Nέα της αγοράς

Credit Suisse: Η πρώτη νομική προσφυγή κατά της διαγραφής των ομολόγων είναι γεγονός

Credit Suisse: Η πρώτη νομική προσφυγή κατά της διαγραφής των ομολόγων είναι γεγονός

Πηγή Φωτογραφίας: Unsplash

Οι ελβετικές αρχές μηδένισαν την αξία των ομολόγων AT1 στο πλαίσιο της συμφωνίας για εξαγορά της τράπεζας από την UBS

Οι ομολογιούχοι της Credit Suisse Group AG προσέφυγαν νομικα στην Ελβετία κατά της απόφασης των ρυθμιστικών αρχών να μηδενίσουν την αξία χρεόγραφων 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως μέρος της διάσωσης της προβληματικής τράπεζας από την UBS Group AG τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με την προσφυγή που κατατέθηκε σε ελβετικό διοικητικό δικαστήριο και περιήλθε σε γνώση της Wall Street Journal κάτοχοι ομολόγων συνολικής αξίας 5 δισ. δολαρίων ζητούν να ανακληθεί ή να τροποποιηθεί η απόφαση για διαγραφή των ομολόγων AT1.

Οι ομολογιούχοι ισχυρίζονται ότι ο πλήρης μηδενισμός της αξίας των συγκεκριμένων ομολόγων  ήταν δυσανάλογα τιμωρητικός για αυτούς και παραβίασε τα περιουσιακά τους δικαιώματα, σύμφωνα με τη σύνοψη της προσφυγής.

Σύμφωνα με την προσφυγή που κατατέθηκε σε ελβετικό διοικητικό δικαστήριο και περιήλθε σε γνώση της Wall Street Journal κάτοχοι ομολόγων συνολικής αξίας 5 δισ. δολαρίων ζητούν να ανακληθεί ή να τροποποιηθεί η απόφαση για διαγραφή των ομολόγων AT1.Οι ομολογιούχοι ισχυρίζονται ότι ο πλήρης μηδενισμός της αξίας των συγκεκριμένων ομολόγων  ήταν δυσανάλογα τιμωρητικός για αυτούς και παραβίασε τα περιουσιακά τους δικαιώματα, σύμφωνα με τη σύνοψη της προσφυγής.

Η νομική αγωγή ανοίγει ένα νέο μέτωπο για τη διευθέτηση του ζητήματος. Η απόφαση των ελβετικών αρχών να «εξαφανίσουν» τα 17 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα ATier 1 ως μέρος της εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS είχε προκαλέσει ισχυρό σοκ στις αγορές. Και τούτο γιατί η «παράδοση» των bailouts και bail – ins θέλει πρώτα τους μετόχους μίας τράπεζας να διαγράφουν εξ ολοκλήρου την αξία τους.

Συνήθως, οι μέτοχοι μιας τράπεζας είναι εκείνοι που χάνουν την επένδυσή τους εξ ολοκλήρου και στη συνέχεια επιβαρύνονται με ζημιές ομολογιούχοι.

Οι Ελβετοί νομοθέτες έδωσαν στην Finma εξουσιοδότηση έκτακτης ανάγκης να διαγράψει τα ομόλογα AT1 στις 19 Μαρτίου, την ημέρα που η UBS ανέλαβε την τράπεζα. Ωστόσο, οι μέτοχοι της Credit Suisse θα λάβουν περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές της UBS για τις μετοχές τους στην τράπεζα.

Οι κάτοχοι ομολόγων που ασκούν αξιώσεις κατά της ελβετικής κυβέρνησης ισχυρίζονται ότι η απομείωση των ομολόγων δεν εξυπηρετούσε τον σκοπό της αποκατάστασης της οικονομικής υγείας της Credit Suisse και έβλαψε την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στην Ελβετία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments