Διεθνή

New Scientist: Η μελαγχολία του Σεπτέμβρη

New Scientist: Η μελαγχολία του Σεπτέμβρη

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay

New Scientist: Ο Σεπτέμβριος είναι ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου και σηματοδοτεί τη μετάβαση από το ξέγνοιαστο καλοκαίρι στις αυξημένες υποχρεώσεις του φθινοπώρου και του χειμώνα

Ο Σεπτέμβριος είναι ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου και σηματοδοτεί τη μετάβαση από το ξέγνοιαστο καλοκαίρι στις αυξημένες υποχρεώσεις του φθινοπώρου και του χειμώνα. Ορισμένες φορές, επηρεάζει αρνητικά τον ψυχισμό μας και είναι δυνατόν να προκαλέσει ακόμη και πιο σοβαρές μελαγχολικές αντιδράσεις. Στην περίπτωση αυτή, μιλάμε για εποχική κατάθλιψη.

Τι είναι όμως αυτή η εποχική κατάθλιψη, που φέρνει μαζί του ο Σεπτέμβριος; Ποια είναι τα συμπτώματα και ποιες είναι οι προτεινόμενες θεραπείες για την αντιμετώπισή της;

Καθώς ο καιρός γίνεται πιο σκοτεινός και κρύος και οι μέρες γίνονται πιο σύντομες, μερικοί άνθρωποι παρατηρούν ότι έχουν λιγότερη ενέργεια και δεν αισθάνονται τόσο θετικά όσο συνήθως. Αν και αυτά τα συναισθήματα μπορεί να είναι προσωρινά, περίπου ένας στους τρεις ανθρώπους παλεύει σταθερά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες με έναν τύπο κατάθλιψης που είναι γνωστός ως εποχική συναισθηματική διαταραχή.

Τα συμπτώματα της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής μπορεί να ποικίλλουν από ήπια έως σοβαρά, αλλά συνήθως περιλαμβάνουν χαμηλή διάθεση, αίσθημα αναξιότητας, αλλαγή στον ύπνο, αλλαγές στην όρεξη, απώλεια ενδιαφέροντος για πράγματα που, κατά το παρελθόν, απολαμβάνατε.

Για τα άτομα με χειμερινή κατάθλιψη, οι κύριες συνιστώμενες θεραπείες περιλαμβάνουν ψυχολογικές παρεμβάσεις (όπως θεραπείες ομιλίας) ή λήψη φαρμάκων (όπως ένα αντικαταθλιπτικό). Η έρευνα δείχνει ότι η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (η οποία επικεντρώνεται στην αμφισβήτηση των ενοχλητικών σκέψεών μας και στην αλλαγή της συμπεριφοράς μας) είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την εποχική κατάθλιψη.

Βασικό μέρος της γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας είναι η υποστήριξη των ασθενών σε μια τεχνική που ονομάζεται συμπεριφορική ενεργοποίηση, η οποία στοχεύει στη βελτίωση της διάθεσης ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να δομούν την ημέρα τους και να συμμετέχουν σε ουσιαστικές, ευχάριστες δραστηριότητες -ένα χόμπι, για παράδειγμα.

Η φωτοθεραπεία  διερευνάται επί του παρόντος ως θεραπεία για την εποχική κατάθλιψη. Δεδομένου ότι εξακολουθεί να είναι μια αναδυόμενη θεραπεία, η έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητά της ως αυτόνομη θεραπεία παραμένει ασυνεπής. Αλλά μια μελέτη έδειξε ότι η θεραπεία με φως μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος διαχείρισης των συμπτωμάτων όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments