Πολιτική

Τσίπρας: Ο Βαρουφάκης,διέθετε προσωπική ατζέντα-Σε Novartis και τηλεοπτικές άδειες η διαχείριση ήταν ατυχής

Τσίπρας: Ο Βαρουφάκης,διέθετε προσωπική ατζέντα-Σε Novartis και τηλεοπτικές άδειες η διαχείριση ήταν ατυχής

Πηγή Φωτογραφίας: Δεύτερη ημέρα εργασιών του συνεδρίου "ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ. 50 χρόνια μετά", . Το συνέδριο διοργανώθηκε από την εφημερίδα "Η Καθημερινή", το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε στην αξία της στιγμής της Μεταπολίτευσης, αλλά και τη δραματική περίοδο του 2015 για την ελληνική οικονομία, μιλώντας στο συνέδριο «Μεταπολίτευση: 50 Χρόνια Μετά».

Ο πρώην πρωθυπουργός, ξεκινώντας την ομιλία του ανέφερε: «Γεννήθηκα 4 ημέρες μετά τη Μεταπολίτευση, έχω μνήμες από το 1980 και μετά. Το ωστικό κύμα της Μεταπολίτευσης κράτησε πολλά χρόνια, θυμάμαι ως παιδάκι την προσμονή των μεγάλων αλλαγών. Θυμάμαι το βράδυ των εκλογών του 1981. Η πολιτική είχε μπει σε κάθε σπίτι και σε κάθε συνείδηση εκείνη την εποχή. Η στιγμή της Μεταπολίτευσης ήταν μια μεγάλη τομή. Η στιγμή αυτή θεμελιώθηκε στο πλαίσιο δύο τραυμάτων: της τραγωδίας στην Κύπρο και της εξέγερσης του Πολυτεχνείου».

Σε ύφος αυτοκριτικής, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Οφείλω να παραδεχτώ ότι στην υπόθεση Novartis  και των τηλεοπτικών αδειών η διαχείριση που κάναμε ήταν ατυχής. Η πρόθεσή μας να μην παρέμβουμε σε αυτόν τον σκάνδαλο έδωσε την εντύπωση ότι βάλαμε στο ίδιο τσουβάλι ανθρώπους που είχαν ενοχή με ανθρώπους που δεν είχαν και να δημιουργήσουμε εχθρούς σε μία εποχή που χρειαζόμασταν συμμάχους».

«Δεν σκέφθηκα ποτέ να διαπραγματευθώ την παρουσία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ»

«Όσον αφορά την οικονομία, το 1974, η χώρα μας ήταν ισχυρότερη από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα, σε όρους κατά κεφαλήν εισοδήματος. Σήμερα, είναι πολύ πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και ανταγωνίζεται χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Η χώρα οδηγήθηκε σε μία πρωτοφανή κρίση χρεοκοπίας και πρέπει να αναζητήσουμε τις αιτίες και για ποιους λόγους φθάσαμε έως εκεί. Οδηγηθήκαμε σε αυτό το σημείο, εξαιτίας της προδοσίας των αξιών της Μεταπολίτευσης. Η αιτία της κρίσης είναι ότι τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν τη μεγαλύτερη περίοδο μετά το 1974, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, πρόδωσαν τις ιδεολογικές τους αρχές», υπογράμμισε εν συνεχεία ο κ. Τσίπρας, μεταξύ άλλων.

«Οφείλω να πω ότι και η Αριστερά παραγνώρισε εκείνη την περίοδο τους κινδύνους των μακροοικονομικών ανισορροπιών και αφεθήκαμε επίσης στο λανθάνον αφήγημα της δήθεν “θωρακισμένης” οικονομίας. Οι ευθύνες πρέπει να καταμερισθούν ισοτίμως», υπογράμμισε εν συνεχεία ο πρώην πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων.

«Δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό μου, να διαπραγματευθώ την παρουσία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ. Το ερώτημα ήταν αν αποδεχόμαστε τη συμφωνία που μάς πρότειναν οι εταίροι και όχι: “Να παραμείνουμε στο ευρώ ή όχι”. Η προοπτική διεξόδου ήταν η αναδιάρθρωση του χρέους. Καταφέραμε τότε ένα μνημόνιο, αν και φυσικά, δεν θέλαμε αυτήν την εξέλιξη. Τελικά, πετύχαμε ως χώρα να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα με αρχή, μέση και τέλος, ώστε να υπάρξει μία ομαλή δημοσιονομική προσαρμογή», προσέθεσε.

«Ο Βαρουφάκης διέθετε προσωπική ατζέντα»

Συνέχισε, λέγοντας ότι: «Ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει μεγάλη ευθύνη, διέθετε προσωπική ατζέντα. Η προοπτική διεξόδου ήταν η αναδιάρθρωση του χρέους. Καταφέραμε τότε ένα μνημόνιο, αν και φυσικά, δεν θέλαμε αυτήν την εξέλιξη. Τελικά, πετύχαμε ως χώρα να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα με αρχή, μέση και τέλος, ώστε να υπάρξει μία ομαλή δημοσιονομική προσαρμογή. Η στρατηγική μου, η οποία ήταν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ, ήταν γνωστή στον κ. Παυλόπουλο (σ.σ. τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας)», επισήμανε.

«Η κρίση εκπροσώπησης μάς έχει οδηγήσει στη μεταπολιτική, δεν υπάρχει ένα ισχυρό πολιτικό “βάρος”. Ο κόσμος έχει κουραστεί, όπως και η Δημοκρατία μας, λόγω των συνεχών κρίσεων. Αυτά δημιουργούν ένα επίπεδο αβεβαιότητας, στο οποίο “ριζώνουν” οι εύκολες και λαϊκιστικές λύσεις. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε αυτόν τον κίνδυνο», σημείωσε εν συνεχεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments