Πολιτική

Γεωργιάδης: Οι αυξήσεις των “τριετιών” το 2024 θα συμψηφίζονται με όποιες προηγούμενες αυξήσεις

Γεωργιάδης: Οι αυξήσεις των “τριετιών” το 2024 θα συμψηφίζονται με όποιες προηγούμενες αυξήσεις
Η 15η Φεβρουαρίου 2012 αποτελεί την 1η Ιανουαρίου 2024 σε σχέση με τον υπολογισμό των τριετιών, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κος Γεωργιάδης.

Στην εξειδίκευση της χθεσινής εξαγγελίας του Πρωθυπουργού, κου Κυριάκου Μητσοτάκη περί ξεπαγώματος των τριετιών από τη ΔΕΘ από την 1η Ιανουαρίου 2024 προχώρησε ο Υπ. Εργασίας κος Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

Η ανεργία πέφτει με μεγάλη ταχύτητα, σημείωσε ο ίδιος. Αν περιμέναμε την εφαρμογή της μνημονιακής δέσμευσης να πέσει η ανεργία κάτω από 10%, δηλαδή σε ενάμιση χρόνο, τότε πολλοί μισθωτοί που έπιασαν δουλειά μετά τις 14 Φεβρουυαρίου του 2012 θα άρχιζαν να “χτίζουν” το δικαίωμα για τριετίες το 2029. Η 15η Φεβρουαρίου 2012 αποτελεί την 1η Ιανουαρίου 2024 σε σχέση με τον υπολογισμό των τριετιών, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κος Γεωργιάδης.

Σημειώνεται πως ο μνημονιακός νόμος του 2012 προβλέπει πως οι τριετίες θα έπρεπε να ξεπαγώσουν τον επόμενο χρόνο αφού πέσει σε ετήσια βάση η ανεργία κάτω από 10%.Ωστόσο, η κυβέρνηση αποφάσισε να δοθούν οι αυξήσεις υπολογισμένες μεν από το 2024 ανεξάρτητα από την πορεία της ανεργίας.

Αναδρομική εφαρμογή (σ.σ. δηλαδή να ληφθεί υπόψην η προϋπηρεσία του 2012-2023) δεν τίθεται γιατί ο μνημονιακός νόμος προβλέπει αναστολή, σημείωσε. Τέλη Οκτωβρίου θα έλθει στη Βουλή σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.

Η τριετία ακολουθεί την πορεία του βασικού μισθού, σημείωσε ο Υπ. Εργασίας. Εκεί που προβλέπεται στις συμβάσεις εργαζομένων και έχουν δει αυξήσεις μπορεί να προσμέτρηση της τριετίας, σημείωσε, τόνισε ο κος Γεωργιάδης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα συμψηφίζονται οι αυξήσεις που έλαβε με τις αυξήσεις του ξεπαγώματος των τριετιών, συμπλήρωσε.

Θέλουμε να βοηθήσουμε τους εργαζομένους οι οποίοι δεν έχουν δει καμία αύξηση εδώ και δώδεκα χρόνια και αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, ανέφερε ο Υπ. Εργασίας. Με βάση τις τριετίες θα υπολογίζονται και όλα τα τα άλλα επιδόματα τα οποία παίρνουν οι αμειβόμενοι με τον κατώτατο μισθό.

Στη διάταξη θα προβλέπεται ρητώς η μη αναδρομικότητα. Αν επιβάλαμε 30% αυξήσεις αναδρομικά, οι μισοί εργαζόμενοι θα έχαναν τη δουλειά τους. Υπενθυμίζεται πως με βάση χθεσινό ενημερωτικό σημείωμα του Υπουργείου Εργασίας.

– Για όσους εισήλθαν στην αγορά εργασίας μετά την 14/2/2012 θα αρχίσουν να χτίζουν το δικαίωμα επιδόματος για πρώτη φορά. Άρα, ένας εργαζόμενος που σήμερα αμείβεται με τον κατώτατο από 1η Ιανουαρίου 2024 θα τρέχει ο χρόνος του και θα δικαιούται αναλόγως την προϋπηρεσία του 10% ανά τριετία

– Για αυτούς που είχαν προσληφθεί πριν την 14η Φεβρουαρίου 2012 Για παράδειημα, εργαζόμενος με πρόσληψη προ του 2012 και προϋπηρεσία 2 χρόνων: Το δικαίωμα ωρίμανσης της 1ης τριετίας ενεργοποιείται 1/1/24 και καθίσταται πληρωτέο με τη συμπλήρωση τριετίας την 1/1/25 με αύξηση 10% επί του τότε ισχύοντος βασικού μισθού (πχ με σημερινές τιμές 780+780×0,1=858)

Σε περίπτωση συλλογικών συμβάσεων, τα παραπάνω όρια προσαρμόζονται ανάλογα με τον ισχύοντα σε επίπεδο βασικού μισθού και κλίμακας προσαυξήσεων.

Σε περίπτωση επίσης που οι εργαζόμενοι έχουν ήδη δει αυξήσεις στους μισθούς ενδιαμέσως από το 2012 έως το 2023, και υπερβαίνουν τα σημερινά ισχύοντα είτε στον κατώτατο είτε σε αυτά που ορίζονται στις Συλλογικές Συμβάσεις τότε συμψηφίζονται με τα καταβαλλόμενα .

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος “Εργάνη” ο μέσος μισθός στη χώρα μας είναι 1190 ευρώ, δηλαδή 52% πάνω από τον κατώτατο.

Σημειώνεται ότι το διάστημα μεταξύ 14/2/2012 έως 31/12/2023 δεν θα υπάρχει αξίωση για αναδρομικές αναζητήσεις διαφόρων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments