Διεθνή

Βουλγαρία vs Ρωσία για ανάμειξη στα εν οίκω μη εν δήμω

Βουλγαρία vs Ρωσία για ανάμειξη στα εν οίκω μη εν δήμω

Πηγή Φωτογραφίας: DW

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση αντέδρασε στα πρόσφατα σχόλια της Ρωσίδας πρέσβειρας Eleonora Mitrofanova σχετικά με το ποιον θα ψήφιζε αν ήταν Βουλγάρα πολίτης, λέγοντας ότι αποτελούν προσπάθεια ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

Η τελευταία συνέντευξη της Mitrofanova μεταδόθηκε στις 19 Απριλίου στο κανάλι Youtube του influencer Martin Karbovski. Ρώτησε την πρέσβειρα ποιον θα ψήφιζε αν ήταν Βουλγάρα πολίτης και εκείνη απάντησε.

«Αν ήμουν Βουλγάρα ψηφοφόρος, ούσα καλά ενωμερωμένη για την πολιτική, γνωρίζω τι συμβαίνει και ούτω καθεξής, πιθανώς θα ψήφιζα είτε με το κριτήριο «δεν υποστηρίζω κανέναν« είτε θα ψήφιζα τον Kostadinov», δήλωσε η Mitrofanova. Το «δεν υποστηρίζω κανέναν» είναι μια επιλογή του βουλγαρικού εκλογικού κώδικα, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους το δικαίωμα να δηλώσουν ότι δεν θέλουν να ψηφίσουν κανέναν υποψήφιο ή κόμμα.

Σύμφωνα με το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών, «η δήλωση της πρέσβειρας Mitrofanova για ένα εσωτερικό πολιτικό θέμα της Βουλγαρίας είναι ανάρμοστη». Η κυβέρνηση προειδοποίησε επίσης ότι τα λόγια της θα μπορούσαν να παραβιάσουν τη Συμφωνία της Βιέννης, που ορίζει το πρωτόκολλο για τις διπλωματικές σχέσεις.

Η παρουσία της Mitrofanova στη Βουλγαρία έχει μέχρι στιγμής σηματοδοτηθεί από μια σειρά σκανδάλων, καθώς κατά τη βουλγαρική εθνική εορτή της 3ης Μαρτίου φέτος, συνέκρινε την απελευθέρωση της Βουλγαρίας από τα στρατεύματα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στις μάχες για την απελευθέρωση της Βουλγαρίας συμμετείχαν πολλοί Ουκρανοί, Πολωνοί, Φινλανδοί και Βούλγαροι.

Τον Ιούνιο του 2022, η ρωσική πρεσβεία στη Σόφια ανακοίνωσε την έναρξη επιχείρησης δωρεάς για την υποστήριξη του ρωσικού στρατού που εισέβαλε στην Ουκρανία. Στη σελίδα της διπλωματικής αποστολής στο Facebook δημοσιεύθηκε έκκληση για την αποστολή χρημάτων για «βοήθεια προς τον στρατό, που συμμετέχει στην ειδική επιχείρηση για την προστασία των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ».

Στις 30 Μαρτίου, η σημαίνουσα βουλγαρική δεξαμενή σκέψης Centre for the Study of Democracy ανακοίνωσε ότι η ρωσική πρεσβεία στη Βουλγαρία έχει τη σημαντικότερη επιρροή στην κοινωνία σε σύγκριση με όλες τις άλλες ξένες διπλωματικές αποστολές στις βαλκανικές χώρες.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments