Οικονομία

ΗΠΑ: Τέλος στην αβεβαιότητα μετά τη συμφωνία για το χρέος φέρνει ανακούφιση στις αγορές

ΗΠΑ: Τέλος στην αβεβαιότητα μετά τη συμφωνία για το χρέος φέρνει ανακούφιση στις αγορές

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η πρόκληση για τον πρόεδρο Joe Biden και τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι να περάσουν τη συμφωνία από τα βαθιά κομματικά «ρήγματα».

Η συμφωνία αύξησης του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ θα βάλει τέλος στην αβεβαιότητα και θα φέρει ανακούφιση στις αγορές. Ωστόσο, το ράλι ανακούφισης μάλλον θα είναι σύντομης διάρκειας. Για να ξαναγεμίσουν τα άδεια ταμεία του υπουργείου Οικονομικών θα έρθει «τσουνάμι» νέων εκδόσεων, απορροφώντας ρευστότητα από τις αγορές.

Η πρόκληση για τον πρόεδρο Joe Biden και τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι να περάσουν τη συμφωνία από τα βαθιά κομματικά «ρήγματα».

Ο χρόνος στενεύει καθώς μετά την 5η Ιουνίου η αμερικανική κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να πληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της χωρίς νέο δανεισμό. Οι ηγεσίες και στα δύο κόμματα θα προσπαθήσουν να πείσουν τους όποιους αντιφρονούντες να υπερψηφίσουν.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων διασφαλίστηκε η στήριξη από τους συντηρητικούς της ομάδας του Freedom Caucus που θα μπορούσαν να ανατρέψουν την όλη προσπάθεια, αν τα μέλη της έκριναν ότι οι δημοσιονομικές περικοπές της συμφωνίας είναι ανεπαρκείς. Κάτι ωστόσο που δεν έγινε και ευτυχώς η συμφωνία για το χρέος «πέρασε» από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Πλέον απομένει το τελευταίο στάδιο που είναι η ψήφιση στη Γερουσία πριν καταλήξει στο γραφείο του προέδρου των ΗΠΑ για την τελική υπογραφή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan, τη συμφωνία για την αύξηση της οροφής χρέους θα ακολουθήσουν εκδόσεις σχεδόν $1,1 τρισ. νέων εντόκων γραμματίων το επόμενο επτάμηνο, μεγάλο ποσό για το διάστημα αυτό.

Οι νέες εκδόσεις στις τρέχουσες υψηλές αποδόσεις θα απορροφήσουν ρευστότητα από τις τράπεζες, καθώς οι καταθέσεις επιχειρήσεων και ιδιωτών θα κατευθυνθούν προς χρεόγραφα υψηλότερης απόδοσης. Αυτό θα εντείνει την τάση εκροών στις καταθέσεις, πιέζοντας τη ρευστότητα των τραπεζών.

Στο χώρο του σταθερού εισοδήματος θα υπάρξει ανακούφιση. Αλλά δεν θα αλλάξει την εικόνα στην καμπύλη των κρατικών ομολόγων όπου οι αποδόσεις έχουν αυξηθεί πρόσφατα, προεξοφλώντας το νέο κύμα εκδόσεων το επόμενο διάστημα καθώς το αμερικανικό Treasury θα θελήσει να αναπληρώσει τα διαθέσιμά του.

Οι αναλυτές στην BNP Paribas εκτιμούν ότι γύρω στα $750 – $800 δισ. μπορεί να φύγουν από καταθέσεις και «ρέπος» για να τοποθετηθούν σε νέα έντοκα γραμμάτια μέχρι τον Σεπτέμβριο. Η ανησυχία είναι οτι η απορρόφηση της ρευστότητας αυτής από το σύστημα θα γίνει αισθητή στις αγορές.

H άποψη των strategists της Morgan Stanley είναι στο ίδιο μήκος κύματος. Οι νέες εκδόσεις χρεογράφων θα «ρουφήξουν» ρευστότητα από τη χρηματιστηριακή αγορά και αυτό μπορεί να είναι ο καταλύτης της διόρθωσης που προβλέπει η επενδυτική τράπεζα.

Ωστόσο, η απορρόφηση ρευστότητας που φοβούνται δεν είναι δεδομένη. Ένα μέρος των νέων εκδόσεων μπορεί να απορροφηθεί από αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων που τοποθετούσαν ρευστότητα σε reverse «ρέπος» στη Fed.

Πάντως, στη Citigroup οι αναλυτές εκτιμούν ότι η χρηματιστηριακή αγορά δεν έχει πλήρως τιμολογήσει την πιθανή επίπτωση στη ρευστότητα του συστήματος από την πληθώρα νέων εκδόσεων χρεογράφων που αναμένεται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments