Πολιτική

Ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Πηγή Φωτογραφίας: [367781] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε το αίτημα.

Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα σήμερα, στην Ολομέλεια της Βουλής,  η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.  Το κλίμα είναι πολεμικό με την κυβέρνηση να έχει μείνει μόνη, δεχόμενη αλλεπάλληλα πυρά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης,  που υποστηρίζουν ότι με το επίμαχο νομοσχέδιο παραβιάζεται το άρθρο 16 του Συντάγματος, καταγγέλλουν «ξεπούλημα» της δημόσιας παιδείας και εμπορευματοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί αύριο Παρασκευή, οπότε και θα μιλήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί ενώ οι φοιτητές και όχι μόνο, ετοιμάζονται να «βουλιάξουν» ξανά την Αθήνα, με πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια, έχοντας στο πλευρό τους την πανεπιστημιακή κοινότητα με την ΠΟΣΔΕΠ, να προκηρύσσει 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο.

Το αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας μάλιστα να διεξαχθεί τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων που αφορούν την ίδρυση των “παραρτημάτων” ξένων ΑΕΙ στη χώρα. Κι αυτό, όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη του κόμματος, “για να καταγραφούν τα ονόματα των βουλευτών που θα υπερψηφίσουν παραβίαση του Συντάγματος το οποίο έχουν ορκιστεί να τηρούν”.

Την συνταγματική παράμετρο, άλλωστε, επικαλέσθηκαν και τα οκτώ κόμματα της αντιπολίτευσης, θέτοντας στην κυβέρνηση και, προσωπικά, στον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη, γιατί δεν περίμενε την Αναθεώρηση του Συντάγματος και επέλεξε την παραβίαση του “άρθρου 16”. Με την επισήμανση ότι αυτό το άρθρο, μέσα από όλες τις παραγράφους του, ορίζει “ρητά και χωρίς ερμηνείες” τον δημόσιο χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Παρά τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται να ψηφίσει το νομοσχέδιο. Ενδεικτικό είναι ότι επικαλούμενη την πλειοψηφία των 158 βουλευτών που διαθέτει, απέρριψε τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που κατατέθηκαν.

Κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης, πλην του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αλλά σε μικρό βαθμό, δεν αντιμετωπίζει ενδεχόμενα “διαρροών” από βουλευτές, καθώς άπαντες στηρίζουν την καταψήφιση του νομοσχεδίου. Στη Χ. Τρικούπη εκτιμούν ότι ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος θα καταψηφίσει, τελικά, ενώ για την Νάντια Γιαννακοπούλου, αν δεν καταφέρουν να την πείσουν, “ελπίζουν” να διαφοροποιηθεί με αποχή από την ψηφοφορία και όχι με υπερψήφιση.

«Τα πανεπιστήμια δεν είναι επιχειρήσεις, οι φοιτητές δεν είναι πελάτες, οι διδάσκοντες δεν υπόκεινται στο διευθυντικό δικαίωμα κανενός εργοδότη», τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στη Βουλή.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για «κραυγαλέα παραβίαση του Συντάγματος», που σκοπό έχει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα «πίσω από την ανωτατοποίηση των κολεγίων» και υπογράμμισε πως η ΝΔ έχει «σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας», όταν προσπαθεί να πείσει για τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου, «εφόσον με τις συνταγματικές προβλέψεις δεν τα πάει καθόλου καλά ο κ. Μητσοτάκης», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Σκόνη και θρύψαλα έκανε την προπαγάνδα της κυβέρνησης το φοιτητικό κίνημα με τους μεγαλειώδεις αγώνες του ενάντια στην ίδρυση των ιδιωτικών Πανεπιστημίων»,  τόνισε ο Γιάννης Δελής από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση απελευθερώνει εντελώς την αγορά στην ανώτατη εκπαίδευση, προκειμένου τα πανεπιστήμια να λειτουργούν ως επιχειρήσεις, είτε είναι δημόσια, είτε είναι ιδιωτικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments