Nέα της αγοράς

Επενδύσεις 330 εκατ. από τον όμιλο Άννας Αγγελικούση

Επενδύσεις 330 εκατ. από τον όμιλο Άννας Αγγελικούση

Πηγή Φωτογραφίας: Alpha Bulkers

Ο βραχίονας ξηρού φορτίου του ομίλου, παρήγγειλε δύο ultramaxes (πλοία χωρητικότητας περίπου 60.000 dwt) στο κινεζικό ναυπηγείο Cosco.

Επενδύσεις που ξεπερνούν τα 330 εκατ. δολάρια σε νεότευκτα και μεταχειρισμένα πλοία έχει υλοποιήσει από την αρχή του έτους ο ναυτιλιακός όμιλος της Άννας Αγγελικούση.

Στην τελευταία εξέλιξη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», η Alpha Bulkers, ο βραχίονας ξηρού φορτίου του ομίλου, παρήγγειλε δύο ultramaxes (πλοία χωρητικότητας περίπου 60.000 dwt) στο κινεζικό ναυπηγείο Cosco. Τα δύο πλοία θα καίνε συμβατικά καύσιμα, αλλά η συμφωνία προβλέπει και το δικαίωμα άσκησης option για μετατροπή σε τεχνολογία διπλού καυσίμου (dual-fuel) με LNG.

Αυτή η τεχνολογία ήταν στα «ραντάρ» της εταιρείας εδώ και καιρό, με τη «Ν» να γράφει σχετικά στο τέλος Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους. Ναυλομεσιτικές πηγές επισημαίνουν πως το σύστημα dual-fuel προσθέτει περίπου 20%-30% στην τιμή για τη ναυπήγηση ενός πλοίου.

Παρότι το τίμημα δεν έγινε γνωστό, ναυλομεσίτες αναφέρουν ότι η ναυπήγηση ενός ultramax στην Κίνα αποτιμάται περίπου στα 32-33 εκατ. δολάρια, άρα το συνολικό κόστος του deal διαμορφώθηκε γύρω στα 64-66 εκατ. δολάρια.

Η Alpha Bulkers φαίνεται αυτήν την περίοδο να «λοκάρει» στα βαπόρια μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, τύπου supramax και ultramax. Πριν από λίγες ημέρες η εταιρεία παρέλαβε το πρώτο της supramax, με το όνομα Alpha Flame (χωρητικότητας 57.800 dwt και κατασκευής 2015), το οποίο είχε αγοράσει τον περασμένο Μάρτιο, όταν ακόμη ταξίδευε ως IVS Pinehurst.

Η αξία του βαποριού εκτιμήθηκε, την περίοδο της αγοράς, στα 23,9 εκατ. δολάρια. Μάλιστα, όπως είχαν αναφέρει τότε ναυλομεσίτες, ο ανταγωνισμός για την απόκτησή του ήταν ιδιαίτερα σκληρός.

Στον στόλο του ομίλου της Άννας Αγγελικούση συμπεριλαμβάνονται συνολικά 81 πλοία, χωρίς τα υπό ναυπήγηση βαπόρια. Συγκεκριμένα, η Pantheon Tankers ελέγχει συνολικά 40 δεξαμενόπλοια, η Alpha Bulkers 35 πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου και η Alpha Gas 6 βαπόρια μεταφοράς LNG. Η τελευταία θα παραλάβει δύο ακόμη LNG carriers στη διάρκεια του 2024.

H κ. Αγγελικούση διαχώρισε τον στόλο της από αυτόν του αδερφού της Γιάννη πριν από περίπου δύο δεκαετίες και ακολούθησε τη δική της ναυτιλιακή διαδρομή. Σήμερα, διοικεί τον όμιλο από κοινού με τους γιους της Φραγκίσκο και Αντώνη Κανελλάκη.

Οι παραγγελίες για νέα δεξαμενόπλοια

Τις τελευταίες ημέρες προέκυψε η πληροφορία από ναυλομεσιτικούς οίκους ότι η Pantheon Tankers, ο βραχίονας δεξαμενόπλοιων του ναυτιλιακού ομίλου, φέρεται να παρήγγειλε τέσσερα βαπόρια ξανά σε ναυπηγείο της Cosco. Πρόκειται για LR2 tankers, μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου.

Το κόστος ναυπήγησης των πλοίων, τα οποία θα καίνε συμβατικά καύσιμα, εκτιμάται περίπου στα 248 εκατ. δολάρια (62 εκατ.δολ. κάθε βαπόρι). Εάν αυτό το ποσό προστεθεί στις παραπάνω επενδύσεις, ο όμιλος της Άννας Αγγελικούση έχει δαπανήσει 335-337 εκατ. δολάρια το τρέχον έτος για επέκταση και ανανέωση του στόλου.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαρτίου ναυλομεσίτες είχαν συνδέσει την Pantheon Tankers με την υπογραφή επιστολής προθέσεως (LOI) με την κινεζική γιάρδα Yangzijiang Shipbuilding για την κατασκευή δύο LR2 tankers. Αυτά τα δεξαμενόπλοια είναι σήμερα η κορυφαία επιλογή όσων Ελλήνων πλοιοκτητών αποφασίζουν να επενδύσουν σε νεότευκτο τονάζ.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που παρουσίασε η «Ν», από τον Ιανουάριο του 2022 μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί παραγγελίες για συνολικά 56 LR2 tankers. Εξ αυτών, οι 42 αφορούν ελληνικά deals. Με άλλα λόγια, οι Έλληνες είναι υπεύθυνοι για το 75% της ναυπηγικής δραστηριότητας τέτοιων πλοίων.

Πηγή: naftemporiki.gr//Γιώργος Γεωργίου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments