Διεθνή

Σοϊγκού: Δεύτερη συνομιλία σε 3 μέρες με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ

Σοϊγκού: Δεύτερη συνομιλία σε 3 μέρες με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΟΪΓΚΟΥ-rianovosti

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου είχε επίσης μια σειρά από τηλεφωνήματα με άλλους τρεις ομολόγους του, από χώρες του ΝΑΤΟ

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου μίλησε με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν την Κυριακή για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις ημέρες και είχε μια σειρά από τηλεφωνήματα με άλλους τρεις ομολόγους του, από χώρες του ΝΑΤΟ.

Η Μόσχα δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τη συνομιλία με τον Όστιν, η οποία ήρθε μετά την ομιλία των δύο ανδρών την Παρασκευή για πρώτη φορά από τον Μάιο. 

«Συζήτησαν την κατάσταση στην Ουκρανία, η οποία επιδεινώνεται ραγδαία», δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σχετικά με την κλήση του Σόιγκου με τον Γάλλο υπουργό Άμυνας Σεμπαστιέν Λεκόρνου. «Τείνει προς περαιτέρω ανεξέλεγκτη κλιμάκωση».

Ο Σόιγκου μίλησε χωριστά με τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ και τον Βρετανό Μπεν Γουάλας.

Δεν υπήρξε καμία ένδειξη από τη ρωσική πλευρά ότι οι συνομιλίες είχαν δώσει κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Έδειξαν, ωστόσο, ότι η Ρωσία και τα μέλη της συμμαχίας του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ διατηρούν ενεργά διαύλους επικοινωνίας σε μια περίοδο αυξανόμενης διεθνούς ανησυχίας για πιθανή πυρηνική κλιμάκωση.

Με τη Ρωσία να κλονίζεται από τις διαδοχικές ήττες στην Ουκρανία, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι θα καταφύγει σε πυρηνικά όπλα εάν χρειαστεί για να υπερασπιστεί την «εδαφική της ακεραιότητα».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι ο κόσμος είναι πιο κοντά στον «Αρμαγεδδώνα» από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από την Κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962.

Το ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε την ετήσια άσκηση πυρηνικής αποτροπής και δήλωσε ότι αναμένει από τη Ρωσία να πραγματοποιήσει ασκήσεις σύντομα για να δοκιμάσει την ετοιμότητα των δικών της πυρηνικών δυνάμεων.

Ένας κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης φέρεται να είπε μετά την κλήση Σόιγκου-Όστιν την περασμένη Παρασκευή ότι «πρέπει να ξεκαθαριστούν οι παρεξηγήσεις για να μην υπάρξουν ατυχήματα».

Ο Γάλλος υπουργός Λεκόρνου δήλωσε μετά την κλήση της Κυριακής ότι επιβεβαίωσε την επιθυμία της Γαλλίας για ειρηνική επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία και ότι το Παρίσι αρνήθηκε να παρασυρθεί σε οποιαδήποτε μορφή κλιμάκωσης.

Η Βρετανία είπε ότι ο Γουάλας είχε «αντικρούσει» τους ισχυρισμούς του Σόιγκου ότι οι δυτικές χώρες διευκολύνουν ένα σχέδιο του Κιέβου για κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ο Σόιγκου είπε στους Γάλλους, Τούρκους και Βρετανούς ομολόγους του την ανησυχία της Μόσχας ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια «βρώμικη βόμβα» – μια συσκευή με ραδιενεργό υλικό. Η Ρωσία δεν έχει παράσχει στοιχεία που να τεκμηριώνουν έναν τέτοιο ισχυρισμό.

Προηγούμενοι ρωσικοί ισχυρισμοί ότι η Ουκρανία μπορεί να καταφύγει στη χρήση απαγορευμένων όπλων, όπως βιολογικά όπλα, έχουν προκαλέσει ανησυχίες στη Δύση ότι η Μόσχα μπορεί να ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει επιθέσεις με «ψευδείς σημαίες» και να τις κατηγορήσει στο Κίεβο.

πηγή: reuters

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments