Policy Briefs

Ευρωσοσιαλιστές: Το ΕΛΚ να δει το πραγματικό πρόσωπο της Μελόνι

Ευρωσοσιαλιστές: Το ΕΛΚ να δει το πραγματικό πρόσωπο της Μελόνι

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Ως ακροδεξιά εκλαμβάνεται η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

Το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) αντέδρασε έντονα σε δήλωση του Γερμανού ευρωβουλευτή της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) Jens Spahn, ο οποίος πρότεινε ότι το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP) — συμπεριλαμβανομένης της ομάδας του είναι μέρος — θα μπορούσε να συνεργαστεί με Το ακροδεξιό κόμμα Fratelli d’Italia του Ιταλού πρωθυπουργού Giorgia Meloni.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο Euractiv στις αρχές της εβδομάδας, ο κ. Spahn υπαινίχθηκε τη συνεργασία μεταξύ του ΕΛΚ και του κόμματος της κας Μελόνι.

Μια τέτοια επιλογή συζητείται στο γερμανικό CDU, το μεγαλύτερο κόμμα-μέλος του ΕΛΚ και το κόμμα από το οποίο προέρχεται η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Εάν το Fratelli d’Italia έχει χαρακτηριστεί ως «μεταφασιστικό» κόμμα , αυτό δεν φαίνεται να ανησυχεί τον κ. Spahn, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το κόμμα του είχε εγκαταλείψει τις επιφυλάξεις του στο ζήτημα της συνεργασίας με το ιταλικό κόμμα.

Είπε ότι “το “τείχος προστασίας” – ότι οι πιθανοί εταίροι του ΕΛΚ πρέπει να είναι φιλοευρωπαϊκοί, υπέρ του ΝΑΤΟ, υπέρ του κράτους δικαίου και υπέρ της Ουκρανίας – βρίσκεται στα δεξιά του κόμματος [της Τζόρτζια] στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μιλώντας στο Euractiv, ο Giacomo Filibeck, γενικός γραμματέας του PES, τόνισε ότι εάν ο κ. Spahn πιστεύει ότι η κα Meloni δεν εκπροσωπεί την ακροδεξιά, “την προσκαλεί να παρακολουθήσει ξανά το συνέδριο του Vox την περασμένη Κυριακή”.

«Δείχνοντας τον εαυτό της δίπλα στον [ουγγρικό πρωθυπουργό Viktor] Orbán, [Marine] Le Pen, [πρόεδρο του Vox Santiago] Abascal και [πρόεδρο του πορτογαλικού κόμματος Chega André] Ventura, η Giorgia Meloni αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο. Εμείς, σοσιαλιστές και σοσιαλδημοκράτες, παραμένουμε πιστοί στον εαυτό μας και δεν θα συνεργαστούμε ποτέ με την ακροδεξιά. Αυτό περιμένουμε από όλα τα δημοκρατικά κόμματα», δήλωσε ο Ευρωπαίος σοσιαλιστής ηγέτης.

Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις για μια υπέρ της ΕΕ πλειοψηφία μετά τις εκλογές εάν είναι επίσης παρόν μέλος των ακροδεξιών ομάδων Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (CRE) ή Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID).

Όπως το ισπανικό κόμμα Vox , έτσι και το κόμμα Fratelli d’Italia της κυρίας Meloni ανήκει στο CRE, μια ομάδα με την οποία το κέντρο συνήθως αποφεύγει να συνεργαστεί. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Vox την περασμένη Κυριακή, η Ιταλίδα εξέφρασε την επιθυμία της να ενώσει τα ευρωπαϊκά δεξιά κόμματα.

«Εστιάζουμε στο όνομα του [μελλοντικού] προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά η πραγματική πρόκληση είναι να οικοδομήσουμε μια διαφορετική πλειοψηφία από αυτή που γνωρίζαμε τα τελευταία πέντε χρόνια, δηλαδή μια αφύσικη πλειοψηφία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. οι σοσιαλιστές», εξήγησε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Πολλές πολιτικές ομάδες παρακολούθησαν το συνέδριο του Vox . Αυτά περιλαμβάνουν το RN (ID), το Fratelli d’Italia (CRE), το Fidesz (δεν είναι εγγεγραμμένο μετά την αποχώρησή του από το ΕΛΚ), το πολωνικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) (CRE) και Chega (ID ).

Πολλοί αναλυτές έχουν προτείνει ότι η παρουσία αυτών των διαφορετικών κομμάτων θα μπορούσε να υποδηλώνει την επιθυμία για συνεργασία μεταξύ των ακροδεξιών ομάδων CRE και ID εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά τις εκλογές του Ιουνίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments