Διεθνή

Σκεπτικισμός Μπάιντεν για κινεζικό σχέδιο

Σκεπτικισμός Μπάιντεν για κινεζικό σχέδιο

Πηγή Φωτογραφίας: apnews.com

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε: «Δεν είδα τίποτα σε αυτό που θα υποδείκνυε πως υπάρχει κάτι που θα ήταν ωφέλιμο για οποιονδήποτε άλλον εκτός από τη Ρωσία αν το κινεζικό σχέδιο εφαρμοζόταν».

Τον σκεπτικισμό του εκφράζει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν αναφορικά με το κινεζικό κείμενο θέσεων για την ειρήνη. Η σκεπτικιστική αυτή στάση συμπίπτει εν πολλοίς με τις θέσεις που έχουν διατυπώσει σχετικά το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ιδιαίτερα, ο Τζο Μπάιντεν τοποθετήθηκε αρνητικά έναντι του ειρηνευτικού σχεδίου του Πεκίνου στοπλαίδιο συνέντευξης που παραχώρηξσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ΑBC News.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε: «Δεν είδα τίποτα σε αυτό που θα υποδείκνυε πως υπάρχει κάτι που θα ήταν ωφέλιμο για οποιονδήποτε άλλον εκτός από τη Ρωσία αν το κινεζικό σχέδιο εφαρμοζόταν».

«Η ιδέα ότι η Κίνα θα διαπραγματευτεί την έκβαση ενός πολέμου που είναι εντελώς άδικος για την Ουκρανία απλά δεν είναι λογική», συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. Στο ίδιο κλίμα εντάσσονται και οι προσεγγίσεις της Ε. Ε. και του ΝΑΤΟ. Μιλώντας μαζί με την Πρωθυπουργό της Εσθονίας Κάγια Κάλλας και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Εσθονία, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ συμμετείχε σε αυτόν τον διάχυτο σκεπτικισμό προς το κινεζικό κείμενο.

«Η Κίνα δεν είναι πολύ αξιόπιστη, δεν μπόρεσε να καταδικάσει την παράνομη εισβολή στην Ουκρανία», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους. Ο κορυφαίος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε επίσης στην υπογραφή της συμφωνίας «φιλίας» από το Πεκίνο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν λίγες μέρες πριν από την έναρξη της εισβολής. Επιπλέον, ο Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι η Συμμαχία θα παρακολουθεί στενά τις δραστηριότητες της Κίνας, σημειώνοντας ότι υπάρχουν «ενδείξεις ότι το Πεκίνο μπορεί να σχεδιάζει και να εξετάζει το ενδεχόμενο παροχής στρατιωτικής βοήθειας στη Ρωσία».

Το να στείλει η Κίνα στρατιωτική βοήθεια στη Μόσχα θα ήταν «πολύ μεγάλο λάθος», κατέληξε σχετικά ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας. Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η προσπάθεια της Κίνας να παίξει το ρόλο του μεσολαβητή της ειρήνης δεν μπορεί να θεωρηθεί ουδέτερη.

«Αυτό δεν είναι σχέδιο ειρήνης, αλλά γενικόλογες αρχές που μοιράζονται. Πρέπει να εξεταστούν σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, και αυτό το πλαίσιο είναι ότι η Κίνα έχει ήδη πάρει θέση υπογράφοντας, για παράδειγμα, μια συμφωνία συνεργασίας που συνδέει τη «φιλία χωρίς όρια » μεταξύ Κίνας και Ρωσίας] λίγο πριν την εισβολή » , είπε. «Επομένως, θα εξετάσουμε αυτές τις αρχές, φυσικά, αλλά θα τις εξετάσουμε λαμβάνοντας υπόψη ότι η Κίνα έχει πάρει θέση», κατέληξε η φον ντερ Λάιεν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments