τις τελευταίες ημέρες σε όλα τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Η αρνητική δημοσιότητα ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι σε σχέση με τους χειρισμούς της κυβέρνησης και την αδυναμία της να ελέγξει την εφαρμογή των συμφωνηθέντων για την εμπορία του χαλουμιού ως Προϊόντος ΠΟΠ. Υπό το βάρος των εξελίξεων η κυβέρνηση υποχρεώνεται να λάβει πρωτοφανή μέτρα που περιλαμβάνουν την άμεση απόσυρση από τα ράφια των υπεραγορών του χαλουμιού που δεν πληροί τις απαραίτητες προδιαγραφές, αλλά και τον τερματισμό των εξαγωγών του χαλουμιού αν δεν φέρει το λογότυπο ΠΟΠ.

Αντιδράσεις κομμάτων

Η εκ νέου έκθεση της Κύπρου σε σχέση με το χαλούμι έφερε αντιδράσεις και σε πολιτικό επίπεδο, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν εξηγήσεις για τις καταγγελίες της Γερμανίας και για τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για εφαρμογή της νομοθεσίας, ως όφειλε, από την 1η Οκτωβρίου του 2021, οπόταν και τέθηκε σε ισχύ ο Εκτελεστικός Κανονισμός που καθορίζει τι εστί χαλούμι.

Μάλιστα, το ΑΚΕΛ κατηγορεί ξεκάθαρα την κυβέρνηση ότι παραβιάζει τους κανονισμούς για τα ΠΟΠ, προς εξυπηρέτηση συμφερόντων. Οι καταγγελίες του ΑΚΕΛ σχετίζονται με την διελκυστίνδα που εδώ και χρόνια λαμβάνει χώρα μεταξύ αγελαδοτρόφων και αιγοπροβατοτρόφων σε σχέση με την ποσόστωση του γάλακτος στο χαλούμι.

Συγκεκριμένα, το ισχυρότατο λόμπι των αγελαδοτρόφων δεν αποδεχόταν την αύξηση της ποσόστωσης του αιγοπρόβειου γάλακτος στα πρότυπα της παραδοσιακής συνταγής. Τελικά το ζήτημα φάνηκε να λύνεται, με την κατάθεση του φακέλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ποσοστό 51-49, και την εγγραφή του προϊόντος ως ΠΟΠ με ποσόστωση 75-25 έως το 2024. Ωστόσο, η γερμανική καταγγελία αποκάλυψε ότι το σήριαλ χαλούμι δεν έχει ακόμα φτάσει στο τελευταίο του επεισόδιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments