Πολιτική

Κυβέρνηση: Μέτρα προστασίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Κυβέρνηση: Μέτρα προστασίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Πηγή Φωτογραφίας: Ευρωκίνηση

Σύμφωνα με δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, το συνολικό ποσό των αυξήσεων θα κυμανθεί γύρω στα 500 εκατ. ευρώ, ενώ σημαντική θα είναι η αύξηση για τα χαμηλότερα μισθολογικά κλιμάκια, τις θέσεις ευθύνης, τους ενστόλους και τους πανεπιστημιακούς.

Κρίσιμο ορόσημο για τη νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι η νομοθετική πρωτοβουλία για τον χώρο της οικονομίας. Η νέα κυβέρνηση φέρεται να πιάνει από την πρώτη στιγμή δουλειά, καθώς το προσεχές χρονικό διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την τετραετία, που μόλις άρχισε. Στο νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να έχει ψηφιστεί μέχρι τις αρχές Αυγούστου, προκειμένου να εφαρμοστούν τα μέτρα, θα περιλαμβάνονται σημαντικές αλλαγές. Πρόκειται συγκεκριμένα για την αύξηση του αφορολογήτου για οικογένειες με παιδιά. Έχει εξαγγελθεί η αύξησή του κατά 100 ευρώ με συνολικό δημοσιονομικό κόστος 77 εκατομμύρια ευρώ. Τόση θα είναι και η αντίστοιχη ετήσια ωφέλεια για τους φορολογουμένους.

Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται ακόμη:

Η αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος με ετήσιο κόστος 49 εκατ. ευρώ. Η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος με κόστος 89 εκατ. ευρώ το 2025, 222 εκατ. ευρώ το 2026 και 443 εκατ. ευρώ το 2027. Το τέλος επιτηδεύματος προβλέπεται να μειωθεί κατά 20% το 2025 και κατά 30% το 2026 με στόχο να καταργηθεί πλήρως έως το τέλος της τετραετίας. Η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Το κόστος, όπως έχει αποτιμηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, ανέρχεται σε 230 εκατ. ευρώ το 2025, πρώτο έτος νέας μείωσης, με ισόποση επιβάρυνση το 2026, και σε 509 εκατ. ευρώ το 2027. Οι προβολές αυτές παραπέμπουν σε μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα το 2027. Η αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες με κόστος 40 εκατ. ευρώ ετησίως. Η μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΠ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη με κόστος 38 εκατ. ευρώ ετησίως.

Το Youth Pass για τους νέους που ενηλικιώνονται με κόστος 30 εκατ. ευρώ ετησίως και έτος πρώτης εφαρμογής το 2024. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές με κόστος περί τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως και έτος πρώτης εφαρμογής επίσης το 2024 με βάση τα ασφαλιστήρια του 2023. Στα παραπάνω μέτρα θα πρέπει κάποιος να προσθέσει και μερικά που θα βρίσκονται σε «αναμονή» και θα εξαρτηθούν από το εύρος του δημοσιονομικού χώρου. Ειδικότερα:

Το Market Pass είναι πιθανό να επεκταθεί και αυτό θα εξαρτηθεί και από την πορεία του πληθωρισμού. Αναφορικά με το επίδομα προσωπικής διαφοράς για τους συνταξιούχους, στόχος είναι να δοθούν κανονικά τα χρήματα στους συνταξιούχους, χωρίς όμως να διακινδυνεύσει η σταθερότητα της χώρας. Σημειώνεται, επίσης, ότι τα μέτρα που αφορούν τα αυξήσεις στις συντάξεις, αλλά και το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων είναι ήδη νομοθετημένα. Οι αυξήσεις που θα προκύψουν με το νέο μισθολόγιο ενδέχεται να φτάσουν και τα 100 ευρώ μηνιαίως. Παράλληλα, σύμφωνα με δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, το συνολικό ποσό των αυξήσεων θα κυμανθεί γύρω στα 500 εκατ. ευρώ, ενώ σημαντική θα είναι η αύξηση για τα χαμηλότερα μισθολογικά κλιμάκια, τις θέσεις ευθύνης, τους ενστόλους και τους πανεπιστημιακούς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments