Διεθνή

Νάνσι Πελόζι: Αποχωρεί από την ηγεσία των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Νάνσι Πελόζι: Αποχωρεί από την ηγεσία των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ήταν η υψηλότερη και ισχυρότερη εκλεγμένη γυναίκα στην ιστορία των ΗΠΑ μέχρι που η Καμάλα Χάρις έγινε αντιπρόεδρος τον Ιανουάριο του 2021 - Η πρόεδρος της Βουλής είναι η δεύτερη στη σειρά διαδοχής της προεδρίας

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, η πρώτη γυναίκα που κατείχε αυτό το αξίωμα με επιρροή, δήλωσε την Πέμπτη ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία των Δημοκρατικών στο κοινοβούλιο, μια ημέρα αφότου οι Ρεπουμπλικάνοι εξασφάλισαν μια ισχνή πλειοψηφία στις ενδιάμεσες εκλογές.

Η 82χρονη φιλελεύθερη από την Καλιφόρνια που έχει υπηρετήσει δύο θητείες, είπε ότι θα παραμείνει στο Κογκρέσο, εκπροσωπώντας το Σαν Φρανσίσκο στη Βουλή όπως έκανε για 35 χρόνια. 

Η Πελόζι έλαβε επευφημίες από τους συναδέλφους της Δημοκρατικούς καθώς πήρε τη θέση της στην αίθουσα της Βουλής για να κάνει την ανακοίνωση.

Αποκάλεσε την αίθουσα της Βουλής «ιερό έδαφος» και «καρδιά της αμερικανικής δημοκρατίας». Θυμήθηκε ότι επισκέφτηκε το Καπιτώλιο για πρώτη φορά ως παιδί, όταν ο πατέρας της ορκίστηκε ως μέλος της Βουλής. Είπε ότι το επιμελητήριο εκπροσωπούσε το «σπίτι του λαού» και είχε κάνει «τη δουλειά του λαού».

“Η αμερικανική δημοκρατία είναι μεγαλειώδης, αλλά είναι εύθραυστη. Πολλοί από εμάς εδώ έχουμε δει την ευθραυστότητά μας από πρώτο χέρι, τραγικά σε αυτήν την αίθουσα. Και έτσι η δημοκρατία πρέπει να υπερασπίζεται για πάντα από δυνάμεις που επιθυμούν το κακό της”, είπε η Πελόζι, αναφερόμενη στην επίθεση στο Καπιτώλιο, πέρυσι από υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Εμείς οι άνθρωποι – μια χώρα, ένα πεπρωμένο», πρόσθεσε η Πελόζι.

Η Πελόζι σημείωσε επίσης την αύξηση του αριθμού των γυναικών που υπηρετούν στο Σώμα από τότε που εντάχθηκε για πρώτη φορά σε αυτό. Ευχαρίστησε την οικογένειά της και το προσωπικό της.«Μια νέα μέρα  ξημερώνει στον ορίζοντα», πρόσθεσε η Πελόζι.

Οι Ρεπουμπλικάνοι με την οριακή πλειοψηφία παίρνουν τον έλεγχο του Κογκρέσος, που θα τους επιτρέψει να εμποδίσουν τη νομοθετική ατζέντα του Δημοκρατικού Προέδρου Τζο Μπάιντεν. Οι Δημοκρατικοί διατήρησαν τον έλεγχο της Γερουσίας.

Η Πελόζι έπαιξε κεντρικό ρόλο στο να περάσει η νομοθετική ατζέντα του Δημοκρατικού Προέδρου Τζο Μπάιντεν μέσω του Κογκρέσου, όπως έκανε προηγουμένως για τον Δημοκρατικό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Βοήθησε στην ψήφιση του υπογραφόμενου νόμου για την υγειονομική περίθαλψη του Ομπάμα το 2010, καθώς και σε σημαντικές επεκτάσεις των δαπανών για υποδομές και για το κλίμα υπό τον Μπάιντεν. Προήδρευσε επίσης στη Βουλή όταν παραπέμφθηκε δύο φορές στον Τραμπ και υπήρξε τακτικός στόχος κριτικής από τους συντηρητικούς των ΗΠΑ.

Η Πελόζι, η οποία κατέχει την έδρα της από τότε που κέρδισε τις ειδικές εκλογές του 1987, υφίσταται πιέσεις τα τελευταία χρόνια από τους νεότερους Δημοκρατικούς της Βουλής να παραδώσει την εξουσία. Ήταν η υψηλότερη και ισχυρότερη εκλεγμένη γυναίκα στην ιστορία των ΗΠΑ μέχρι που η Καμάλα Χάρις έγινε αντιπρόεδρος τον Ιανουάριο του 2021. Η πρόεδρος της Βουλής είναι η δεύτερη στη σειρά διαδοχής της προεδρίας.

Η Πελόζι τις τελευταίες ημέρες είχε πει ότι η επίθεση στις 28 Οκτωβρίου στον σύζυγό της Πολ από έναν πολιτικά υποκινούμενο εισβολέα που κρατούσε σφυρί στο σπίτι τους στο Σαν Φρανσίσκο, καθώς και άλλοι παράγοντες, θα επηρέαζαν την απόφασή της για το αν θα διατηρήσει τον ηγετικό της ρόλο.

Οι Δημοκρατικοί της Βουλής πρόκειται να ψηφίσουν για τους ηγέτες τους στις 30 Νοεμβρίου.

Την Τετάρτη, οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής πρόσφεραν αρχική υποστήριξη στον Κέβιν Μακάρθι για να είναι ομιλητής κατά την ορκωμοσία του επόμενου Κογκρέσου στις 3 Ιανουαρίου και αντικαταστάτης της Νάνσι Πελόζι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments