Πολιτική

Κυβέρνηση: Ποιες αλλαγές σχεδιάζει στη διαχείριση των πυρκαγιών

Κυβέρνηση: Ποιες αλλαγές σχεδιάζει στη διαχείριση των πυρκαγιών

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Pelop.gr - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023: ΟΙ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Η κυβέρνηση δεν θέλει να κινηθεί βεβιασμένα, ενώ παράλληλα δρομολογεί τις πρώτες αλλαγές στη διαχείριση των πυρκαγιών.

«Ο απολογισμός θα γίνει όταν έρθει η ώρα» διαμηνύουν κυβερνητικά στελέχη ως προς τις ευθύνες, τις παραλείψεις ή τα λάθη που έγιναν κατά τις καταστροφικές πυρκαγιές που συνεχίζουν να καίνε δασικές εκτάσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Ένα πρώτο στίγμα αναμένεται να δώσει με την τοποθέτησή του στη Βουλή κατά την προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα αναφερθεί διεξοδικά στο τι συνέβη το φετινό καλοκαίρι και θα προϊδεάσει για τις αλλαγές που σχεδιάζει εκ νέου η κυβέρνηση στη διαχείριση των πυρκαγιών. «Έχει αποδείξει ο Πρωθυπουργός, έχει αποδείξει η Κυβέρνηση αυτή ότι δεν κρύβεται πίσω από καμία κρίση», δήλωσε σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όχι σε βεβιασμένες αλλαγές προσώπων

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι τώρα είναι η ώρα της καταπολέμησης και του αγώνα και ότι ο επανασχεδιασμός της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας θα γίνει μετά το τέλος της αντιπυρικής περιόδου. Από το Μέγαρο Μαξίμου διέψευσαν ότι «τρίζουν καρέκλες» σε αυτή τη φάση και δήλωσαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τις αλλαγές στο κυβερνητικό προσωπικό. Δυσαρέσκεια για την ανταπόκριση και την αποτελεσματικότητα έχουν αρχίσει να διαφαίνονται, πάντως, με υψηλόβαθμα στελέχη να μεταφέρουν ένα κλίμα που προέρχεται κυρίως από δυσαρεστημένες τοπικές κοινωνίες. Στο εσωτερικό του κυβερνητικού επιτελείου υπάρχει η πεποίθηση ότι οι κραδασμοί μπορούν να απορροφηθούν από τις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες του επόμενου διαστήματος, με τον κύριο Άκη Σκέτσο και άλλους να παραδέχονται ότι «πέρυσι τα πήγαμε καλά, φέτος δεν τα πήγαμε εξίσου καλά». Ο ίδιος παραδέχεται ότι. όταν τελειώσει αυτή η περίοδος, θα πρέπει να κάνουμε μια μεγάλη και ενδελεχή συζήτηση για το τι πήγε στραβά.

Ωστόσο, απορρίπτουν τον γενικό αφορισμό που κυριαρχεί τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την αντίδραση των κρατικών και κυβερνητικών δομών, τονίζοντας το επικίνδυνο κοκτέιλ ακραίων καιρικών φαινομένων και εμπρησμών αυτό το καλοκαίρι λόγω της κλιματικής αλλαγής. «Υπάρχει κράτος και μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως υπάρχει μια ανασύσταση της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας. Έχουν αυξηθεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις», δήλωσε ο κ. Σκέρτσος, ενώ ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι σε περίπου ενάμισι μήνα «έχουμε πάνω από 100 προσαγωγές, 140 για την ακρίβεια, εκ των οποίων οι 79 έχουν μετατραπεί σε συλλήψεις για αδικήματα εμπρησμού, πολλά εκ των οποίων -σχεδόν τα μισά- αφορούν εμπρησμούς εκ δόλου, που πλέον με τις τελευταίες τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα από την Κυβέρνηση, την τελευταία τετραετία έχουν αποκλειστική ποινή τα ισόβια, όταν απειλείται θάνατος εξ’ αιτίας της φωτιάς, και είναι όλα κακουργήματα».

Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης

Τα κυβερνητικά σχέδια περιλαμβάνουν μεγαλύτερη συμμετοχή των τοπικών αρχών και των εθελοντών στο σχεδιασμό της πρόληψης των πυρκαγιών. «Πρέπει όλοι να αποκτήσουμε μία συλλογική κουλτούρα», σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «το κράτος όμως δεν μπορεί να τα κάνει όλα μόνο του. Πρέπει να υπάρχει πρόληψη, καθαρισμοί οικοπέδων και προετοιμασία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments