Διεθνή

Απειλείται ο πνεύμονας της Μεσογείου

Απειλείται ο πνεύμονας της Μεσογείου

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Σύμφωνα με την WWF , η Ποσειδωνία μειώνεται στη Μεσόγειο. Πρόκειται για το υπέροχο υδάτινο λιβάδι, που «δακρύζει» διαρκώς συχνότερα.

Σύμφωνα με την WWF , η Ποσειδωνία μειώνεται στη Μεσόγειο. Πρόκειται για το υπέροχο υδάτινο λιβάδι, που «δακρύζει» διαρκώς συχνότερα.

Λιγότερο γνωστό στο ευρύ κοινό από τα κοράλλια ή τα φύκια, το υδάτινο λιβάδι Posidonia θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους πνεύμονες της Μεσογείου. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών,  η περιβαλλοντική ΜΚΟ WWF προειδοποιεί για «την ανησυχητική της οπισθοδρόμηση». Σύμφωνα με αυτήν, η πτώση του έχει ήδη φτάσει στο 34% σε ολόκληρη την ακτή της λεκάνης της Μεσογείου.

«Η καταστροφή αυτού του μοναδικού και αξιοσημείωτου οικοσυστήματος συνδέεται άμεσα με τις ανθρώπινες δραστηριότητες», εξηγεί η οργάνωση. Αγκυροβόλια σκαφών, παράκτιες αναπτύξεις, τεχνητές παραλίες, ρύπανση, ψάρεμα βυθού, αυτά είναι παραδείγματα των πιέσεων που υφίστανται αυτό το ενδημικό φυτό στη Μεσόγειο.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, αρκετοί είναι οι νόμοι που υποτίθεται ότι προστατεύουν το θαλάσσιο φυτό. Ο νόμος για τις ακτές, που ισχύει με παραλλαγές σε μεσογειακές χώρες, η αρχή του οποίου είναι η συμφιλίωση της ανάπτυξης και της διατήρησης των φυσικών περιοχών, εμποδίζει την κατασκευή λιμανιών, αναχωμάτων και παραλιών σε μέρη όπου κατοικεί η Ποσειδωνία.

Υπάρχουν διατάγματα, σχετικά με τον κατάλογο των προστατευόμενων ειδών θαλάσσιων φυτών, που απαγορεύουν στον άνθρωπο της Μεσογείου «να καταστρέφει, να διακινεί, να πουλάει ή να αγοράζει» αυτά τα φυτά.

Ένα άλλο πιο παγκόσμιο ρυθμιστικό πλαίσιο που πρέπει να αναφέρουμε: Η Ποσειδωνία θεωρείται προστατευόμενο είδος σύμφωνα με τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Ένα νομικό προτέρημα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της προστασίας της στο μέλλον.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments