Διεθνή

Η μετεκλογική ρευστότητα της Δανίας

Η μετεκλογική ρευστότητα της Δανίας

Πηγή Φωτογραφίας: reuters/scandasia

  Οι Δανοί ψήφισαν σήμερα μετά τις πρόωρες εκλογές που προκηρύχθηκαν - Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η κεντροαριστερή συμμαχία κρατάει τα σκήπτρα με κάπου 47% έναντι 42% του δεξιού συνασπισμού

Σε μετεκλογική ρευστότητα οδηγείται η Δανία μετά την ολοκλήρωση των εκλογών πριν από λίγο, αφού φαίνεται ότι κανένα από τα δύο μπλοκ εξουσίας δεν συγκεντρώνει την απαιτούμενη από το συνταγματικό κείμενο πλειοψηφία.

Οι Δανοί ψήφισαν σήμερα μετά τις πρόωρες εκλογές που προκηρύχθηκαν.

Στην κυβέρνηση της χώρας βρίσκεται η σοσιαλδημοκράτης πολιτικός Μέτε Φρεντέρικσεν, από το 2019. Προκήρυξε εκλογές μετά από την υπόθεση των μινκ, το οποίο αντιμετωπίσθηκε αρχικά ως ένα νομικό σκάνδαλο, μια θεσμική ατασθαλία, που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των μέσων μαζικής ενημέρωσης της χώρας, κατά τους τελευταίους μήνες.

Η Δανία ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο, όσον αφορά τη γούνα των μινκ (βιζόν), ενός εμβληματικού σαρκοφάγου θηλαστικού της χώρας. Η εμφάνιση μιας παραλλαγής της covid – 19 σε φάρμες βιζόν έκανε την Φρεντέρικσεν να διατάξει τη σφαγή περισσότερων από 15 εκατομμύρια μινκ.

Σε έναν πρώτο χρόνο, το θέμα έλαβε διαστάσεις σκανδάλου, διότι η κυβέρνηση δεν είχε την απαραίτητη νομική βάση για να επιβάλει τη σφαγή αυτή στους κτηνοτρόφους της χώρας.

Ωστόσο, η ευθύνη της Πρωθυπουργού έχει εξασθενήσει σημαντικά σε αυτή την υπόθεση, επειδή δεν υπήρχαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι γνώριζε πως δεν υπήρχε νομική βάση για την απόφασή της.

Η Φρεντέρικσεν ηγείται της κεντροαριστερής συμμαχίας που ασκούσε τη διακυβέρνηση της χώρας. Αυτή η λεγόμενη «κόκκινη» συμμαχία αποτελείται από τους σοσιαλδημοκράτες και τους ριζοσπάστες αριστερούς. Απέναντί της βρίσκεται η συμμαχία της δεξιάς και της ακροδεξιάς, η οποία συγκεντρώνει το παραδοσιακό δεξιό κόμμα της χώρας με ακροδεξιές πολιτικές φωνές.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η κεντροαριστερή συμμαχία κρατάει τα σκήπτρα με κάπου 47% έναντι 42% του δεξιού συνασπισμού.

Ωστόσο, αν το αποτέλεσμα αυτό επιβεβαιωθεί στις κάλπες, αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπάρξει. Κρίσιμος θα είναι, στην περίπτωση αυτή ο ρόλος των φιλελεύθερων μεταρρυθμιστών, που συγκεντρώνουν μια κρίσιμη μάζα του εκλογικού σώματος.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η σοσιαλδημοκρατικού προσανατολισμού τηρεί μια ιδιαίτερα αυστηρή, «σκληρή», μεταναστευτική πολιτική, που την απομακρύνει από τους φιλελεύθερους, αφού δεσμεύεται να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις της με τη Ρουάντα, ούτως ώστε αυτή η αφρικανική χώρα να διαχειριστεί την υποδοχή των αιτούντων άσυλο που θα ήθελαν να μεταναστεύσουν στη Δανία.

Σε κάθε περίπτωση, σε λίγες ώρες, θα είναι γνωστά τα εκλογικά αποτελέσματα, που θα κρίνουν αν θα υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή, το πιθανότερο, μια κυβέρνηση συμμαχίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments