Διεθνή

Ευρωπαϊκή Ένωση: Εγκρίθηκαν οι επιπλέον κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Ευρωπαϊκή Ένωση: Εγκρίθηκαν οι επιπλέον κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ευρωπαϊκή Ένωση: Eγκρίθηκαν οι επιπλέον κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τα νέα μέτρα θα ευθυγραμμίσουν την ΕΕ με τους εταίρους της G7

Eγκρίθηκαν οι επιπλέον κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Όπως αναφέρει η τσεχική προεδρία σε ανάρτησή της στο Twitter, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της ΕΕ ενέκριναν το επόμενο πακέτο κυρώσεων ως απάντηση στη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας. Τα νέα μέτρα θα ευθυγραμμίσουν την ΕΕ με τους εταίρους της G7, θα ενισχύσουν την εφαρμογή τους και θα κλείσουν τα κενά όπου χρειάζεται.

Στις νέες κυρώσεις συμπεριλαμβάνεται η απαγόρευση εισαγωγών χρυσού ρωσικής προέλευσης (και των κοσμημάτων), το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Sberbank, περισσότερες κυρώσεις σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, αλλά και δέσμευση ότι οι κυρώσεις δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια σε όλο τον κόσμο.

Η δέσμη θα εγκριθεί από το Συμβούλιο με γραπτή διαδικασία, η οποία θα ολοκληρωθεί αύριο στις 10:00 (ώρα Βρυξελλών). Οι κυρώσεις θα τεθούν σε ισχύ μετά τη δημοσίευσή τους αύριο στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Φον ντερ Λάιεν: “H Ρωσία μας εκβιάζει και χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο”

«H Ρωσία μας εκβιάζει και χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο» τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν κατά τη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των προτάσεων της Επιτροπής για την ενέργεια με στόχο «έναν ασφαλή χειμώνα».

Η κ. Φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη και ανέφερε ότι τα κράτη-μέλη καλούνται για μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15%. Επιπροσθέτως, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε την ανάγκη της ενότητας και της αποφυγής του κατακερματισμού.

Μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά 15% έως την επόμενη άνοιξη

Τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά 15% έως την επόμενη άνοιξη περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «έναν ασφαλή χειμώνα» και για την αντιμετώπιση περαιτέρω περικοπών εφοδιασμού με φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

«Η ΕΕ αντιμετωπίζει τον κίνδυνο περαιτέρω περικοπών του εφοδιασμού με φυσικό αέριο από τη Ρωσία, λόγω της εργαλειοποίησης των εξαγωγών φυσικού αερίου από το Κρεμλίνο, με σχεδόν τα μισά κράτη μέλη της ΕΕ να έχουν ήδη επηρεαστεί από μειωμένες παραδόσεις», αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής. «Η ανάληψη δράσης τώρα μπορεί να μειώσει τόσο τον κίνδυνο όσο και το κόστος για την Ευρώπη σε περίπτωση περαιτέρω ή πλήρους διακοπής, ενισχύοντας την ευρωπαϊκή ενεργειακή ανθεκτικότητα», επισημαίνεται στη συνέχεια.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή προτείνει ένα νέο νομοθετικό εργαλείο – ένα νέο κανονισμό προς το Συμβούλιο, για συντονισμένα μέτρα μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου, βάσει του άρθρου 122 της Συνθήκης. Όταν εγκριθεί ο νέος κανονισμός θα θέτει ως στόχο για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ να μειώσουν τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά 15% μεταξύ 1ης Αυγούστου 2022 και 31ης Μαρτίου 2023.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments