Nέα της αγοράς

Αλεξανδρούπολη: Ξεκινούν τα έργα αναβάθμισης του λιμανιού

Αλεξανδρούπολη: Ξεκινούν τα έργα αναβάθμισης του λιμανιού

Πηγή Φωτογραφίας: YPODOMES.COM/Βασική πύλη το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης προς τα Δυτικά Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα

Εκδόθηκε η απόφαση που ξεκλειδώνει το project

Εκδόθηκε η απόφαση με την οποία ξεκλειδώνουν οι εργασίες αναβάθμισης του λιμένα Αλεξανδρούπολης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης, κατόπιν αιτήματος  Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, εξέδωσε την απόφαση, με την οποία παρέχεται η άδεια εκτέλεσης του έργου με τίτλο «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΛΙΜΕΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ: ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΑΘΩΝ ΣΤΗΝ ΛΙΜΕΝΟΛΕΚΑΝΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΙΑΥΛΟ ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑΣ – ΟΔΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΝΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΔΟ».

Οι παρεμβάσεις

Σκοπός του προς εκτέλεση έργου είναι η αναβάθμιση των υποδομών του λιμένα Αλεξανδρούπολης με τις εξής παρεμβάσεις:

  1. αποκατάσταση των βαθών στη λιμενολεκάνη και στο δίαυλο ναυσιπλοΐας του λιμένα.
  2. οδική σύνδεση του νέου εμπορικού προβλήτα του λιμένα Αλεξανδρούπολης με τη νέα Περιφερειακή Οδό που είναι ήδη υπό κατασκευή, στο πλαίσιο της οποίας προβλέπεται η κατασκευή οδικού άξονα μήκους 1.500 μέτρων εντός της χερσαίας ζώνης του λιμένα Αλεξανδρούπολης.

Η κατασκευή του συγκεκριμένου οδικού κλάδου, είναι άμεσης προτεραιότητας απαιτούμενη οδική υποδομή για την εκτροπή της εμπορικής κίνησης του λιμένα απευθείας προς την Εγνατία Οδό, δια μέσου του νέου, ανατολικού κλάδου της Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης.

Στρατηγικός κόμβος

Η ανακοίνωση τονίζει ότι το έργο «έχει εμβληματικό χαρακτήρα καθώς με την υλοποίησή του ο λιμένας Αλεξανδρούπολης καθίσταται στρατηγικός, ενεργειακός και εμπορικός κόμβος της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων».

Με την υλοποίηση του έργου θα επιτευχθεί αφενός, η εξασφάλιση των αναγκαίων εκείνων συνθηκών για τον απρόσκοπτο και ασφαλή ελλιμενισμό των πλοίων και αφετέρου, η οδική σύνδεση του λιμένος με τη νέα Περιφερειακή Οδό που θα συμβάλλει αποφασιστικά στην εκτροπή της εμπορικής κίνησης του λιμένα απευθείας προς την Εγνατία Οδό.

Με τον τρόπο αυτό θα αποσυμφοριστεί το αστικό οδικό δίκτυο που, επί του παρόντος, επιφορτίζεται το σύνολο της κίνησης του λιμένος με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο οχλήσεων της πόλης της Αλεξανδρούπολης.

Το έργο εντάχθηκε στο «Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας» και υλοποιείται από το ΤΑΙΠΕΔ σύμφωνα με το ν. 4799/2021 και ο προϋπολογισμός δημοπράτησής του ανέρχεται συνολικά σε 19.072.880,72 ευρώ (πλέον ΦΠΑ). Η υλοποίηση του έργου γίνεται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Next Generation EU και φορέας χρηματοδότησής του είναι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments