Διεθνή

Κομισιόν: Σχέδιο κυβερνοάμυνας εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για ρωσικές επιθέσεις

Κομισιόν: Σχέδιο κυβερνοάμυνας εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για ρωσικές επιθέσεις

Πηγή Φωτογραφίας: euractiv

Η πολιτική που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενισχύσει τις δυνατότητες της ΕΕ στον κυβερνοχώρο και θα ενισχύσει τον συντονισμό και τη συνεργασία μεταξύ των κοινοτήτων του κυβερνοχώρου, του στρατού και των πολιτών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Πέμπτη δύο σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση της επιδεινούμενης κατάστασης ασφάλειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία για να ενισχύσει την κυβερνοάμυνα και να επιτρέψει στις ένοπλες δυνάμεις να κινούνται ταχύτερα και καλύτερα διασυνοριακά.

Το στέλεχος της ΕΕ είπε ότι οι ρωσικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους εταίρους τους ήταν ένα κάλεσμα «αφύπνισης». Χρειαζόταν περισσότερη δράση για την προστασία των πολιτών και των ενόπλων δυνάμεων και η συνεργασία με το ΝΑΤΟ θα πρέπει να ενταθεί, ανέφερε.

“Ο πόλεμος επέστρεψε στα σύνορά μας και η επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας υπονομεύει την ειρήνη και το διεθνές σύστημα που βασίζεται σε κανόνες παγκοσμίως”, δήλωσε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζεζέπ Μπορέλ σε συνέντευξη Τύπου.

«Μας επηρεάζει και πρέπει να προσαρμόσουμε τις αμυντικές μας πολιτικές σε αυτό το νέο περιβάλλον».

Παράλληλα και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε για αυξανόμενες απειλές στον κυβερνοχώρο, σημειώνοντας πρόσφατες επιθέσεις εναντίον δορυφόρων, κρίσιμων υποδομών και κυβερνητικών υπηρεσιών, ειδικά ως μέρος του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

«Ο κυβερνοχώρος είναι ένας συνεχώς αμφισβητούμενος χώρος και η γραμμή μεταξύ ειρήνης, κρίσης και σύγκρουσης είναι θολή», δήλωσε ο επικεφαλής της αμυντικής συμμαχίας σε ομιλία του στη Ρώμη.

“Καλώ τους συμμάχους να δεσμευτούν εκ νέου για την άμυνα στον κυβερνοχώρο. Με περισσότερα χρήματα, περισσότερη τεχνογνωσία και ενισχυμένη συνεργασία. Αυτό είναι ένα ζωτικό μέρος της συλλογικής μας άμυνας και είμαστε όλοι μαζί σε αυτό.”

Η πολιτική που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενισχύσει τις δυνατότητες της ΕΕ στον κυβερνοχώρο και θα ενισχύσει τον συντονισμό και τη συνεργασία μεταξύ των κοινοτήτων του κυβερνοχώρου, του στρατού και των πολιτών.

Η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος μιας σειράς μέτρων που προτείνει η Επιτροπή για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας της ΕΕ εν μέσω ενός κύματος κυβερνοεπιθέσεων σε κυβερνήσεις και επιχειρήσεις παγκοσμίως.

Την περασμένη εβδομάδα, η υπηρεσία κυβερνοασφάλειας της ΕΕ ENISA ανέφερε ότι η εισβολή στην Ουκρανία οδήγησε σε πιο επιζήμιες και εκτεταμένες επιθέσεις κυβερνοασφάλειας στην ΕΕ έως και τον περασμένο Ιούλιο.

Ένα χωριστό σχέδιο δράσης για τη στρατιωτική κινητικότητα που προτείνεται από την Επιτροπή στοχεύει να βοηθήσει τις χώρες της ΕΕ και τους εταίρους τους να μεταφέρουν στρατεύματα και εξοπλισμό πιο αποτελεσματικά, να εργαστούν για «καλύτερα συνδεδεμένες και προστατευμένες υποδομές» και να ενισχύσουν τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ.

“… για να κάνουν οι στρατιωτικές δυνάμεις πραγματική διαφορά στο έδαφος, πρέπει να κινηθούν γρήγορα. Δεν πρέπει να εμποδίζονται λόγω γραφειοκρατίας ή έλλειψης προσαρμοσμένων υποδομών”, δήλωσε η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργκρέτε Βεστάγκερ στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments