Nέα της αγοράς

Ευρώπη: Εβδομάδες θερμοκρασιών ρεκόρ, με ελάχιστες βροχοπτώσεις αυτό το καλοκαίρι

Ευρώπη: Εβδομάδες θερμοκρασιών ρεκόρ, με ελάχιστες βροχοπτώσεις αυτό το καλοκαίρι

Πηγή Φωτογραφίας: www.ticmate.gr

Ευρώπη: Η χαμηλή στάθμη των υδάτων του Ρήνου δείχνει πώς η κλιματική αλλαγή έχει απτή αρνητική επίδραση στις δραστηριότητες, τα κέρδη και την πιστωτική ποιότητα των εταιρειών και μπορεί να απαιτήσει στρατηγικές αλλαγές

Αντιμέτωπη με αλλεπάλληλα κύματα καύσωνα και ιστορική ξηρασία που στερεύει τα ποτάμια βρίσκεται ολόκληρη η Ευρώπη, ενώ προετοιμάζεται για έναν εξίσου δύσκολο χειμώνα, όπου θα πρέπει να περιορίσει σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας. Προετοιμασμένες ήδη για ύφεση, ελλείψεις και ακρίβεια, οι επιχειρήσεις θα κληθούν να παλέψουν και με την έλλειψη ενός άλλου πολύτιμου αγαθού: της βροχής.

Εβδομάδες θερμοκρασιών ρεκόρ, με ελάχιστες βροχοπτώσεις αυτό το καλοκαίρι, έχουν αποστραγγίσει τη στάθμη του Ρήνου, την εμπορική αρτηρία της Γερμανίας, προκαλώντας καθυστερήσεις στη ναυτιλία και ωθώντας το κόστος μεταφοράς σε πενταπλάσια επίπεδα.

Οι πλωτές οδοί θα μπορούσαν να αποτελέσουν αχίλλειο πτέρνα για την ευρωπαϊκή οικονομία, προειδοποιούν αναλυτές. Τα προβλήματα στις πλωτές οδούς θα ήταν πρόκληση ακόμα και σε ιδανικές οικονομικές συνθήκες, ενώ τώρα με την Ευρώπη στο χείλος της ύφεσης εντείνεται η ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταστήσει την εσωτερική ναυτιλία πιο ανθεκτική.

Σ Τα ποτάμια και τα κανάλια της ηπείρου μεταφέρουν πάνω από 1 τόνο φορτίου ετησίως για κάθε κάτοικο της ΕΕ, ενώ συνεισφέρουν περίπου 80 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία μέσω μεταφορών, σύμφωνα με υπολογισμούς που βασίζονται σε στοιχεία της Eurostat και επικαλείται το Bloomberg.

«Credit negative» η χαμηλή στάθμη

Η Moody’s χαρακτηρίζει τη χαμηλή στάθμη του νερού «credit negative» για τις εταιρείες χημικών προϊόντων με εγκαταστάσεις κατά μήκος του ποταμού, καθώς επιβαρύνει τις ήδη προβληματικές αλυσίδες εφοδιασμού, αυξάνει το κόστος και μπορεί να περιορίσει την παραγωγή. Επιπλέον, οι μεταφορές μέσω του ποταμού δεν μπορούν να αντικατασταθούν πλήρως βραχυπρόθεσμα από εναλλακτικές λύσεις όπως τρένα ή φορτηγά.

Η χαμηλή στάθμη των υδάτων του Ρήνου δείχνει πώς η κλιματική αλλαγή έχει απτή αρνητική επίδραση στις δραστηριότητες, τα κέρδη και την πιστωτική ποιότητα των εταιρειών και μπορεί να απαιτήσει στρατηγικές αλλαγές, τονίζει ο οίκος αξιολόγησης.

Το 2018, όπου η στάθμη του Ρήνου είχε επίσης υποχωρήσει σημαντικά, οι μειωμένες προμήθειες και πρώτες ύλες οδήγησαν σε αύξηση των τιμών βενζίνης, ακόμη και ελλείψεις. Τότε, εκτιμήθηκε πως ο αντίκτυπος μείωσε τον ρυθμό αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του 2018 κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες σε κάθε τρίμηνο.

Επιπλέον, αναφέρει η Moody’s, τα χαμηλά επίπεδα νερού περιορίζουν την παραγωγή και μη χημικών παραγωγών, όπως οι επιχειρήσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, είτε επειδή η προμήθεια άνθρακα γίνεται πιο δύσκολη, αν όχι αδύνατη, είτε λόγω των περιορισμών στο νερό ψύξης. Αυτό επιδεινώνει περαιτέρω τις ήδη περιορισμένες παροχές ηλεκτρικής ενέργειας και έχει ως αποτέλεσμα ακόμη υψηλότερο λειτουργικό κόστος.

Στερεύουν τα ποτάμια

Την ίδια ωρα, ο Δούναβης εμφανίζει επίσης προβλήματα, εμποδίζοντας το εμπόριο σιτηρών και άλλων. Τα πιο κρίσιμα σημεία βρίσκονται στην περιοχή Zimnicea κατά μήκος των ρουμανοβουλγαρικών συνόρων και πιο κάτω στην Cernavoda, που επηρεάζει τη ναυτιλία προς την Ουκρανία.

Στη Γαλλία, οι ποταμοί Ροδανός και Γαρούνας είναι πολύ ζεστοί για να ψύχουν αποτελεσματικά τους πυρηνικούς αντιδραστήρες, επιδεινώνοντας την ενεργειακή κρίση.

Στην Ιταλία, στην κοιλάδα του Πάδου -που φιλοξενεί περίπου το 30% της αγροτικής παραγωγής της χώρας- η ζέστη και οι εξαιρετικά ξηρές συνθήκες έχουν βλάψει την παραγωγή καλαμποκιού και ηλίανθου και ανάγκασαν τους ρυζοκαλλιεργητές να κόψουν τις φυτεύσεις αφού ο ποταμός έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 70 ετών.

Η Ευρώπη βρίσκεται ήδη στο χείλος της ύφεσης καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τροφοδοτεί τον πληθωρισμό συμπιέζοντας τρόφιμα και ενέργεια. Ο Ρήνος αποτελεί τον πιο σημαντικό ποταμό της Ευρώπης και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη μεταφορά άνθρακα στα γερμανικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, τα οποία αντισταθμίζουν τον αντίκτυπο στις προμήθειες φυσικού αερίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments