Αυτοδιοίκηση

Στη δημιουργία γεωπάρκου στην Κερασιά Ευβοίας προχωρά η Περιφέρεια Στ. Ελλάδας

Στη δημιουργία γεωπάρκου στην Κερασιά Ευβοίας προχωρά η Περιφέρεια Στ. Ελλάδας
Θα αναδεικνύει την πλούσια ιστορία της ευρύτερης περιοχής.

Στη δημιουργία ενός γεωπάρκου στην Κερασιά της βόρειας Εύβοιας που θα αναδεικνύει την πλούσια ιστορία της ευρύτερης περιοχής προχωρούν οι αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες. Ήδη, η παλαιοντολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως ευρήματα από μια μικρή «ζούγκλα» με ύαινες, ρινόκερους, προβοσκιδωτά, καμηλοπαρδάλεις, αντιλόπες, γαζέλες, πιθήκους, ιππάρια (συγγενικές προγονικές μορφές των αλόγων), αλλά και μαχαιρόδοντες (ένας είδος παρόμοιο του λιονταριού) που ζούσαν πριν από 7 εκατομμύρια χρόνια στην ορεινή περιοχή της Κερασιάς.

Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης «η δημιουργία του γεωπάρκου είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία, την οποία αναλαμβάνουμε σε συνεργασία με τον δήμο. Έχουμε ήδη προχωρήσει σε μια αντίστοιχη πρωτοβουλία σε συνεργασία με τον φορέα διαχείρισης, πιστεύουμε ότι μπορεί να παράξει τεράστια τουριστική υπεραξία, αλλά και ταυτόχρονα είναι πάρα πολύ σημαντικό βήμα για την προστασία της φυσικής μας κληρονομιάς. Γι’ αυτό και άμεσα η Περιφέρεια έχει δεσμεύσει τους αναγκαίους πόρους προκειμένου να προχωρήσουμε στην κατάρτιση της μελέτης με τελικό στόχο όχι μόνο τη δημιουργία του γεωπάρκου στα χαρτιά αλλά και την αναγνώρισή του από την UNESCO. Η μελέτη θα χρηματοδοτηθεί από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κι έπειτα εννοείται ότι θα αξιοποιήσουμε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Μαντουδίου- Ελυμνίων- Αγίας Άννας, Χρήστος Καλυβιώτης τόνισε ότι «στις προθέσεις της σημερινής δημοτικής αρχής ήταν να αναδείξουμε τα σπουδαία και μοναδικά παγκοσμίως, παλαιοντολογικά ευρήματα από σπονδυλωτά που υπάρχουν στην περιοχή Κερασιάς της δημοτικής ενότητας Νηλέως όπου έχουν βρεθεί απολιθωμένα οστά, ενώ υπάρχει στον ίδιο χώρο και απολιθωμένο δάσος. Το γεωπάρκο που σκεφτόμαστε να δημιουργηθεί, για το οποίο έχουμε έρθει σε επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Unesco, θα περιλαμβάνει ως πυρήνα του, την περιοχή Κερασιάς (τα ευρήματα αυτής της περιοχής), ενώ θα επεκτείνεται και σε όλον τον δήμο αλλά και στον όμορο δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού». Όπως επισημαίνει στο Πρακτορείο ο κ. Καλυβιώτης ο δήμος βρίσκεται στη φάση που ξεκινάει η διαδικασία για τη συγκρότηση του φορέα σύστασης του γεωπάρκου και «σε συνεργασία με το αρμόδιο τμήμα της Unesco προωθούμε τις διαδικασίες για να ολοκληρωθούν όλα όσα απαιτούνται προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο. Εξάλλου, η ανάδειξη αυτού του χώρου ως γεωπάρκου θα βοηθήσει την περιοχή μας πολύ. Αφενός να γίνει γνωστό επιστημονικά για το τι υπήρχε στην περιοχή κι αφετέρου θα συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής με την επισκεψιμότητα που θα έχει το γεωπάρκο από Έλληνες και ξένους, επιστήμονες, σχολεία αλλά και πολίτες που θα θέλουν να δουν αυτά τα σπουδαία ευρήματα».

Για μια σημαντική προσπάθεια έκανε λόγο μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της UNESCO, Γιάννης Μανώλης, ο οποίος υποστήριξε ότι «θα δώσει προστιθέμενη αξία στην ευρύτερη περιοχή και θα αποτελέσει ένα πλαίσιο, μέσο ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον. Πιστεύω ότι θα δημιουργήσει αρκετές βιώσιμες θέσεις εργασίας». Ο κ. Μανώλης μίλησε για τη σπουδαιότητα του προγράμματος των παγκόσμιων γεωπάρκων Unesco. «Πρόκειται για ένα σημαντικό πρόγραμμα το οποίο θα δώσει σίγουρα μια υπεραξία στην ευρύτερη περιοχή». Ήδη, προηγήθηκαν συναντήσεις με τον δήμο, ενώ «έχουμε ενημερώσει εδώ και καιρό και τον δήμο και την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ετοιμαστεί ο φάκελος με τις προϋποθέσεις για να προχωρήσουν οι διαδικασίες».Να σημειωθεί πάντως ότι αυτήν την περίοδο στο παγκόσμιο δίκτυο γεωπάρκων Unesco πρόεδρος είναι ο πρόεδρος της ελληνικής επιτροπής γεωπάρκων Unesco, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Νικόλαος Ζούρος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments