Ελλάδα

Θεσσαλία: Φτωχοποίηση παραγωγών και ζημιές δισεκατομμυρίων

Θεσσαλία: Φτωχοποίηση παραγωγών και ζημιές δισεκατομμυρίων

Πηγή Φωτογραφίας: ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΣ ΚΑΜΠΟΣ (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ / EUROKINISSI)

Για φτωχοποίηση των γεωργικών παραγωγών και για ντόμινο αρνητικών επιπτώσεων στην οικονομία, κάνει λόγο ο πρόεδρος της Προοδευτικής Αγροτικής Κίνησης (ΠΑΚ) Θεσσαλίας

Τις πληγές της μετρά η Θεσσαλία με την κακοκαιρία Daniel να έχει σαρώσει τον κάμπο και τις όμορες περιοχές αφήνοντας πίσω της θύματα, αγνοουμένους και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές, ενώ τεράστια είναι και η οικολογική καταστροφή η οποία μεταμορφώνει ολοσχερώς τη σύσταση του εδάφους.

Ο θεσσαλικός κάμπος, η καρδιά του πρωτογενούς αγροτικού τομέα της χώρας, αποτελεί βασικό γρανάζι της ελληνικής οικονομίας συνεισφέροντας όλο και περισσότερο στο ΑΕΠ. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, εκείνα του 2021, η αγροτική παραγωγή μαζί με τους τομείς της δασοκομίας και της αλιείας δημιούργησε ακαθάριστη προστιθέμενη αξία μεγέθους 7,13 δισ. ευρώ. Μάλιστα, το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 3,9% του ΑΕΠ, αρκετά υψηλότερο από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο ο οποίος είναι 1,6%.

Η επέλαση της κακοκαιρίας έχει προκαλέσει αλυσιδωτές επιπτώσεις για ολόκληρη την οικονομία και θα επηρεάσει την κοινωνική ζωή και το περιβάλλον με τρόπο πρωτόγνωρο. Ο κ. Χρήστος Αθανασιάδης, πρόεδρος της Προοδευτικής Αγροτικής Κίνησης (ΠΑΚ) Θεσσαλίας, του συλλογικού οργάνου της περιφέρειας που συσπειρώνει αγρότες, ασχολούμενους με τον πρωτογενή τομέα αλλά και γεωτεχνικούς, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση ζητημάτων της ελληνικής γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της αλιείας, μιλά στο για το μέγεθος της καταστροφής. Όπως εξηγεί, «έχει πληγεί το σύνολο των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, οι οποίες ήταν ένα στάδιο πριν από την συγκομιδή όπως το βαμβάκι και το καλαμπόκι αλλά έχουν πληγεί και τα αποθηκευμένα προϊόντα όπως είναι εκείνα των σιτοπαραγωγών ή οι ζωοτροφές.

Στον κτηνοτροφικό τομέα έχουμε πνιγμούς εκατοντάδων παραγωγικών ζώων και κτηνοτροφικές μονάδες οι οποίες έχουν πλημμυρίσει. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε ακριβή εικόνα της κατάστασης, ευχόμαστε στις επόμενες ημέρες να μην είναι τόσο τραγικά τα πράγματα όπως φαίνονται τώρα. Από τις εικόνες και τις συνομιλίες που έχουμε τώρα με τους συναδέλφους, η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από τραγική».

Τα αιτήματα των παραγωγών – Πόσο γρήγορα μπορεί να αποκατασταθεί η καλλιεργήσιμη γη

Όπως συμβαίνει και στις μεγάλες πυρκαγιές, η αποκατάσταση του εδάφους σε περίπτωση μεγάλης πλημμύρας αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα.

«Χρειάζεται ένα μακρύ χρονικό διάστημα γιατί οι όγκοι του νερού είναι τεράστιοι. Εφόσον φύγουν τα νερά πρέπει να δούμε τα επίπεδα διάβρωσης, τι ποσοστό του εδάφους έχει χαθεί. Υπήρχαν τέτοια φαινόμενα και στον “ΙΑΝΟ” όπου μόλις έφυγαν τα νερά εμφανίστηκε μία κατάσταση η οποία ήταν άσχημη, είχε χαθεί το παραγωγικό μέρος του εδάφους, του χώματος. Εδώ δεν θα χρειαστούν απλά κάποια εκατομμύρια. Μπορεί να χρειαστούν και 2 και 3 δις. ευρώ. Γιατί, δεν μιλάμε μόνο για αγροτικές ζημιές αλλά και για ζημιές στις επιχειρήσεις, σε σπίτια, σε υποδομές. Άρα, θα πρέπει ενδεχομένως από την πλευρά της κυβέρνησης, λόγω της πρωτόγνωρης ζημιάς, να υπάρχει ένα νέο είδος χρηματοδοτικού εργαλείου για να ενισχυθούν οι παραγωγοί και οι πολίτες ευρύτερα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments