Διεθνή

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι η Ρωσία επεκτείνει τις στρατιωτικές της υποδομές στις βάσεις της Αρκτικής

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι η Ρωσία επεκτείνει τις στρατιωτικές της υποδομές στις βάσεις της Αρκτικής

Πηγή Φωτογραφίας: Defense Express

Η Ρωσία κατασκευάζει μια σειρά συστημάτων ραντάρ που φαίνεται ότι έχουν την ικανότητα να ανιχνεύουν αεροσκάφη stealth.

Στην Αρκτική υπάρχει κίνδυνος για το επόμενο «θερμό επεισόδιο»; Δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι η Ρωσία επεκτείνει τις στρατιωτικές της υποδομές στις βάσεις της Αρκτικής, με διαδρόμους απογείωσης/προσγείωσης και συστήματα ραντάρ ικανά να ανιχνεύουν αεροσκάφη stealth – ενώ το ΝΑΤΟ ενισχύει τις δικές του δυνάμεις στην περιοχή

Παρότι ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε εξέλιξη, απορροφώντας ζωτικούς πόρους και ανθρώπινο δυναμικό από τη Ρωσία, οι δυνάμεις του Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχίζουν να οχυρώνουν αδιάκοπα τη στρατιωτική επέκταση στην Αρκτική.

Η Ρωσία κατασκευάζει μια σειρά συστημάτων ραντάρ που φαίνεται ότι έχουν την ικανότητα να ανιχνεύουν αεροσκάφη stealth.

Το ΝΑΤΟ ωστόσο, ενισχύει την παρουσία στην περιοχή ως απάντηση στη ρωσική στρατιωτικοποίηση. Μιλώντας στο CNN, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έκανε λόγο για «σημαντική ρωσική στρατιωτική συγκέντρωση».

Οι δορυφορικές εικόνες δεν δείχνουν εκτεταμένη επέκταση, αλλά υποδηλώνουν ότι οι δυνάμεις του Πούτιν συνεχίζουν να οχυρώνουν και να στρατιωτικοποιούν την περιοχή ως μέρος των σχεδίων τους.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται, έχοντας ήδη επιβαρύνει τους ρωσικούς πόρους, η επέκταση στον αρκτικό βορρά δείχνει ότι είναι το κλειδί για τη μακροπρόθεσμη στρατιωτική στρατηγική του Πούτιν, λένε οι αναλυτές.

Οι εικόνες δείχνουν τη συνεχιζόμενη κατασκευή σταθμών ραντάρ στο Ολενεγκόρσκ στη βορειοδυτική Ρωσία, περίπου 100 μίλια από τα σύνορα με τη Φινλανδία και στη χερσόνησο Κόλα, 100 μίλια ανατολικά. Παρόμοιες εργασίες πραγματοποιούνται σε βάση στη Βορκούτα, κοντά στη βόρεια ακτή της χώρας, πάνω από τον αρκτικό κύκλο. Φαίνεται επίσης ότι η Ρωσία κατασκευάζει εξειδικευμένα ραντάρ Rezonans-N.

Ρώσοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο σύστημα ραντάρ είναι σε θέση να ανιχνεύσει αεροσκάφη stealth. Tα ραντάρ κατασκευάζονται στην πόλη Οστρονόι, στη δυτική Ρωσία, στην ακτή της Θάλασσας Μπάρεντς, 250 μίλια από τα σύνορα Φινλανδίας και Νορβηγίας. Εκτός από τα ραντάρ, οι δυνάμεις του Πούτιν έχουν ενισχύσει την υποδομή των αεροσκαφών τους με εργασίες σε διαδρόμους προσγείωσης/απογείωσης όπως στην αεροπορική βάση Ναγκουρσκόγιε, σε ρωσικά νησιά που βρίσκονται στον Αρκτικό Ωκεανό. Ανάλογες εργασίες σε διαδρόμους προσγείωσης/απογείωσης πραγματοποιήθηκαν στη στρατιωτική βάση στο νησί Κοτέλνι ανοιχτά των ακτών της βορειοανατολικής ηπειρωτικής Ρωσίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments