Nέα της αγοράς

30 βαθμούς Κελσίου φτάνει η θερμοκρασία των υδάτων στη Μεσόγειο με συνέπειες στη θαλάσσια πανίδα

30 βαθμούς Κελσίου φτάνει η θερμοκρασία των υδάτων στη Μεσόγειο με συνέπειες στη θαλάσσια πανίδα

Πηγή Φωτογραφίας: Politischios- medNutrition

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Από τη Βαρκελώνη ως το Τελ Αβίβ οι επιστήμονες παρατηρούν εξαιρετικά απότομη αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων

Έως και πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου φτάνει η θερμοκρασία των υδάτων σε αρκετές περιοχές της Μεσογείου, με ολέθριες συνέπειες για τη θαλάσσια πανίδα και κατ΄ επέκταση και για τον άνθρωπο.

Όπως μεταδίδει το Associated Press, από τη Βαρκελώνη ως το Τελ Αβίβ οι επιστήμονες παρατηρούν εξαιρετικά απότομη αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων, από 3 έως 5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Θαλάσσιος «καύσωνας»

Η ακραία ζέστη στην Ευρώπη και άλλες περιοχές γύρω από τη Μεσόγειο απασχόλησε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων αυτό το καλοκαίρι, αλλά η άνοδος της θερμοκρασίας της θάλασσας παραμένει σε μεγάλο βαθμό εκτός οπτικού πεδίου.

Τα θαλάσσια κύματα θερμότητας προκαλούνται από τα ωκεάνια ρεύματα που δημιουργούν περιοχές θερμού νερού. Τα καιρικά συστήματα και η θερμότητα στην ατμόσφαιρα μπορούν επίσης να αυξήσουν τη θερμοκρασία του νερού. Και όπως ακριβώς οι αντίστοιχοι καύσωνες στην ξηρά, έτσι και οι θαλάσσιοι καύσωνες είναι πιο μακροχρόνιοι, πιο συχνοί και πιο έντονοι εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Μιλώντας στο AP ο Ζακουίμ Γκαραμπού, ερευνητής στο Ινστιτούτο Θαλάσσιων Επιστημών της Βαρκελώνης, υπογράμμισε ότι ο άνθρωπος «πιέζει το σύστημα πάρα πολύ». «Πρέπει να αναλάβουμε δράση για τα ζητήματα του κλίματος το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.

Κώστας Καλλιαντέρης
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Κώστας Καλλιαντέρης Οικονομικός Συντάκτης
Εξειδικεύεται στην κάλυψη θεμάτων οικονομίας, επιχειρηματικότητας, ενέργειας, μεταφορών, κατασκευών και αγορών. Παρακολουθεί τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αναλύοντας τις επιπτώσεις τους στην επιχειρηματική δραστηριότητα και την πραγματική οικονομία. Διαθέτει εμπειρία στη δημοσιογραφική κάλυψη οικονομικού και πολιτικού ρεπορτάζ, καθώς και στη σύνταξη αναλυτικών άρθρων για την αγορά, τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα.