Διεθνή

Goldman Sachs: H Ινδία έτοιμη να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου

Goldman Sachs: H Ινδία έτοιμη να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η Ινδία είναι έτοιμη να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μέχρι το 2075, ξεπερνώντας όχι μόνο την Ιαπωνία και τη Γερμανία, αλλά και τις ΗΠΑ, λέει η Goldman Sachs.

Η Ινδία είναι έτοιμη να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μέχρι το 2075, ξεπερνώντας όχι μόνο την Ιαπωνία και τη Γερμανία, αλλά και τις ΗΠΑ, λέει η Goldman Sachs.

Επί του παρόντος, η Ινδία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, πίσω από τη Γερμανία, την Ιαπωνία, την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Πέρα από την αύξηση του πληθυσμού, η πρόβλεψη βασίζεται στην πρόοδο της χώρας στην καινοτομία και την τεχνολογία, στις υψηλότερες επενδύσεις κεφαλαίου και στην αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων, έγραψε η επενδυτική τράπεζα σε πρόσφατη έκθεσή της.

“Τις επόμενες δύο δεκαετίες, ο δείκτης εξάρτησης της Ινδίας θα είναι ένας από τους χαμηλότερους μεταξύ των περιφερειακών οικονομιών”, δήλωσε ο οικονομολόγος της Goldman Sachs Research για την Ινδία, Santanu Sengupta.

Ο δείκτης εξάρτησης μιας χώρας μετριέται από τον αριθμό των εξαρτώμενων ατόμων σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό σε ηλικία εργασίας. Ένας χαμηλός δείκτης εξάρτησης δείχνει ότι υπάρχουν αναλογικά περισσότεροι ενήλικες σε ηλικία εργασίας που είναι σε θέση να στηρίξουν τους νέους και τους ηλικιωμένους.

Η κυβέρνηση της Ινδίας έχει δώσει προτεραιότητα στη δημιουργία υποδομών, ιδίως στη δημιουργία οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων. Ο πρόσφατος προϋπολογισμός της χώρας στοχεύει στη συνέχιση των προγραμμάτων άτοκων δανείων διάρκειας 50 ετών προς τις κυβερνήσεις των πολιτειών, προκειμένου να αυξηθούν οι επενδύσεις σε υποδομές.

Τεχνολογία και επενδύσεις 

Αιχμή του δόρατος της οικονομικής πορείας της Ινδίας είναι επίσης η πρόοδός της στην τεχνολογία και την καινοτομία, δήλωσε η επενδυτική τράπεζα.

Τα έσοδα της ινδικής τεχνολογικής βιομηχανίας αναμένεται να αυξηθούν κατά 245 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του 2023, σύμφωνα με την Nasscom, τη μη κυβερνητική εμπορική ένωση της Ινδίας. Η αύξηση αυτή θα προέλθει από όλες τις ροές προϊόντων πληροφορικής, διαχείρισης επιχειρηματικών διαδικασιών και λογισμικού, αναφέρεται στην έκθεση της Nasscom.

Επιπλέον, η Goldman προέβλεψε ότι οι κεφαλαιακές επενδύσεις θα αποτελέσουν άλλη μια σημαντική κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης της Ινδίας.

Κίνδυνοι προς τα κάτω;

Η αχίλλειος πτέρνα της πρόβλεψης της τράπεζας είναι το ποσοστό συμμετοχής του εργατικού δυναμικού – και αν αυτό θα αυξηθεί με τον ρυθμό που προβλέπει η Goldman.

“Το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό στην Ινδία έχει μειωθεί τα τελευταία 15 χρόνια”, σημειώνει η έκθεση, υπογραμμίζοντας ότι το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό είναι “σημαντικά χαμηλότερο” από αυτό των ανδρών. “Μόλις το 20% του συνόλου των γυναικών σε ηλικία εργασίας στην Ινδία εργάζεται”.

Οι καθαρές εξαγωγές έχουν επίσης αποτελέσει τροχοπέδη για την ανάπτυξη της Ινδίας, επειδή η χώρα έχει έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Η οικονομία της Ινδίας καθοδηγείται από την εγχώρια ζήτηση, σε αντίθεση με πολλές πιο εξαρτώμενες από τις εξαγωγές οικονομίες της περιοχής, με έως και το 60% της ανάπτυξής της να αποδίδεται κυρίως στην εγχώρια κατανάλωση και τις επενδύσεις.

Η S&P Global και η Morgan Stanley έχουν επίσης προβλέψει ότι η Ινδία βρίσκεται σε τροχιά να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία έως το 2030.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments