Διεθνή

Ουκρανία: Τι “κρύβουν” οι καρατομήσεις Ζελένσκι – Ποιους κατηγορεί για προδοσία

Ουκρανία: Τι “κρύβουν” οι καρατομήσεις Ζελένσκι – Ποιους κατηγορεί για προδοσία

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο Ζελένσκι είπε ότι περισσότεροι από 60 αξιωματούχοι από την υπηρεσία ασφαλείας SBU και το γραφείο του εισαγγελέα εργάζονται κατά της Ουκρανίας στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέλυσε τον επικεφαλής της εσωτερικής υπηρεσίας ασφαλείας της χώρας και τη Γενική Εισαγγελέα, επικαλούμενος εκατοντάδες υποθέσεις φερόμενης προδοσίας και συνεργασίας με τη Ρωσία, καθώς η Μόσχα εμφανίζεται έτοιμη να εντείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ο Ζελένσκι είπε ότι περισσότεροι από 60 αξιωματούχοι από την υπηρεσία ασφαλείας SBU και το γραφείο του εισαγγελέα εργάζονται κατά της Ουκρανίας στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη και 651 υποθέσεις προδοσίας και συνεργασίας έχουν ανοίξει εναντίον αξιωματούχων επιβολής του νόμου.

Οι καρατομήσεις το βράδυ της Κυριακής του Ιβάν Μπακάνοφ, επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας και της γενικής εισαγγελέως Ιρίνα Βενεντίκτοβα, η οποία ηγήθηκε των προσπαθειών για δίωξη ρωσικών εγκλημάτων πολέμου, και ο τεράστιος αριθμός υποθέσεων προδοσίας αποκαλύπτουν την τεράστια πρόκληση της ρωσικής διείσδυσης, καθώς το Κίεβο μάχεται τη Μόσχα σε αυτό που ονομάζει ως αγώνα επιβίωσης.

«Μια τέτοια σειρά εγκλημάτων κατά των θεμελίων της εθνικής ασφάλειας του κράτους… θέτει πολύ σοβαρά ερωτήματα στους αρμόδιους ηγέτες», είπε ο Ζελένσκι. «Κάθε μία από αυτές τις ερωτήσεις θα λάβει μια σωστή απάντηση.

Στη νυχτερινή του ομιλία προς το έθνος, ο Ζελένσκι σημείωσε την πρόσφατη σύλληψη ως ύποπτος προδοσίας του πρώην επικεφαλής της SBU που επέβλεπε την περιοχή της Κριμαίας, τη χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014 και την οποία το Κίεβο και η Δύση εξακολουθούν να θεωρούν ως ουκρανική γη.

Ο Ζελένσκι είπε ότι απέλυσε τον ανώτατο αξιωματούχο ασφαλείας στην αρχή της εισβολής, μια απόφαση που είπε ότι τώρα έχει αποδειχθεί δικαιολογημένη.

“Έχουν συλλεχθεί επαρκή στοιχεία για να καταγγελθεί αυτό το άτομο ως ύποπτο για προδοσία. Όλες οι εγκληματικές του δραστηριότητες είναι τεκμηριωμένες”, είπε.

3.000 πύραυλοι κρουζ

Αφού απέτυχαν να καταλάβουν την πρωτεύουσα Κίεβο στις αρχές της εισβολής, οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιώντας μια εκστρατεία καταστροφικών βομβαρδισμών ελέγχουν τώρα μεγάλες περιοχές της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας, όπου οι φιλορώσοι αυτονομιστές ελέγχουν ήδη εδάφη.

Ο Ζελένσκι είπε ότι η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει περισσότερους από 3.000 πυραύλους κρουζ μέχρι σήμερα και ότι είναι «αδύνατο να μετρηθεί» ο αριθμός των πυροβολικών και άλλων επιδρομών μέχρι στιγμής.

Δεκάδες συγγενείς και κάτοικοι της περιοχής παρευρέθηκαν την Κυριακή στην κηδεία της 4χρονης Λίζα Ντμιτρίεβα, που σκοτώθηκε με άλλους 23 ανθρώπους σε πυραυλική επίθεση στην πόλη Βινίτσια, την περασμένη εβδομάδα.

Οι δυτικές παραδόσεις όπλων μεγάλου βεληνεκούς αρχίζουν να βοηθούν την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης, με το Κίεβο να αναφέρει μια σειρά επιτυχημένων επιδρομών σε 30 ρωσικούς κόμβους υλικοτεχνικής υποστήριξης και πυρομαχικών, χρησιμοποιώντας πολλά συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης που προμήθευσε πρόσφατα η Δύση.

Τα πλήγματα προκαλούν όλεθρο στις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού και έχουν μειώσει σημαντικά την επιθετική ικανότητα της Ρωσίας, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.

Η Νότια Επιχειρησιακή Διοίκηση της Ουκρανίας ανέφερε ότι στην περιοχή Χερσώνα, κατέστρεψε δύο ρωσικά συστήματα πυραύλων Pantsir, τρία συστήματα στρατηγικής επικοινωνίας, έναν σταθμό ραντάρ, δύο αποθήκες πυρομαχικών και 11 τεθωρακισμένα και στρατιωτικά οχήματα την Κυριακή.

Ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί επίσης ραδιοηλεκτρονικό πόλεμο για να καταστείλει δορυφορικά κανάλια επικοινωνίας, ανέφερε το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο σε δήλωση νωρίς τη Δευτέρα.

Η Ρωσία εντείνει τις επιχειρήσεις

Η Ρωσία διέταξε τις στρατιωτικές μονάδες να εντείνουν τις επιχειρήσεις για να αποτρέψουν τα ουκρανικά πλήγματα σε υπό ρωσικό έλεγχο περιοχές , σύμφωνα με την Ουκρανία, η οποία το Σαββατοκύριακο ανέφερε βομβαρδισμούς κατά μήκος της πρώτης γραμμής, όπως είπε ότι ήταν προετοιμασία για νέα επίθεση.

Το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας δήλωσε ότι οι δυνάμεις του απέκρουσαν τις ρωσικές επιθέσεις σε πολλές πόλεις στην περιοχή του Ντόνετσκ.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε την Κυριακή ότι η Ρωσία ενισχύει τις άμυνες σε περιοχές που κατέχει στη νότια Ουκρανία μετά την πίεση των ουκρανικών δυνάμεων και τις δεσμεύσεις των Ουκρανών ηγετών να εκδιώξουν τη Ρωσία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments