Τεχνολογία

Η ΑΙ έρχεται στη Wall Street…

Η ΑΙ έρχεται στη Wall Street…

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Όλο και περισσότερες μεγάλες εταιρείες απεργάζονται σενάρια περικοπής προσλήψεων νέων αναλυτών και επενδυτικών συμβούλων, αντικαθιστώντας τους με την… τεχνητή νοημοσύνη η οποία εισβάλλει στη Wall Street. Αυτό είπαν στους New York Times πηγές προσκείμενες στη Goldman Sachs, στη Morgan Stanley και σε άλλες τράπεζες.

Όλο και περισσότερες μεγάλες εταιρείες απεργάζονται σενάρια περικοπής προσλήψεων νέων αναλυτών και επενδυτικών συμβούλων, αντικαθιστώντας τους με την… τεχνητή νοημοσύνη η οποία εισβάλλει στη Wall Street.

Όλο και περισσότερες μεγάλες εταιρείες απεργάζονται σενάρια περικοπής προσλήψεων νέων αναλυτών και επενδυτικών συμβούλων, αντικαθιστώντας τους με την… τεχνητή νοημοσύνη η οποία εισβάλλει στη Wall Street. Αυτό είπαν στους New York Times πηγές προσκείμενες στη Goldman Sachs, στη Morgan Stanley και σε άλλες τράπεζες.

Οι νεοεισερχόμενοι αναλυτές στην αγορά της επενδυτικής τραπεζικής μπορεί να μειωθούν ακόμη και κατά τα 2/3, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ενώ αυτοί που θα προσληφθούν είναι πιθανό να αμείβονται με χαμηλότερους μισθούς, καθώς οι εργοδότες συνυπολογίζουν τη βοήθεια που παίρνουν στη δουλειά τους από κάνοντας χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

«Η εύκολη σκέψη είναι απλώς να αντικαταστήσεις τους νέους με ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης», είπε στους Times ο Christoph Rabenseifner, επικεφαλής στρατηγικής για την τεχνολογία, τα δεδομένα και την καινοτομία της Deutsche Bank, αν και, πρόσθεσε, ακόμη είναι απαραίτητο να διατηρηθεί το ανθρώπινο δυναμικό.

Οι τράπεζες έχουν ήδη δοκιμάσει λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, δίνοντάς του διάφορα παρατσούκλια όπως «Σωκράτης», αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα.

Τι λένε οι τράπεζες

Εκπρόσωπος της Goldman Sachs είπε στο Business Insider ότι η τράπεζα βρισκόταν ακόμη στα «πρώιμα στάδια» της εξερεύνησης της τεχνολογίας AI, προσθέτοντας ότι είναι «ικανοποιημένη» με τα αποτελέσματα που έχει καταγράψει μέχρι στιγμής.

Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, η μείωση των προσλήψεων είναι έξω από το άμεσο πλάνο. «Δεν έχουμε επί του παρόντος σχέδια να αντικαταστήσουμε τους νεοεισερχόμενους αναλυτές μας ως αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών», είπε χαρακτηριστικά.

Από την Deutsche Bank φάνηκαν επιφυλακτικοί, λέγοντας ότι εκτιμούν πως είναι πολύ νωρίς για να σχολιάσουν την πιθανότητα περικοπής θέσεων εργασίας, ενώ η Morgan Stanley δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Ορισμένα στελέχη του χρηματοοικονομικού κλάδου υπαινίσσονται δημόσια μια μελλοντική αλλαγή στον χώρο εργασίας. Ο επικεφαλής της JPMorgan, Τζέιμι Ντίμον, έχει δηλώσει ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να «μειώνει ορισμένες κατηγορίες θέσεων εργασίας ή ρόλους» στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους.

Ο επικεφαλής της BlackRock Λάρι Φινκ έχει πει, μιλώντας στον FT, ότι η ΑΙ έχει «τεράστιες δυνατότητες» να αυξήσει την παραγωγικότητα των εργαζομένων, προσθέτοντας αργότερα ότι η εταιρεία διαθέτει «τεράστιο χρόνο» στην τεχνητή νοημοσύνη.

Επιπλέον, η Goldman Sachs έχει υπολογίσει ότι περίπου 300 εκατομμύρια εργαζόμενοι θα μπορούσαν να επηρεαστούν σημαντικά από την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ μια έκθεση της McKinsey διαπίστωσε ότι 12 εκατομμύρια εργαζόμενοι θα μπορούσαν να εκτοπιστούν πλήρως από την τεχνητή νοημοσύνη έως το 2030.

Η εταιρεία συμβούλων Accenture έχει μια ακόμη πιο ακραία προοπτική, προβλέποντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να καταλήξει να αντικαταστήσει ή να συμπληρώσει σχεδόν το 75% όλων των ωρών εργασίας στον τραπεζικό τομέα.

«Η τεχνητή νοημοσύνη θα μας επιτρέψει να κάνουμε εργασίες που χρειάζονται 10 ώρες σε 10 δευτερόλεπτα», δήλωσε στους Times ο επικεφαλής της επενδυτικής τραπεζικής της JPMorgan, Τζέι Χόριν, μιλώντας για αναλυτές της Wall Street. «Ελπίζω και πιστεύω ότι θα επιτρέψει στη δουλειά να είναι πιο ενδιαφέρουσα».

Πηγή: ot.gr//Μελίνα Ζιάγκου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments