Κόσμος

Ιράν: Ο συντηρητικός τύπος συγχαίρει τον δράστη

Ιράν: Ο συντηρητικός τύπος συγχαίρει τον δράστη

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo/Rajanish Kakade/AP

Ο συγγραφέας των «Σατανικών Στίχων» έχει γίνει στόχος ενός φετφά, ενός διατάγματος δολοφονίας, εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια.

Η δολοφονική επίθεση με μαχαίρι που δέχθηκε χθες ο Βρετανός συγγραφέας Σαλμάν Ρουσντί, καταγγέλθηκε σε όλο τον κόσμο, με μόνη εξαίρεση το Ιράν. Ο συγγραφέας των «Σατανικών Στίχων» έχει γίνει στόχος ενός φετφά, ενός διατάγματος δολοφονίας, εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια.

Η κύρια ιρανική υπερσυντηρητική εφημερίδα, η «Kayhan» συγχαίρει τον δράστη. «Συγχαρητήρια σε αυτόν τον θαρραλέο και συνειδητοποιημένο άνθρωπο που επιτέθηκε στον αποστάτη και στον μοχθηρό Σαλμάν Ρουσντί», γράφει η εφημερίδα, το αφεντικό της οποίας διορίζεται από τον Ανώτατο Οδηγό του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. «Ας φιλήσουμε το χέρι εκείνου που έσκισε το λαιμό του εχθρού του Θεού με το μαχαίρι», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Οι ιρανικές αρχές μέχρι στιγμής δεν έχουν σχολιάσει επίσημα την απόπειρα δολοφονίας του 75χρονου διανοούμενου.

Ακολουθώντας την επίσημη καθεστωτική γραμμή, όλα τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν τον Σαλμάν Ρουσντί «απόστολο», εκτός από την «Etemad», μια μεταρρυθμιστική εφημερίδα. Η καθημερινή εφημερίδα «Ιράν», μια αμιγώς καθεστωτική εφημερίδα, εκτίμησε ότι «ο λαιμός του διαβόλου χτυπήθηκε από ξυράφι».

«Ο Ρουσντί είναι ένα πιόνι της αυτοκρατορίας που υποδύεται τον μυθιστοριογράφο της μεταπολίτευσης», προσθέτει ο συντάκτης του κειμένου, ο οποίος συμπληρώνει: «Δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι, καθώς πλησιάζουμε σε μια πιθανή πυρηνική συμφωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες ισχυρίζονται ότι σχεδιάστηκε μια επίθεση στον Μπόλτον (πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου)».

Υπενθυμίζεται ότι Ρουσντί είχε προκαλέσει το μένος σημαντικού μέρους του μουσουλμανικού κόσμου με τη δημοσίευση τον Σεπτέμβριο του 1988 των «Σατανικών Στίχων», που οδήγησε τον ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί να εκδώσει φετφά το 1989, ζητώντας τη δολοφονία του.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments