Πολιτική

Το Μαξίμου και οι “σκληροί” των μπλόκων

Το Μαξίμου και οι “σκληροί” των μπλόκων

Πηγή Φωτογραφίας: ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Η κυβέρνηση επενδύει στην αποκλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Σε τροχιά αποκλιμάκωσης αισιοδοξεί η κυβέρνηση – έστω συγκρατημένα – ότι θα μπουν τα μπλόκα των αγροτών με σταδιακή επιστροφή των τρακτέρ από τους κόμβους της διαμαρτυρίας στα χωράφια, μετά τη διπλή σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν – ή ακριβέστερα, προσδοκούν – ότι θα «χαλαρώσει» το μέτωπο διαμαρτυρίας με «φωνές» αντίρρησης σε τυχόν προτάσεις μαχητικότερων κινητοποιήσεων.

Η εκτίμησή τους βασίζεται σε τρία βασικά σημεία. Πρώτον, στην ήρεμη ατμόσφαιρα και στον “ουσιαστικό διάλογο” που, όπως λένε, καταγράφηκε επί τρεισήμισι ώρες (πρώτα με 15 εκπροσώπους του μπλοκ και στη συνέχεια με πέντε από τους προέδρους των Εθνικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συνεταιρισμών). Δεύτερον, στο γεγονός ότι συζητήθηκαν τα μέτρα άμεσης εφαρμογής μαζί με την κίνηση θεσμικών θεμάτων όπως η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) καθώς και οι προβλέψεις στο μέλλον όσον αφορά τον ΦΠΑ στο πετρέλαιο. Τρίτον, αποκρυπτογραφήθηκε η πρώτη δήλωση των εκπροσώπων των επιτροπών των μπλόκων μετά τη συνεδρίαση.

«Απολύτως λογικό να δηλώνουν ότι επιστρέφουν στα μπλόκα ώστε να διαβουλευτούν. Λογικό επίσης να λένε ότι δεν καλύφθηκε το σύνολο των αιτημάτων τους. Απαντήθηκε όμως δίκαια ένα σημαντικό μέρος τους», υποστηρίζουν πρωθυπουργικοί συνεργάτες. Το Μαξίμου διαμηνύει ότι έπιασε το… ταβάνι των παρεμβάσεων και ξορκίζει το ενδεχόμενο επικράτησης των «σκληρών» σε κάποια μπλόκα. Στην πραγματικότητα τηρεί στάση αναμονής μέχρι να φτάσουν παντού και να αξιολογηθούν από κάθε αγρότη τα άμεσης εφαρμογής μέτρα, δηλαδή το νέο πρόγραμμα τιμολόγησης στο αγροτικό ρεύμα από την 1η Απριλίου με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων και η προκαταβολική επιστροφή του 50% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο τον Μάρτιο.

Εν τω μεταξύ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει πως θα συνεχίσει τον διάλογο με τις αγροτικές ενώσεις. Ήδη, φαίνεται να υπάρχει διάθεση να συζητηθεί η δημιουργία ενός μόνιμου και “δικαιότερου” μηχανισμού από το 2025 σε σχέση με την επαναφορά του ΦΠΑ στο πετρέλαιο. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός προγραμματίζει νέα συνάντηση για τα θέματα της Θεσσαλίας και του Έβρου και όχι για συγκεκριμένα αγροτικά αιτήματα, αφού ολοκληρώσει σειρά διεθνών δεσμεύσεων τις επόμενες ημέρες.

Υπάρχουν επίσης κρυφές αγωνίες αναφορικά με την προσέγγιση της κυβέρνησης στον γεωργικό τομέα. Το Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνεται ότι στη δεύτερη θητεία της Νέας Δημοκρατίας στενεύουν τα περιθώρια ανοχής των πολιτών και κυβερνητικής καθυστέρησης, ιδίως ενόψει της παραδοσιακά χαλαρής ευρωκάλπης, και θέλει να ελέγξει γρήγορα τα μέτωπα δυσαρέσκειας απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές.

Για το λόγο αυτό, αντί να δυναμιτίσει περαιτέρω το κλίμα με τις μεγάλες κοινωνικές ομάδες, ένα από τα πιο προνομιούχα ακροατήρια της ΝΔ, καταβάλλει διπλή προσπάθεια να μεταφέρει το “μήνυμα” σε άλλες επαγγελματικές ομάδες ότι η κυβέρνηση αφουγκράζεται τα αιτήματα και τις προσδοκίες τους και αναζητά λύσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης θέτει διαρκώς την ανάγκη διατήρησης της κοινωνικής συνοχής ή, κατά τα λεγόμενά του, της “κοινωνικής δικαιοσύνης”, στο προσκήνιο, αναγνωρίζοντας πάντα ότι νοικοκυριά και επιχειρήσεις βρίσκονται σε ένα δύσκολο περιβάλλον. Προσπαθεί να διασφαλίσει ότι το μήνυμα της δέσμευσής του για δημοσιονομική ισορροπία και “δίκαιη κατανομή” των πλεονασμάτων στην κοινωνία δεν θα επισκιάζεται. Ενδεικτικό είναι το αντεπιχείρημα του κ. Μαρινάκη ότι “η κυβέρνηση απαντά με στοχευμένες παρεμβάσεις και όχι με τη λογική “όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά””. Με τη στάση αυτή επιδιώκεται επίσης ο διαχωρισμός της ΝΔ από τους πολιτικούς της αντιπάλους στην αντιπολίτευση, οι οποίοι διατηρούν υψηλούς τόνους στο αγροτικό ζήτημα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments