Global News

CNN: Ο ΟΗΕ ενέκρινε την πρώτη συνθήκη για την προστασία της θάλασσας

CNN: Ο ΟΗΕ ενέκρινε την πρώτη συνθήκη για την προστασία της θάλασσας

Πηγή Φωτογραφίας: politis.com.cy

«Ο ωκεανός είναι η ζωτική δύναμη του πλανήτη μας. Σήμερα, αναπνεύσατε νέα ζωή και νέα ελπίδα, ώστε ο ωκεανός να έχει μια ευκαιρία μάχης », σχολίασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, χαιρετίζοντας ένα « ιστορικό επίτευγμα».

Τα κράτη μέλη του ΟΗΕ υιοθέτησαν τη Δευτέρα την πρώτη διεθνή συνθήκη για την προστασία της ανοιχτής θάλασσας, μια βασική συμφωνία για την αντιμετώπιση των απειλών για τον ωκεανό και την καλή υγεία του, που είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την ανθρωπότητα.  « Η συμφωνία εγκρίθηκε », είπε η πρόεδρος του συνεδρίου Ρένα Λι καταχειροκροτούμενη μετά τη συναινετική έγκριση. « Ο ωκεανός είναι η ζωτική δύναμη του πλανήτη μας. Σήμερα, αναπνεύσατε νέα ζωή και νέα ελπίδα, ώστε ο ωκεανός να έχει μια ευκαιρία μάχης », σχολίασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, χαιρετίζοντας ένα « ιστορικό επίτευγμα ».

Παρά την έγκριση, η Ρωσία αποστασιοποιήθηκε από τη συναίνεση, χαρακτηρίζοντας ορισμένα στοιχεία του κειμένου « εντελώς απαράδεκτα ». Τον Μάρτιο, μετά από περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια συζητήσεων, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων ετών επίσημων διαπραγματεύσεων, τα κράτη μέλη κατόρθωσαν επιτέλους να καταλήξουν σε συμφωνία. Το κείμενο, που στη συνέχεια παγώθηκε επί της ουσίας, έκτοτε εξετάστηκε από νομικές υπηρεσίες και μεταφράστηκε για να είναι διαθέσιμο στις έξι επίσημες γλώσσες των Ηνωμένων Εθνών.

Ενώ τα θαλάσσια οικοσυστήματα απειλούνται από την κλιματική αλλαγή, τη ρύπανση και την υπεραλίευση, η επιστήμη έχει αποδείξει τη σημασία της προστασίας ολόκληρου του ωκεανού, που βρίθει από μικροσκοπική βιοποικιλότητα, η οποία παρέχει το ήμισυ του οξυγόνου που αναπνέουμε. και περιορίζει την υπερθέρμανση του πλανήτη απορροφώντας ένα σημαντικό μέρος του CO  2  που εκπέμπεται από ανθρώπινες δραστηριότητες. Η ανοιχτή θάλασσα ξεκινά από εκεί που τελειώνουν οι αποκλειστικές οικονομικές ζώνες (ΑΟΖ) των κρατών, σε απόσταση κατ  ανώτατο όριο 200 ναυτικών μιλίων (370 χλμ.) από τις ακτές και επομένως δεν υπάγονται στη δικαιοδοσία κανενός κράτους. Ακόμα κι αν αντιπροσωπεύει σχεδόν το μισό του πλανήτη και περισσότερο από το 60% των ωκεανών, έχει αγνοηθεί εδώ και καιρό στον περιβαλλοντικό αγώνα, υπέρ των παράκτιων περιοχών και μερικών εμβληματικών ειδών. Εμβληματικό εργαλείο της νέας συνθήκης: η δημιουργία θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών σε αυτά τα διεθνή ύδατα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments