Global News

ΑΡ News: Η περίπλοκη σχέση Τουρκίας και χωρών του Κόλπου

ΑΡ News: Η περίπλοκη σχέση Τουρκίας και χωρών του Κόλπου

Πηγή Φωτογραφίας: The Times of Israel

Ο Τούρκος πρόεδρος θα επισκεφθεί από τη Δευτέρα τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρειάζεται χρήματα για να «καθαρίσει» την προβληματική του οικονομία.

Ο Τούρκος πρόεδρος θα περιοδεύσει στην Αραβική Χερσόνησο για τρεις ημέρες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα – πραγματοποιώντας συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ). Κατά την επίσκεψή του, ο Ερντογάν θέλει να συνάψει συμφωνίες αξίας δισεκατομμυρίων. Θα μπορούσε να αφορά πολλά πράγματα – την ιδιωτικοποίηση τουρκικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων, άμεσες επενδύσεις, συμφωνίες στην αμυντική βιομηχανία, εξαγορές εταιρειών και εταιρικές συμβάσεις.

«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε προσωπικά τη στήριξη που θέλουν να προσφέρουν αυτές οι χώρες στην Τουρκία», δήλωσε ο Ερντογάν στον τουρκικό Τύπο την περασμένη εβδομάδα. Τα εν λόγω κράτη του Κόλπου είχαν ήδη ανακοινώσει την προθυμία τους να κάνουν επενδύσεις στην Τουρκία σε προηγούμενες συνομιλίες. «Ελπίζω ότι μπορούμε να τα ολοκληρώσουμε κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης». Υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι ελπίζουν σε άμεσες επενδύσεις περίπου δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ από τα κράτη του Κόλπου. Μακροπρόθεσμα, η Τουρκία χρειάζεται συνολικά 25 έως 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα οικονομικά είναι το επίκεντρο του ταξιδιού του Ερντογάν στις χώρες του Κόλπου. Επειδή η τουρκική οικονομία έχει πληγεί σοβαρά, οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες κατηγορούν τις αντισυμβατικές πολιτικές του Ερντογάν: ο πληθωρισμός είναι υψηλός, η τουρκική λίρα έχει πέσει σε ιστορικό χαμηλό και το έλλειμμα του προϋπολογισμού της τουρκικής κυβέρνησης είναι ήδη μη διαχειρίσιμο. Τον Μάιο, ο πρόεδρος Ερντογάν επανεξελέγη με μικρή διαφορά. Ως εκ τούτου, οι καλύτερες σχέσεις με τα πλούσια κράτη του Κόλπου θεωρούνται κρίσιμες για την αποκατάσταση της προβληματικής οικονομίας και ως εκ τούτου για την εδραίωση του ηγετικού ρόλου του Ερντογάν.

Τα πλούσια σε πετρέλαιο κράτη του Κόλπου έχουν ήδη βοηθήσει στην επίλυση της συνεχιζόμενης συναλλαγματικής κρίσης της Τουρκίας, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα: αφενός μέσω της λεγόμενης ανταλλαγής νομισμάτων και αφετέρου με την απευθείας κατάθεση χρημάτων σε λογαριασμούς του τουρκικού κράτους. Το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν παράσχει περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια στην Τουρκία στο πλαίσιο συμφωνιών ανταλλαγής νομισμάτων. Τον Μάρτιο, η Σαουδική Αραβία πλήρωσε στην τουρκική κεντρική τράπεζα πέντε δισεκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει την οικονομία. Μόλις πριν από τρία χρόνια, η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία ήταν απασχολημένες να μποϊκοτάρουν η μία τις εισαγωγές της άλλης και να μπλοκάρουν τα μέσα ενημέρωσης. Η Τουρκία είχε μια μακρά και περίπλοκη σχέση με τους πλούσιους γείτονές της – από τον ανταγωνισμό μέχρι την εκτόνωση και τη διακοπή όλων των δεσμών. Μόλις πρόσφατα ήρθαν πιο κοντά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments