Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Νέος γύρος εσωκομματικών αντιπαραθέσεων

ΣΥΡΙΖΑ: Νέος γύρος εσωκομματικών αντιπαραθέσεων

Πηγή Φωτογραφίας: [362178] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ / EUROKINISSI)

Το δικαίωμα ψήφου στις κάλπες, το ζήτημα της τηλεμαχίας και η υποψηφιότητα του κ. Κασσελάκη τροφοδοτούν εστίες εσωκομματικής έντασης στην Κουμουνδούρου.

Σε κλίμα εκεχειρίας συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, παρά τον συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο, μικρό και μεγάλο, στον βιότοπο του ΣΥΡΙΖΑ. Και αρκέστηκε σε διαδικαστικά θέματα – πολλά από τα οποία έχουν προφανή πολιτική διάσταση – ενόψει του προσωρινού συνεδρίου του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, όπου η έγκριση των υποψηφίων ηγετών του κόμματος θα είναι το μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης.

Είναι ενδιαφέρον ότι τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και όσοι έγιναν μέλη στις 10 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία διεξαγωγής του πρώτου γύρου των εκλογών, έχουν δικαίωμα ψήφου στις νέες εκλογές για την ανάδειξη προέδρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τον δεύτερο γύρο (16 του ίδιου μήνα) δεν μπορούν να εγγραφούν νέα μέλη, κάτι που αποτελεί βασικό μέρος της “σούπα διαδικασίας”, όπως αναφέρουν πηγές. Επιπλέον, σύμφωνα με την πρόταση της ΠΓ, πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ), του αρμόδιου οργάνου για το Συνέδριο, θα είναι ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιάννης Δρόσος.

Η ΠΓ συζήτησε επίσης αναλυτικά το “αλαλούμ” που υπάρχει σε πολλούς δήμους και περιφέρειες όπου μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατεβαίνουν ως αντίπαλοι (όπως ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Καραμάνος, ο οποίος κατεβαίνει μαζί με τον Γιάννη Σγουρό στην περιφέρεια Αττικής). Αποφασίστηκε ότι σε όλους τους περιφερειακούς “αποστάτες” θα ανασταλεί η κομματική τους ιδιότητα.

Ποιοι θα εκλέξουν τον νέο πρόεδρο;

Η συζήτηση που είχε ανοίξει μετά από πρόταση που κατέθεσε ο Νίκος Παππάς αλλά και στελέχη που κινούνται στη σφαίρα επιρροής του  για να υπάρξει η δυνατότητα να ψηφίσουν και οι φίλοι – ο πρώην υπουργός προφανώς έχει το βλέμμα του στις δυνάμεις της διεύρυνσης και της Προοδευτικής Συμμαχίας – προς το παρόν δεν κερδίζει έδαφος. Αυτή η αρνητική για τον κ. Παππά εξέλιξη οφείλεται σε δύο κυρίως λόγους. Προσκρούει στο κείμενο του καταστατικού του κόμματος και δεν συγκεντρώνει ικανό βαθμό συναίνεσης. 

Η πλευρά Παππά μπορεί να συνεχίσει να το θέτει στις περιοδείες της, αλλά δεν υπάρχει η διάθεση να διχάσει το κόμμα και ειδικά σε μια ρευστή στιγμή που όπως φαίνεται έχει ρευστοποιήσει περισσότερο η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη. Και το ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων επίσης δεν φαίνεται να προχωρά. Η Πολιτική Γραμματεία αφήνει το ζήτημα να διαχειριστούν οι υποψήφιοι και οι εκπρόσωποί τους.

Η υποψηφιότητα του Κασσελάκη

Η κάθοδος του Κασελάκη έχει εισέλθει σε νέα φάση. Ο αιφνιδιασμός έχει δώσει τη θέση του σε ένα γύρο αντιδράσεων, άλλοτε ανοιχτών και άλλοτε συγκεκαλλυμένων.

Μια σειρά παλιών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν βλέπει θετικά την όλη εξέλιξη, μιλάει για Μετα-Πολιτική και συμπτώματα Μετα-Δημοκρατίας και ήδη απασφάλισε. Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, Αριστείδης Μπαλτάς αλλά και Δημήτρης Χριστόπουλος και Στέλιος Κούλογλου με δημόσιες παρεμβάσεις τους κριτίκαραν τις θέσεις και τη στάση Κασσελάκη ενώ δεν έλειψαν τα πυρά εκατέρωθεν από τα στελέχη που έχουν ταχθεί με τον νέο επιχειρηματία.

«Φοβάμαι το εξής και το λέω ευθέως: Πρέπει να διαφυλαχθεί η σοβαρότητα του κόμματος και η πολιτική πυξίδα στο πλαίσιο της ευρύτερης, της σύγχρονης, της νέας Αριστεράς. Η Αριστερά δεν προκύπτει από συμφραζόμενα» είπε ο Νίκος Βούτσης (Κόκκινο), ενώ ο Νίκος Φίλης σημείωσε όλο νόημα πως «έχουμε ανάγκη από πολιτικούς που θα δίνουν λόγο στην κοινωνία και δεν θα φυτεύονται από τα Instagram και τα διάφορα συμφέροντα. Αυτό αφορά όλα τα κόμματα».

Από βήματος «Αυγής», ο Αριστείδης Μπαλτάς προχώρησε το σκεπτικό του με άρθρο: «Η πρώτη απορία μου λύθηκε. Ο κ. Κασσελάκης διεκδικεί την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προκειμένου να τον μετατρέψει «το ταχύτερο δυνατό» σε αντίγραφο του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ. Ωστε να συνεργάζεται με τη ΝΔ σε όσα αφορούν τα μεγάλα ζητήματα της χώρας. Ακόμα και αν έτσι η διάκριση Αριστερά/Δεξιά εξαερώνεται, ενόσω η ίδια η Αριστερά, μαζί με ολόκληρη την ιστορία της, εξαφανίζεται από την πολιτική σκηνή. Παροντισμός χωρίς όρια».

Από την άλλη πλευρά, ο Μάρκος Χατζησάββας (πρώην μέλος του Κλίματος Παύλου Πολάκη), θερμός υποστηρικτής του Κασσελάκη, άνοιξε πυρ κατά τριών υποψηφίων (Αχτσιόγλου, Παππά, Τσακαλώτου και όχι Τζουμάκα), αποτυπώνοντας μια διάθεση που πιθανότατα θα εκφραστεί και στο προσεχές Συνέδριο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments