Διεθνή

Πεντάγωνο: Η Ρωσία επεκτείνει και εκσυγχρονίζει το πυρηνικό οπλοστάσιό της

Πεντάγωνο: Η Ρωσία επεκτείνει και εκσυγχρονίζει το πυρηνικό οπλοστάσιό της

Πηγή Φωτογραφίας: afp

Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες μαζί κατέχουν περίπου το 90% των πυρηνικών κεφαλών στον κόσμο - αρκετά για να καταστρέψουν τον πλανήτη... πολλές φορές

Η Ρωσία επεκτείνει και εκσυγχρονίζει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, τη στιγμή που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, αντιμέτωπος με οπισθοδρομήσεις στην Ουκρανία, έχει επανειλημμένα απειλήσει ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.

Τα σχόλια του Όστιν συνάδουν με ένα πρόσφατο έγγραφο του Πενταγώνου για τα πυρηνικά όπλα.

Η Ρωσία έχει το μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών όπλων στον κόσμο, με σχεδόν 6.000 κεφαλές, σύμφωνα με ειδικούς. Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες μαζί κατέχουν περίπου το 90% των πυρηνικών κεφαλών στον κόσμο – αρκετά για να καταστρέψουν τον πλανήτη… πολλές φορές.

Οι δηλώσεις Όστιν έγιναν κατά την τελετή ανάληψης καθηκόντων του νέου διοικητή της Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ, που επιβλέπει το πυρηνικό οπλοστάσιο των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Και καθώς το Κρεμλίνο συνεχίζει τον σκληρό και απρόκλητο πόλεμο επιλογής του εναντίον της Ουκρανίας, ολόκληρος ο κόσμος έχει δει τον Πούτιν να εμπλέκεται σε βαθιά ανεύθυνα πυρηνικά χτυπήματα», είπε ο Όστιν.

Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην κατασκευή υποδομών για τις πυρηνικές της δυνάμεις το 2023.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο Πούτιν υποσχέθηκε σε συνέντευξη Τύπου ότι οποιαδήποτε χώρα τολμούσε να επιτεθεί στη Ρωσία με πυρηνικά όπλα θα εξαφανιστεί από προσώπου γης.

Ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία δεν είχε εντολή να εξαπολύσει ένα πρώτο προληπτικό πυρηνικό χτύπημα, αλλά ότι τα προηγμένα υπερηχητικά όπλα της Ρωσίας θα διασφάλιζαν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ανταποκριθεί σθεναρά εάν δεχόταν ποτέ επίθεση.

Ο Πούτιν στις 21 Σεπτεμβρίου προειδοποίησε τη Δύση ότι δεν μπλόφαρε όταν είπε ότι θα ήταν έτοιμος να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να υπερασπιστεί τη Ρωσία. Στις 30 Σεπτεμβρίου, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιούργησαν προηγούμενο ρίχνοντας δύο ατομικές βόμβες στην Ιαπωνία το 1945.

Ρώσοι αξιωματούχοι ωστόσο υποστηρίζουν ότι η Δύση έχει επανειλημμένα παρερμηνεύσει τις δηλώσεις του Κρεμλίνου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προειδοποιήσει τη Ρωσία για τις συνέπειες οποιασδήποτε χρήσης πυρηνικών όπλων.

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες επρόκειτο να πραγματοποιήσουν συνομιλίες τις τελευταίες εβδομάδες για την υπάρχουσα συνθήκη NEW START, η οποία περιορίζει τον αριθμό των κεφαλών που μπορεί να αναπτύξει η καθεμία.

Όμως η Μόσχα αποχώρησε την παραμονή της συνάντησης, κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες για τοξική αντιρωσική συμπεριφορά και προσπάθεια χειραγώγησης της συνθήκη προς όφελός τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments