Διεθνή

Οι σχέσεις ΗΠΑ – Ισραήλ και ο φόβος του Ερντογάν

Οι σχέσεις ΗΠΑ – Ισραήλ και ο φόβος του Ερντογάν

Πηγή Φωτογραφίας: powerpolitics.eu

Ο Άντονι Μπλίνκεν επικαλείται κοινά αξιακά ιδεώδη και εύχεται «ασφάλεια, ευκαιρίες, ευημερία και αξιοπρέπεια τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εύχεται στη νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον «γερόλυκο» της ισραηλινής πολιτικής Μπενιαμίν Νετανιάχου, την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να αποφύγει, ιδιαίτερα στην παρούσα φάση, περαιτέρω όξυνση των σχέσεών του με τον Ισραήλ.

Ο Άντονι Μπλίνκεν επικαλείται κοινά αξιακά ιδεώδη και εύχεται «ασφάλεια, ευκαιρίες, ευημερία και αξιοπρέπεια τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους. Θα είμαστε ευτυχείς να εργαστούμε στο πλευρό του Ισραήλ για να προωθήσουμε τα συμφέροντα και τις αξίες που βρίσκονται εδώ και καιρό στην καρδιά της σχέσης μας».

Ο φόβος των Αμερικανών είναι η ίδια η σύνθεση της κυβέρνησης συνεργασίας υπό την πρωθυπουργία του Μ. Νετανιάχου, ο οποίος αναλαμβάνει για τρίτη φορά τα ηνία της διακυβέρνησης της χώρας, αλλά και για τα σχέδιά του αναφορικά με τη Δυτική Όχθη.

Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση της κυβέρνησης, είναι αληθές αυτό που ισχυρίζονται οι Ισραηλινοί αναλυτές και δημοσιογράφοι, που κάνουν λόγο για την «πιο δεξιά κυβέρνηση στην ιστορία του Ισραήλ». Η κυβέρνηση είναι τρικομματική και αποτελείται από ένα δεξιό κόμμα και δυο ακροδεξιές φωνές. Τα κόμματα, στα οποία βασίζεται ο Νετανιάχου για να επιστρέψει στην εξουσία, ήταν κάποτε περιθωριακά, απαξιωμένα για ρατσιστικές και κοινωνικά μισαλλόδοξες και βίαιες θέσεις, ενώ η έλλειψη γραπτού Συντάγματος καθιστά την κυβέρνηση εν δυνάμει πιο πολιτικά αυθαίρετη στο εσωτερικό της χώρας. Πράγματι, ο κίνδυνος θρησκευτικού φονταμενταλισμού βρίσκεται στο τραπέζι και η κοινωνία πολιτών εμφανίζεται απειλούμενη από τις διεθνείς αναφορές.

Στο εξωτερικό της χώρας, ο Νετανιάχου δείχνει να είναι οπλισμένος με πυγμή για μία περαιτέρω ένταση στη Δυτική Όχθη, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για ένοπλη, στρατιωτική επέμβαση.

Εδώ ακριβώς έγκειται και ο φόβος του Τούρκου προέδρου, ο οποίος θέλει να αποφύγει την επιδείνωση των ήδη επιβαρυμμένων σχέσεων με το Ισραήλ. Υπενθυμίζουμε πως η Τουρκία ανακάλεσε τους διπλωμάτες της από το Ισραήλ και απέλασε Ισραηλινούς απεσταλμένους όταν οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν Παλαιστίνιους που είχαν λάβει μέρος σε διαδηλώσεις στη Λωρίδα της Γάζας, δηλαδή στο ένα από τα δύο Παλαιστινιακά εδάφη, πριν από έξι χρόνια.

Ο φόβος του Τούρκου προέδρου έχει σχέση με τα σχέδια του Μ. Νετανιάχου, ο οποίος εμφανίζεται έτοιμος να τορπιλίσει την κατάσταση στο άλλο Παλαιστινιακό έδαφος, την Λωρίδα της Γάζας. Η συνέπεια θα είναι για τον Ερντογάν ένας ακόμη «πονοκέφαλος», τη στιγμή που βαδίζει προς τις εκλογές του καλοκαιριού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments