Διεθνή

Ισπανία – Η τέταρτη χώρα στην Ευρώπη που κατοχυρώνει την ευθανασία

Ισπανία – Η τέταρτη χώρα στην Ευρώπη που κατοχυρώνει την ευθανασία

Πηγή Φωτογραφίας: naftemporiki.gr

Το ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας απέρριψε την ένσταση του ακροδεξιού Vox και επικύρωσε τον νέο νόμο περί ευθανασίας.

Το ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας απέρριψε την ένσταση του ακροδεξιού Vox και επικύρωσε τον νέο νόμο περί ευθανασίας.

Με ψήφους εννέα προς δύο, το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου, επικαλούμενο το θεμελιώδες δικαίωμα στη σωματική και ηθική ακεραιότητα και τις αρχές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας που κατοχυρώνονται από τον καταστατικό χάρτη.

Ο νόμος, ο οποίος κατοχυρώνει το δικαίωμα στην ευθανασία, είχε ψηφιστεί πριν από δύο χρόνια, αλλά προσέκρουε στην άρνηση που προέβαε η ισπανική ακροδεξιά.

Ο νόμος νομιμοποιεί την ευθανασία και την υποβοηθούμενη αυτοκτονία για άτομα με ανίατες ή εξουθενωτικές ασθένειες που επιθυμούν να βάλουν τέλος στη ζωή τους. Έτσι, όπως επισημαίνει το Reuters, η Ισπανία είναι η τέταρτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που νομιμοποίησε τέτοιο νόμο.

Υπενθυμίζεται ότι το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP), το οποίο επίσης καταψήφισε τον νόμο περί ευθανασίας,  είχε αμφισβητήσει τη συνταγματικότητά του ενώπιον του δικαστηρίου, αλλά η απόφαση ουσιαστικά απορρίπτει την προσφυγή τους με τα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν έναντι της ακροδεξιάς.

Σημειώνουμε ότι η αντίθεση του Vox και του PP στο νόμο έχει επικριθεί από υποστηρικτές της νομοθεσίας, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δίνει στα άτομα το δικαίωμα να λαμβάνουν μια ελεύθερη, ενημερωμένη και συνειδητή απόφαση για τη ζωή τους σε ιατρικά αποδεδειγμένες καταστάσεις καταληκτικής ή σοβαρής ανικανότητας ασθένειας. Η απόφαση του δικαστηρίου επιβεβαιώνει αυτό το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και το προστατεύει βάσει του συνταγματικού κειμένου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments