Διεθνή

ΕΕ: Στέλνει 400 εκατ. στον Ερντογάν για τις προσπάθειες ανικοδόμησης των σεισμόπληκτων περιοχών

ΕΕ: Στέλνει 400 εκατ. στον Ερντογάν για τις προσπάθειες ανικοδόμησης των σεισμόπληκτων περιοχών

Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO: Turkish President Recep Tayyip Erdogan delivers his speech IN the Albanian Parliament, in Tirana, Albania, January 17, 2022 REUTERS/Florion Goga//File Photo

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε συμφωνία με την Τουρκία την Τετάρτη για επιχορήγηση 400 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUSF) για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων ανάκαμψης.

Το να γίνει κάτι στη σωστή χρονική στιγμή παίζει μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη των πραγμάτων. Έτσι και στο θέμα της ανοικοδόμησης των ρημαγμένων περιοχών της Αντιόχειας και του Καχραμανμαράς της νότιας Τουρκίας, οι οποίες ρημάχτηκαν από τους δίδυμους σεισμούς που χτύπησαν την περιοχή πριν από έναν χρόνο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε συμφωνία με την Τουρκία την Τετάρτη για επιχορήγηση 400 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUSF) για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων ανάκαμψης.

Βέβαια το να γίνει αυτό έναν χρόνο μετά από την καταστροφή δεν συνιστά καλό timing. Αυτό που καθιστά αυτή την κίνηση κατάλληλη χρονικώς είναι το γεγονός πως έρχεται μόλις ενάμιση μήνα πριν από της σημαίνουσας σημαίας δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στην Τουρκία, εκλογές που θα καθορίσουν αν οι αντιπολιτευόμενοι κεμαλιστές θα κρατήσουν την Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και τη Σμύρνη και ίσως διεκδικήσουν εξάπλωση, ή ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επιτύχει στη  λυσσαλέα μάχη να ελέγξει απόλύτα τη χώρα.

Η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες του Βελγίου με την παρουσία της Ευρωπαϊκής Επιτρόπου Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα και του Τούρκου Υφυπουργού Εξωτερικών Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι.

Σε μια ομιλία του, ο Φερέιρα εξέφρασε “συμπάθεια εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τον λαό της Τουρκίας”, ειδικά σε “όλους που έχασαν τα σπίτια τους ή τους αγαπημένους τους”. “Η ΕΕ στέκεται αλληλέγγυα με την Τουρκία και έχει δεσμευτεί να προσφέρει βοήθεια 1 δισεκατομμυρίου ευρώ”, είπε. “Σήμερα υπογράφουμε μια συμφωνία για την παράδοση 400 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ. Στην ιστορία αυτού του οργάνου βοήθειας μετά την καταστροφή, αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ σε υποψήφια χώρα. Αυτή είναι επίσης η πρώτη φορά που η Τουρκία λαμβάνει υποστήριξη από το Ταμείο”, είπε. “Αυτό το εξαιρετικό επίπεδο υποστήριξης δικαιολογείται από τις εξαιρετικές περιστάσεις. Όταν χρειάζεται βοήθεια, η Ευρώπη ανταποκρίνεται. Όχι μόνο για τα κράτη μέλη, αλλά και για τους γείτονές μας”. Ο Φερέιρα σημείωσε ότι αξιωματούχοι της ΕΕ συνεργάζονται με την Άγκυρα από τότε που συνέβησαν οι δίδυμες καταστροφές τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, λέγοντας ότι στόχος της δέσμευσης είναι “να υποστηρίξει πρώτα την επισκευή των υποδομών, ειδικά στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης, αλλά και στο νερό και τα λύματα”. “Δεύτερον, το Ταμείο θα υποστηρίξει προσωρινά καταλύματα, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων με εμπορευματοκιβώτια”, είπε, προσθέτοντας: “Τρίτον, προληπτικά μέτρα για την ασφάλεια των υποδομών και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς”. Είπε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι “έτοιμη να παράσχει περαιτέρω καθοδήγηση και υποστήριξη κατά την περίοδο εφαρμογής”.

Ο Μποζάι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του “για την ακλόνητη υποστήριξη που παρείχαν η ΕΕ και τα μέλη της στον απόηχο των σεισμών”. “Είμαστε επίσης βαθιά συγκινημένοι από την αλληλεγγύη των ευρωπαίων φίλων μας για την παροχή βοήθειας στις προσπάθειες ανάκαμψης στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό”, είπε. Σχετικά με τη δέσμευση της ΕΕ, είπε: “Έχουμε προετοιμάσει όλες τις λεπτομέρειες για το τι θα κάνουμε με αυτή τη συμφωνία”. Περιγράφοντας τη συμφωνία ως “εξέλιξη ορόσημο” μεταξύ παρόμοιων προσπαθειών δέσμευσης, ο Bozay είπε, ωστόσο, ότι “λαμβάνοντας υπόψη την κλίμακα της καταστροφής, το ποσό που θα αποδεσμευτεί σε αυτή τη συμφωνία θα καλύψει μόνο ένα μικρό κλάσμα των εκτεταμένων προσπαθειών ανασυγκρότησής μας”. Υπογράμμισε επίσης ότι η “σημασία” της δέσμευσης “ξεπερνά την οικονομική της αξία”. “Συμβολίζει την αλληλεγγύη της ΕΕ μαζί μας, με την Τουρκία”, είπε, σημειώνοντας ότι “τα κονδύλια που διατίθενται… προορίζονται για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής σχολείων και νοσοκομείων στις πληγείσες περιοχές καθώς και αποκατάστασης δομών στην πολιτιστική κληρονομιά .”

Οι σεισμοί της 6ης Φεβρουαρίου 2023 που έπληξαν τη νότια Τουρκία σκότωσαν συνολικά 53.537 ανθρώπους και τραυμάτισαν περισσότερους από 107.000 άλλους. Ή τουλάχιστον έτσι διατείνεται η κυβέρνηση Ερντογάν. Το “διατείνεται” υποστηρίζεται από το γεγονός ότι οι σεισμοί έπληξαν την περιοχή λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές στις οποίες ο Ερντογάν φαινόταν ότι ίσως και να έχανε την προεδρία μετά από δύο δεκαετίες. Για να περιορίσει την αυξανόμενη αντίδραση του κόσμου, την οποία, η αγανάκτηση έσπρωχνε σε επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί μόνο το 2013 στο Γκεζί, ο Ερντογάν έκλεισε την πρόσβαση στο Twitter, από όπου ο κόσμος ενημέρωνε τους διασώστες για το πού υπάρχουν εγκλωβισμένοι και μετά από δύο εβδομάδες σταμάτησε να ανακοινώνει αριθμό νεκρών μένοντας αορίστως στο “κάπου πάνω από 50.000”. Μέχρι που ο εκλεκτός του για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπουλης, Μουράτ Κουρούμ έκανε γκάφα σε ζωντανή εκπομπή και μίλησε για 130.000 νεκρούς. Αμέσως την επομένη, το καθεστώς Ερντογάν εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημέρωσε ότι οι νεκροί ανέρχονται σε 53.537 και ι τραυματίες σε 107.000, επισημαίνοντας δε ότι ο Κουρούμ αναφερόταν σε συνολικό αριθμό νεκρών στη σεισμική ιστορία της Τουρκίας.

Μένει απλώς να δούμε πώς ο Ερντογάν θα εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία με τα προεκλογικά κονδύλια της ΕΕ για τις σεισμόπληκτες περιοχές. Το βέβαιο είναι ότι με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από το χτύπημα του σεισμού, η αντίδραση των πολιτών άρχισε να φουντώνει (στην Αντιόχεια γιούχαραν και προπηλάκισαν τον υποψήφιο δήμαρχο του ερντογανικού κόμματος σε τέτοια ένταση, που αποσύρθηκε από την κούρσα), κυρίως για το γεγονός ότι οι σεισμόπληκτοι δεν έχουν ούτε καν σκηνές ή κοντέινερ έναν χρόνο μετά, την ώρα που ο Ερντγάν υποσχόταν πλήρη ανοικοδόμηση σε 5 μήνες.

Πηγή: capital.gr//Πέτρος Κράνιας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments