Διεθνή

Πρώην επιμελητής του Βρετανικού Μουσείου κατηγορείται για κλοπή 1.800 αντικειμένων

Πρώην επιμελητής του Βρετανικού Μουσείου κατηγορείται για κλοπή 1.800 αντικειμένων

Πηγή Φωτογραφίας: Η αίθουσα με τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο. [A.P. Photo / Kirsty Wigglesworth]

Εργαζόταν στο Μουσείο επί 30 ολόκληρα χρόνια. Τώρα λένε ότι έκλεβε τα αντικείμενα, παραποιώντας τα ηλεκτρονικά αρχεία ώστε να μη γίνει αντιληπτός. Στη συνέχεια, πουλούσε τα κλεμμένα αντικείμενα στο eBay

Πρώην επιμελητής του Βρετανικού Μουσείου κατηγορείται για κλοπή 1.800 αντικειμένων Εργαζόταν στο Μουσείο επί 30 ολόκληρα χρόνια. Τώρα λένε ότι έκλεβε τα αντικείμενα, παραποιώντας τα ηλεκτρονικά αρχεία ώστε να μη γίνει αντιληπτός. Στη συνέχεια, πουλούσε τα κλεμμένα αντικείμενα στο eBay .

Μεγάλη υπόθεση κλοπής πολύτιμων αντικειμένων απασχολεί το Βρετανικό Μουσείο και τη Σκότλαντ Γιαρντ. Για την κλοπή –τουλάχιστον 1.800 αντικειμένων μεγάλης πολιτιστικής και ιστορικής αξίας– κατηγορείται επιμελητής του μουσείου. Ο δρ Πίτερ Χιγκς εργαζόταν στο Βρετανικό Μουσείο ως επιμελητής του ελληνικού και ρωμαϊκού τμήματος, ενός εκ των σημαντικότερων του μουσείου και υπεύθυνος για εκατομμύρια αρχαιότητες. Κατά τη διάρκεια της δεκαετούς θητείας του, φέρεται να έκλεψε 1.800 αρχαιότητες από το μουσείο και να αλλοίωσε τα αρχεία των υπολογιστών προκειμένου να συγκαλύψει τις κλοπές για τις οποίες κατηγορείται. Μετά, πουλούσε τα αντικείμενα στο eBay. Η Μενδώνη «πυροβολεί» το τρύπιο Βρετανικό Μουσείο Πατήστε εδώ Το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε την Τρίτη 26 Μαρτίου τον Χιγκς να επιστρέψει όσα αντικείμενα είχε κλέψει και να αποκαλύψει όλο το ιστορικό των συναλλαγών του στο eBay και την πλατφόρμα ηλεκτρονικών πληρωμών PayPal.

Ο Χιγκς κατηγορείται από το Μουσείο ότι «έκλεψε πολύτιμους λίθους, κοσμήματα, χρυσό, ασήμι και άλλα αντικείμενα από τη συλλογή, αλλά και για σκόπιμη καταστροφή αντικειμένων της συλλογής, καθώς από αυτά αφαίρεσε ή προσπάθησε να αφαιρέσει χρυσό ή ασήμι», ειπώθηκε στο δικαστήριο. Ο δικηγόρος του Μουσείου, Ντάνιελ Μπέρτζες, είπε ότι υπάρχουν «αδιαμφισβήτητα στοιχεία» ότι ο Χιγκς «έκανε κατάχρηση της θέσης του» τουλάχιστον μεταξύ Ιουλίου 2009 και Ιανουαρίου 2018. Remaining Time-0:00 Fullscreen Mute «Ενώ η πλήρης έκταση των κλοπών είναι άγνωστη, προς το παρόν πιστεύεται ότι περισσότερα από 1.800 αντικείμενα κλάπηκαν ή καταστραφήκαν και ότι πολλές εκατοντάδες από αυτά πουλήθηκαν ή προσφέρθηκαν προς πώληση», είπε ο δικηγόρος, σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου. «Τα αντικείμενα που έχουν κλαπεί από το μουσείο είναι μεγάλης πολιτιστικής και ιστορικής αξίας. Υπάρχει επιτακτικό δημόσιο συμφέρον για την ανάκτησή τους».

Μέχρι στιγμής έχουν επιστραφεί 356 από τα κλοπιμαία. Ο 56χρονος Χιγκς, ο οποίος εργάστηκε στο τμήμα για περισσότερα από 30 χρόνια πριν απολυθεί τον περασμένο Ιούλιο, αρνείται τους ισχυρισμούς. Ο ίδιος δεν παρέστη στη διαδικασία, επικαλούμενος λόγους υγείας, και είπε ότι δεν έχει χρήματα για δικηγόρο. Το Βρετανικό Μουσείο ισχυρίζεται ότι ο Χιγκς παρενέβη στον υπολογιστή του Μουσείου για να καλύψει τις ενέργειές του, ακόμη και όταν υπήρχαν αναφορές για ύποπτες κλοπές. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν ο Μάλκομ Χέι, έμπορος αρχαιοτήτων, επικοινώνησε με το μουσείο τον Ιούνιο του 2020. Ηταν ανήσυχος, καθώς είχε αγοράσει ένα πετράδι που φαινόταν να ταιριάζει με ένα πλήρες αντικείμενο από τη συλλογή του μουσείου, το οποίο ονομάζεται Hay Gem. Ο δρ Ιτάι Γκρέιντελ, ένας άλλος έμπορος, είπε στο μουσείο τον Φεβρουάριο του 2021 ότι ο Χιγκς προσπαθούσε να πουλήσει τρία αρχαία πετράδια, συμπεριλαμβανομένου του Hay Gem.

Η Ορέλια Μέισον-Μπέργκοφ, αιγυπτιολόγος που εργάζεται στο Μουσείο, κλήθηκε το 2022 να διεξαγάγει πλήρη έλεγχο των αντικειμένων του ελληνικού και ρωμαϊκού τμήματος μετά την εξαφάνιση τριών χρυσών σκουλαρικιών. Τότε, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ των Times, διαπίστωσε ότι πολλά αντικείμενα που υπήρχαν στην αποθήκη κατά τη διάρκεια απογραφής το 2013-16 έλειπαν και ότι άλλα είχαν χάσει τις χρυσές βάσεις τους ή είχαν καταστραφεί. Το Μουσείο έχει αναθέσει στη δρ Κλόντια Βάγκνερ, ειδική στην κλασική αρχαιολογία, να διαπιστώσει εάν κάποιο από τα αντικείμενα που έχει βγάλει προς πώληση ο Χιγκς προέρχεται από τη «μη καταχωρισμένη συλλογή» του μουσείου. Μέχρι στιγμής η Βάγκνερ έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον τέσσερα αντικείμενα που πουλάει ο Χιγκς ανήκουν στο Μουσείο. Ο Χιγκς φέρεται να έλεγε στους υποψήφιους αγοραστές ότι πουλούσε αντικείμενα για λογαριασμό συγγενών του, συμπεριλαμβανομένου του παππού και της αδελφής του.

Το μουσείο ισχυρίζεται ότι υπάρχει «σαφής σχέση» μεταξύ του Χιγκς και του Ρολφ φον Κίαερ της Helios Gallery Antiquities με έδρα στο Λονδίνο. Ο Φον Κίαερ αγόρασε δεκάδες αρχαιότητες μέσω eBay για «μικρά ποσά», μεταξύ Ιουλίου 2009 και Νοεμβρίου 2016, και στη συνέχεια τις πούλησε σε πελάτες στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο εξωτερικό, όπως είπε το δικαστήριο. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η γκαλερί γνώριζε ότι επρόκειτο για προϊόντα κλοπής. Η δικαστής Χέδερ Ουίλιαμς διέταξε τον Χιγκς να επιστρέψει τυχόν κλεμμένα αντικείμενα εντός τεσσάρων εβδομάδων και να αποκαλύψει τα αρχεία των λογαριασμών του στο eBay και στο Paypal. Η δικαστής είπε ότι υπάρχουν «βάσιμα στοιχεία» ότι οι ισχυρισμοί του μουσείου είναι σωστοί. Η έρευνα της Σκότλαντ Γιαρντ για το θέμα συνεχίζεται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments