Ελλάδα

Τον στρατό ρίχνει στη μάχη για τον κορωνοϊό η Κυβέρνηση

Τον στρατό ρίχνει στη μάχη για τον κορωνοϊό η Κυβέρνηση
Την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων εξετάζει η κυβέρνηση ώστε να βοηθήσουν στην μάχη με τον κορωνοϊό μιας και ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο επικίνδυνος μήνας για την εξάπλωσή του.

Αν κρίνει κανείς από τις τελευταίες τοποθετήσεις τόσο του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά όσο και από διάφορους επιστήμονες, ο μήνας Απρίλιος θεωρείται ο πιο “επικίνδυνος” όσον αφορά την πορεία εξάπλωσης του κορωνοϊού. Με αυτό το δεδομένο η κυβέρνηση εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο μέσα στις επόμενες ημέρες να ρίξει στην μάχη με τον κορωνοϊό και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αρχικά αυτό που θα κάνει ο Στρατός είναι να θέσει στην υπηρεσία του κράτους τις στρατιωτικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις για την παραγωγή υγειονομικού και προστατευτικού υλικού.

Πιο συγκεκριμένα, στο 700 Στρατιωτικό Εργοστάσιο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η παραγωγή μίας μεγάλης ποσότητας απλών χειρουργικών μασκών για ικανοποίηση απαιτήσεων και αναγκών τόσο των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και του Υπουργείου Υγείας.

Μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας αναμένεται να παραδοθούν στους αρμόδιους φορείς 150.000 χειρουργικές μάσκες, οι οποίες δοκιμάστηκαν σε 4 διαφορετικά επίπεδα λαμβάνοντας και τις ανάλογες πιστοποιήσεις καταλληλότητας.

Ταυτόχρονα, στο 691 Βιομηχανικό Εργοστάσιο Βάσεως (691 ΒΕΒ) και στην 441 Αποθήκη Βάσεως Υγειονομικού Υλικού από την προηγούμενη Δευτέρα έχει ξεκινήσει η παραγωγή αντισηπτικού διαλύματος, ενώ έχει τεθεί σε λειτουργία μία επιπλέον γραμμή παραγωγής που παρασκευάζει μεγάλες ποσότητες υποχλωριόδους νατρίου (αποτελεί τη βάση της χλωρίνης) που εν συνεχεία δίνεται στους αρμόδιους φορείς για να πραγματοποιηθούν ψεκασμοί σε δημοσίους χώρους.

Επίσης θα ενεργοποιηθούν και τα εργαστήρια των στρατιωτικών ιατρικών σχολών για την επεξεργασία δειγμάτων από ανθρώπους που έχουν κάνει το τεστ του κορωνοϊού. Παράλληλα το Πολεμικό Ναυτικό δρομολογεί την επίταξη πλοίου το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως πλωτό νοσοκομείο εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Ως προς το πλοίο που θα χρησιμοποιηθεί ως πλωτό νοσοκομείο, σύμφωνα με το protothema.gr  oι πληροφορίες θέλουν να είναι το 2ο πλοίο Γενικής Υποστήριξης που έχει δωρίσει η οικογένεια Λασκαρίδη στο Πολεμικό Ναυτικό και το οποίο πρόκειται να ενταχθεί στη δύναμη του Στόλου, λίγο πριν το Πάσχα.

Πρόκειται για το πλοίο «Ηρακλής», το οποίο, σύμφωνα με το σχέδιο και εφόσον απαιτηθεί, θα χρησιμοποιηθεί ως πλωτό στρατιωτικό νοσοκομείο περισσότερο για να βοηθήσει την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων της πόλης και λιγότερο για την περίθαλψη ασθενών με συμπτώματα κορωνοϊού.

Λόγω μάλιστα της ειδικής κατάστασης που επικρατεί, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξετάζει την πιθανότητα παραλαβής του συγκεκριμένου πλοίου, χωρίς προηγουμένως να έχει βαφτεί στα χρώματα του Πολεμικού Ναυτικού, προκειμένου να συντομεύσει ακόμη πιο πολύ ο χρόνος παραλαβής του. Να σημειώσουμε ότι ο «Ηρακλής» έχει μήκος 85 μέτρων, κατασκευάστηκε το 2002, ενώ διαθέτει σύστημα dynamic positioning το οποίο του παρέχει τη δυνατότητα σταθεροποίησης σε ακινησία με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

Εκτός από υγειονομικό και προστατευτικό υλικό αυτό που χρειάζεται η χώρα στον πόλεμο με τον κορωνοϊό είναι άτομα. Έτσι δρομολογείται η πρόσληψη νοσηλευτριών και τραυματιοφορέων με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες στα στρατιωτικά νοσοκομεία λόγω κορωνοϊού. Παράλληλα, δρομολογείται και η πρόσληψη γιατρών 8 διαφορετικών ειδικοτήτων για το Ναυτικό Νοσοκομείο Χανίων. Το συγκεκριμένο νοσοκομείο εξυπηρετεί και τις ανάγκες της βάσης της αμερικανικής βάσης της Σούδας και με δεδομένο την πληθώρα των κρουσμάτων που έχουν παρουσιαστεί τελευταία σε πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, λαμβάνονται επιπλέον μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments