Διεθνή

DW: Οι Ιρανοί αντιφρονούντες κινδυνεύουν στην Τουρκία

DW: Οι Ιρανοί αντιφρονούντες κινδυνεύουν στην Τουρκία

Πηγή Φωτογραφίας: sigma live/pixabay

Πολιτικοί αντιφρονούντες του Ιράν υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους λόγω του ολοκληρωτικού καθεστώτος των «Μουλάδων».

Πολιτικοί αντιφρονούντες του Ιράν υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους λόγω του ολοκληρωτικού καθεστώτος των «Μουλάδων». Κινούνται και εγκαθίστανται στην Τουρκία, στην οποία, όμως, δεν βρίσκουν την επιθυμητή ασφάλεια.

Η ποινική καταγγελία του δικηγόρου Kaçan απορρίφθηκε. Για δύο μήνες δεν υπήρχαν νέα από τον Ιρανό δημοσιογράφο. Ο δικηγόρος Kaçan λέει ότι η οικογένειά του που ζει στο Ιράν επικοινώνησε μαζί τους και τους ενημέρωσε ότι ο Shoashargh ήταν στη φυλακή στο Ιράν. Ο Kaçan προβάλλει τους ακόλουθους ισχυρισμούς: «Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε λάβει από διάφορα κανάλια, ο Arash Shoashargh απάγεται από την Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών (MIT) εδώ. Κρατείται σε άγνωστο μέρος για περισσότερο από ένα μήνα, ανακρίνεται. Στη συνέχεια παραδίδεται στις ιρανικές αρχές».

Ο Ιρανός δημοσιογράφος, ο οποίος καταδικάστηκε σε είκοσι χρόνια κάθειρξη, βρίσκεται ακόμα στη φυλακή στη χώρα του. Σύμφωνα με τον δικηγόρο Mahmut Kacan, οι διαφωνούντες υψηλού προφίλ στο Ιράν κινδυνεύουν στην Τουρκία, ειδικά τα τελευταία χρόνια .

Ο δικηγόρος Halim Yılmaz λέει ότι τα διακρατικά οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αποστολή πολιτικών προσφύγων πίσω στις χώρες τους ή στην απαγωγή τους. «Ακόμα κι αν ένα άτομο έχει καταφύγει για πολιτικούς λόγους, μπορεί ξαφνικά να χαρακτηριστεί ως «τρομοκρατία» και αυτό το άτομο δεν θα μπορεί να ισιώσει την πλάτη του», λέει.

Μια ενδιαφέρουσα υπόθεση εμφανίστηκε στα μέσα ενημέρωσης τους τελευταίους μήνες σχετικά με την απαγωγή Ιρανών αντιφρονούντων. Κατατέθηκε κατηγορητήριο σχετικά με την απαγωγή του πρώην συνταγματάρχη Mashali Firouze και της οικογένειάς του στο Ιράν και την απόπειρα απαγωγής του πρώην αξιωματικού του Ιρανικού Ναυτικού Mohammed Rezaei και του οικονομολόγου Shahnam Golshani από την Τουρκία.

Στο πλαίσιο του φακέλου, ο δημόσιος εισαγγελέας Davut Yılmaz συνελήφθη για φερόμενη συνεργασία με ιρανικές μυστικές υπηρεσίες και εγκληματικές οργανώσεις για τη λαθραία μεταφορά Ιρανών αντιφρονούντων από την Τουρκία μεταξύ 2019-2022. Η πρώτη ακρόαση της υπόθεσης που αφορούσε 14 κατηγορούμενους, συμπεριλαμβανομένου του Yılmaz, πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο στο 23ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης. Ζητείται η τιμωρία των κατηγορουμένων για «σύσταση οργάνωσης με σκοπό τη διάπραξη εγκλήματος», «μέλος εγκληματικής οργάνωσης», «παροχή εμπιστευτικών πληροφοριών του κράτους για σκοπούς πολιτικής ή στρατιωτικής κατασκοπείας», «στέρηση ένα άτομο της ελευθερίας του με χρήση βίας απειλής και εξαπάτησης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments