Global News

La Tribune: Υπάρχει ή δεν υπάρχει ύφεση στην Αμερική;

La Tribune: Υπάρχει ή δεν υπάρχει ύφεση στην Αμερική;

Πηγή Φωτογραφίας: FT6.COM

Η πιθανότητα να ξεφύγουμε από την ύφεση είναι κατά τη γνώμη μου πιο πιθανή από αυτή της ύφεσης», ανέφερε ο Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, στις 3 Μαΐου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ανακοίνωση. δέκατη συνεχόμενη αύξηση σε βασικά επιτόκια.

Το αφεντικό της Fed πιστεύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ξεφύγουν από την ύφεση, ο Γόρεν Μπάφετ είναι λιγότερο σίγουρος. Η πρόβλεψη είναι ακόμη πιο δύσκολη όταν οι ενδείξεις είναι αντιφατικές. Ενώ οι αγορές ακινήτων και μεταποίησης σημαδεύουν χρόνο, η αγορά εργασίας παραμένει δυναμική και η πτώση της ζήτησης για αγαθά θα μπορούσε να αντισταθμιστεί εν μέρει από τις υπηρεσίες.

«Η πιθανότητα να ξεφύγουμε από την ύφεση είναι κατά τη γνώμη μου πιο πιθανή από αυτή της ύφεσης», ανέφερε ο Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, στις 3 Μαΐου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ανακοίνωση. δέκατη συνεχόμενη αύξηση σε βασικά επιτόκια. Αυτή η ρητορική, που στοχεύει να εξουδετερώσει την καταθλιπτική φόρτιση που προκαλεί η έκφραση «ύφεση» για τους οικονομικούς παράγοντες, προδίδει πάνω απ όλα την αμηχανία του ιδρύματος μπροστά στο υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας. Ειδικά επειδή ορισμένα γεγονότα μπορούν να θέσουν υπό αμφισβήτηση, όπως η θεαματική χρεοκοπία αρκετών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της Silicon Valley Bank (SVB) ή η πολιτική αναμέτρηση μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους, χωρίς την οποία η κυβέρνηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα πρέπει να κλείσει πολλές υπηρεσίες απαραίτητες για τη λειτουργία της οικονομίας.

Αυτό που είναι ωστόσο βέβαιο για τον Πάουελ, όπως δεν παύει να επαναλαμβάνει, είναι ότι η συγκράτηση του πληθωρισμού παραμένει ο κύριος στόχος του. Ωστόσο, το όπλο καθορισμού του πληθωρισμού θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με λιγότερη ευκρίνεια, όπως αποδεικνύεται από την τελευταία αύξηση, κατά -μόνο- 25 μονάδες βάσης.  Πράγματι, τον Μάρτιο, ο δείκτης τιμών σημείωσε άνοδο 5% έναντι 6% τον Φεβρουάριο, την πιο αδύναμη μηνιαία άνοδο από τον Μάιο του 2021, αυξάνοντας τις ελπίδες για διάλειμμα, ειδικά μεταξύ των επενδυτών στις αγορές μετοχών. Ωστόσο, ένα τέτοιο επίπεδο απέχει ακόμα πολύ από τον στόχο του 2% που στοχεύει η Fed και τον οποίο σχεδιάζει να φτάσει μόνο στο τέλος του 2024, μετά από 3% που εκτιμάται φέτος.

Ωστόσο, η επιβράδυνση της δραστηριότητας είναι πολύ πραγματική στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η οικονομική ανάπτυξη προβλέπεται σε 0,7% το 2023 και 0,8% το 2024, σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη της Fed. Στοιχεία που δεν προδίδουν προς το παρόν είσοδο σε ύφεση, που συμβαίνει σύμφωνα με τον συνηθισμένο ορισμό από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας για δύο συνεχόμενα τρίμηνα. Ωστόσο, στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών (NBES) δίνει έναν λιγότερο αυστηρό χαρακτηρισμό: σημαντική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας στους διάφορους κλάδους που διαρκεί περισσότερο από μερικούς μήνες, και η οποία πρέπει να αντικατοπτρίζεται ιδίως στο ΑΕΠ, την απασχόληση, την βιομηχανική παραγωγή, την μεταποίηση και τις εμπορικές πωλήσεις.

Εντούτοις, η αγορά εργασίας παραμένει δυναμική. Τον Μάρτιο δημιουργήθηκαν 253.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή 100.000 καθαρές επιπλέον θέσεις εργασίας. Αυτή η διαμόρφωση θολώνει τα κλασικά πλέγματα ανάγνωσης της κατάστασης. Εάν η ανεργία εκτινασσόταν, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Fed θα σταματούσε. Ωστόσο, τον Μάρτιο έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 50 χρόνια, στο 3,4%. Αυτά τα αντιφατικά σημάδια αντανακλούν τις συνεχείς προσαρμογές, ανάλογα με τον κλάδο της οικονομίας. Έτσι, στα ακίνητα, από τον Ιούνιο του 2022, ο δείκτης Case – Shiller έχει υποχωρήσει μόνο, κάτι που είναι λογικό με την αύξηση του κόστους της τραπεζικής πίστης ακόμα κι αν ανέκαμψε ελαφρά τον περασμένο Φεβρουάριο. Αυτό επιβεβαιώθηκε το Σάββατο, στην Ομάχα (Νεμπράσκα), με τον δισεκατομμυριούχο και γκουρού της αγοράς, Γουόρεν Μπάφετ, κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου του που συγκεντρώνει χιλιάδες μετόχους του ομίλου του Berkshire Hathaway (αξίας 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων), τον οποίο διαχειρίζεται για περισσότερα από 90 χρόνια με τον φίλο του Τσάρλι Μάνγκερ.

Ερωτηθείς για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας, ο διάσημος επενδυτής προειδοποίησε ότι η περίοδος της έντονης ζήτησης για είδη οικιακής χρήσης μετά την ανάκαμψη από την περίοδο Covid-19 λόγω της στήριξης του δημοσίου και των συσσωρευμένων αποταμιεύσεων, είχε φτάσει σε τέλος. «Το επιχειρηματικό κλίμα είναι διαφορετικό από ό,τι πριν από έξι μήνες», είπε. Πολλές εταιρείες που είχαν κάνει παραγγελίες για να επωφεληθούν από την έντονη ζήτηση για καταναλωτικά αγαθά έχουν πλέον κατακλυστεί από αποθέματα που θα πρέπει τώρα να διαθέσουν. Ο Γόρεν Μπάφετ βασίζει αυτά τα ευρήματα σε πληροφορίες από τη διοίκηση εκατοντάδων εταιρειών στις οποίες έχει επενδύσει η Berkshire Hathaway, από τον καταναλωτή έως τις μεταφορές (η Berkshire κατέχει μία από τις μεγαλύτερες σιδηροδρομικές εταιρείες, την BNSF Railway) μέσω της ενέργειας και της ασφάλισης, δίνοντάς της μια ρεαλιστική εικόνα του το οικονομικό τοπίο της χώρας. Ο Μπάφετ αναμένει λοιπόν μείωση των κερδών των εταιρειών στις οποίες έχει επενδύσει τους επόμενους μήνες, μείωση, η οποία, ωστόσο, θα αντισταθμιστεί από τα έσοδα από τα γραμμάτια του δημοσίου και τα μετρητά που επωφελούνται από… την άνοδο των επιτοκίων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments