Οικονομία

Γιάννης Στουρνάρας: Ορκίστηκε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος

Γιάννης Στουρνάρας: Ορκίστηκε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος
Γιάννης Στουρνάρας: Σήμερα η ορκωμοσία του ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος
Με μία λιτή τελετή ορκίστηκε σήμερα διοικητής της Τράπεζα της Ελλάδας παρουσία της της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα και του Επίσκοπο Ωρεών Φιλόθεο.
Ο κ. Στουρνάρας βρίσκεται στην προεδρία της ΤτΕ από τον Ιούνιο του 2014, θέση την οποία αναμένεται να διατηρήσει έως και το 2026. Παράλληλα έχει ανανεωθεί η θητεία του στο στο «τιμόνι» της κεντρικής τράπεζας.

Γεννήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου του 1956 στην Αθήνα ενώ κατάγεται από τη Γλύφα Φθιώτιδας (από τη μεριά του πατέρα του) και από τους Λαμπιώτες Ρεθύμνου (από τη μεριά της μητέρας του). Ο πατέρας του, Θανάσης Στουρνάρας, ήταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, γραμματέας του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ) Φθιώτιδας, και στενός φίλος του Γιάννη Σκουλαρίκη, πρώτου υπουργού Δημόσιας Τάξης του ΠΑΣΟΚ (1981 – 1985). Σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, του οποίου αναγορεύτηκε διδάκτορας Οικονομικής Θεωρίας και Πολιτικής (PhD in Economic Theory and Policy).

Έχει διατελέσει ειδικός σύμβουλος στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας από το 1986 ως το 1989 (με υπουργό πρώτα τον Κώστα Σημίτη και μετά τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη), ειδικός σύμβουλος στην Τράπεζα της Ελλάδος (1989 – 1994), τακτικό μέλος της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1994 – 2000), αντιπρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ, 1994 – 1997), πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας (2000 – 2004). Από το 1989 διδάσκει στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι επίσης γενικός επιστημονικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών. svg%3E

Ήταν μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας για την είσοδο της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ), ενώ ανήκε στις επιτροπές διαβουλεύσεων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Στις 17 Μαΐου 2012, κατά τον διορισμό της υπηρεσιακής κυβέρνησης του Παναγιώτη Πικραμμένου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ανέλαβε το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας μέχρι τη διενέργεια εκλογών στις 17 Ιουνίου 2012.

  • Ο Γιάννης Στουρνάρας, μετά την άρνηση του Βασίλη Ράπανου λόγω προβλημάτων υγείας, επελέγη στις 26 Ιουνίου 2012 ως νέος υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ.
  • Στις 11 Ιουνίου 2014, ανακοινώθηκε πως το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος, εν όψει της αποχώρησης του διοικητή Γιώργου Προβόπουλου, αποφάσισε ομόφωνα να προτείνει προς το Υπουργικό Συμβούλιο, τον διορισμό του Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του διοικητή. Στις 20 Ιουνίου ορκίστηκε στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
  • Έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα σε περιοδικά, σχετικά με τη Μακροοικονομία, την Θεωρία Άριστης Φορολογίας, το Δημόσιο Χρέος, τη Νομισματική Πολιτική και τα Χρηματοπιστωτικά Συστήματα.
  • Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments