Διεθνή

Προς έναν υβριδικό πόλεμο βαδίζουν Ρωσία και Ουκρανία

Προς έναν υβριδικό πόλεμο βαδίζουν Ρωσία και Ουκρανία
Τη μετάλλαξη του πολέμου ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία σε έναν πόλεμο με πιο σαφή υβριδικά χαρακτηριστικά προβλέπει σε μελέτη, που δημοσιεύει το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σπουδών

Τη μετάλλαξη του πολέμου ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία σε έναν πόλεμο με πιο σαφή υβριδικά χαρακτηριστικά προβλέπει σε μελέτη, που δημοσιεύει το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σπουδών.

Το think tank, το οποίο εδρεύει στη Βιέννη, είναι ειδικευμένο στις διεθνείς οικονομικές και πολιτικές σχέσεις, με έμφαση στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη. Το think tank, γνωστό ως WIIW, εκτιμά ότι οι δύο χώρες θα επικεντρωθούν σε έναν αγώνα δολιοφθοράς, ο οποίος είναι δυνατόν να διαρκέσει αρκετούς μήνες ακόμη. (Η έκθεση είναι διαδικτυακά διαθέσιμη: https://wiiw.ac.at/ ).

Πιο συγκεκριμένα, οι αναλυτές του WIIW πιστεύουν ότι οι μάχες στην Ουκρανία είναι πιθανό να συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023: «Η βασική υπόθεση είναι ότι οι εχθροπραξίες θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023. Θα βασίζονται σε στρατηγικές δολιοφθοράς του εχθρού, σε έναν υβριδικό και ασύμμετρο πόλεμο. Σε αυτό το στάδιο, πρακτικά δεν υπάρχει δυνατότητα για μια ειρηνευτική συμφωνία».

Όσον αφορά στην Ουκρανία, το WIIW προβλέπει πτώση 33% του ΑΕΠ της χώρας για το 2022, αλλά αύξηση κατά 5% για το 2023. «Η εξωτερική οικονομική βοήθεια είναι κρίσιμη τόσο για τη διατήρηση της οικονομίας [της Ουκρανίας], όσο και για την επίτευξη στρατιωτικής νίκης. Μια επιταχυνόμενη ανάκαμψη στη μεταπολεμική περίοδο θα εξαρτηθεί από τη δημιουργία ενός διεθνούς σχεδίου, όπως το Σχέδιο Μάρσαλ, ικανού να παρέχει επαρκή χρηματοδότηση για την ανάκαμψη της ουκρανικής οικονομίας».

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του WIIW, το ΑΕΠ της Ρωσίας θα μειωθεί κατά 3,5% το 2022, δηλαδή δύο φορές λιγότερο από το αναμενόμενο, κατά το περασμένο καλοκαίρι. Οι αναλυτές αναμένουν συρρίκνωση του ρωσικού ΑΕΠ κατά 3% και για το επόμενο έτος.

Μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα ωφελήσει τη Μόσχα, πρώτα απ ‘όλα, σύμφωνα με την έρευνα, παρέχοντας τον αναγκαίο χρόνο στη Μόσχα για ανασύνταξη των δυνάμεών της. «Πιθανότατα, η Μόσχα θα εκμεταλλευτεί την ηρεμία που θα της δώσει ένα τέτοιο σενάριο [ειρηνευτικής συμφωνίας] για να προετοιμαστεί για περαιτέρω εχθροπραξίες όχι μόνο κατά της Ουκρανίας, αλλά, ενδεχομένως, και κατά χώρας του ΝΑΤΟ», κρούουν σχετικά το καμπανάκι οι ειδικοί.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, ο Β. Ζελένσκι δεν φαίνεται διατεθειμένος να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με τους Ρώσους. Υπενθυμίζουν ότι η ουκρανική κοινή γνώμη είναι κάθετα αντίθετη, σε αντίθεση προς τους Ρώσους, οι οποίοι, με ποσοστά άνω του 50%, τάσσονται υπέρ της διακοπής των πολεμικών εχθροπραξιών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments