Διεθνή

ΗΠΑ ΕΕ τεχνολογία: Η συμμαχία κόντρα στην Κίνα

ΗΠΑ ΕΕ τεχνολογία: Η συμμαχία κόντρα στην Κίνα
ΗΠΑ ΕΕ τεχνολογία: Η Ένωση και η Αμερική προχωρούν στην ανάπτυξη μίας τεχνολογικής συνεργασίας προκειμένου να προλάβουν την Κινεζική ανάπτυξη.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας AUKUS, από τις ΗΠΑ, την Βρετανία και την Αυστραλία υπάρχει μία ακόμα απειλή για την Αμερική, η οποία δεν είναι άλλη από την τεχνολογία. Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την εκρηκτική ανάπτυξη της Κίνας πάνω στην τεχνολογία συμμαχώντας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την άλλη, ο κορωνοϊός δημιούργησε τρομερό πρόβλημα σε ότι αφορά τα τσιπ. Καθώς η ζήτηση για ηλεκτρονικά αυξήθηκε στα ύψη την άνοιξη του 2020, οι κατασκευαστές προειδοποίησαν ότι δεν είχαν ημιαγωγούς – βασικά στοιχεία που απαιτούνται για την κατασκευή συσκευών από smartphone έως αυτοκίνητα.  Τους επόμενους μήνες, η έλλειψη ανάγκασε τα εργοστάσια να κλείσουν τις γραμμές συναρμολόγησης. Οι εταιρείες τεχνολογίας ανέβαλαν την κυκλοφορία προϊόντων. Οι υπολογιστές παραδόθηκαν πολλούς μήνες αργότερα.

Η αυγή μίας νέας συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ – ΕΕ

Ανησυχώντας για τις συνέπειες, πολιτικοί από την Ουάσινγκτον στο Βερολίνο κάλεσε χώρες κατασκευής τσιπ και τους ζήτησε να βοηθήσουν στην ιεράρχηση των παραγγελιών από τις χώρες τους. Αλλά υπήρχαν μόνο τόσα πολλά που μπορούσαν να κάνουν: Τα tsip, που κατασκευάζονται από λίγες μόνο εταιρείες, είναι αρκετά δύσκολο να παραχθούν. Και απλά δεν ήταν αρκετά για όλους. Ενάμιση χρόνο αργότερα, η έλλειψη συνεχίζεται – περιορίζοντας, για παράδειγμα, την παραγωγή νέων αυτοκινήτων.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η παραγωγή περισσότερων τσιπ στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ θα είναι ψηλά στην ατζέντα όταν κορυφαίοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της ΕΕ θα συγκεντρωθούν την Τετάρτη στο Πίτσμπουργκ για την πρώτη συνεδρίαση του “Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ-ΗΠΑ” (TTC).

Τι ελλείψεις κατέδειξε η κρίση

Η κρίση των τσιπ ήταν μια στιγμή που άνοιξε το μάτι για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καταδεικνύοντας πόσο σημαντική είναι η πρόσβαση στην τεχνολογία για τη διατήρηση της γεωπολιτικής κυριαρχίας, σύμφωνα με συνομιλίες με αξιωματούχους των ΗΠΑ και της ΕΕ που συμμετείχαν στην προετοιμασία της συνάντησης TTC, οι οποίοι μίλησαν προϋπόθεση ανωνυμίας επειδή οι συνομιλίες είναι εμπιστευτικές.

Αλλά η εύρεση κοινού τόπου κατά τη διάρκεια της διήμερης συνάντησης δεν θα είναι εύκολη. Το γεγονός δεν επισκιάστηκε μόνο από την είδηση ​​ότι οι ΗΠΑ είχαν διαπραγματευτεί αθόρυβα μια συμφωνία ασφαλείας με την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, καταστρέφοντας μια γαλλική συμφωνία υποβρυχίων πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι κινήσεις της Κίνας

Η Κίνα έχει δηλώσει κορυφαία εθνική προτεραιότητα να εκτελέσει σύντομα ολόκληρη τη διαδικασία παραγωγής στο έδαφός της – κάτι που καμία χώρα δεν μπορεί να κάνει επί του παρόντος. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παρακολουθούσαν με επιμονή ότι οι κινεζικές εταιρείες αγοράζουν εταιρείες τσιπ σε όλο τον κόσμο.

Στο TTC, οι αξιωματούχοι θα μιλήσουν για τον τρόπο αντιμετώπισης των ξένων επενδύσεων στη βιομηχανία ημιαγωγών. Θα συζητήσουν επίσης πώς να συντονίσουν τα δικά τους σχέδια για το πώς η ΕΕ και οι ΗΠΑ μπορούν να εξαρτηθούν λιγότερο από τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Και οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα πρέπει να σκεφτούν πώς να συνεργαστούν καλύτερα στην έρευνα και την ανάπτυξη νέας τεχνολογίας, δήλωσε ο Jan-Peter Kleinhans, εμπειρογνώμονας ημιαγωγών στο think tank Stiftung Neue Verantwortung.

Ένα νέο είδος “Ψυχρού Πολέμου”

Τα τελευταία χρόνια, οι τεχνολογικές εταιρείες της Κίνας έχουν εξελιχθεί σε μερικές από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Αυτό έχει προκαλέσει ανησυχίες στις ΗΠΑ ότι το Πεκίνο θα μπορούσε σύντομα να κυριαρχήσει σε ορισμένες ευαίσθητες τεχνολογίες και να το χρησιμοποιήσει ως στρατηγικό πλεονέκτημα – και έχει ωθήσει ορισμένους παρατηρητές να μιλήσουν για έναν «νέο ψυχρό πόλεμο».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, ενθαρρυμένη από τη διαδεδομένη υποστήριξη για μια σκληρή στάση στο Πεκίνο, επέστρεψε το νέο TTC ως μια πλατφόρμα όπου οι ΗΠΑ και η ΕΕ μπορούν να συνδυάσουν την οικονομική και πολιτική τους δύναμη για να αντιμετωπίσουν τις φιλοδοξίες της Κίνας.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ, εν τω μεταξύ, ανυπομονούσαν να τονίσουν ότι η νέα συμμαχία πρέπει να αφορά κυρίως τη συνεργασία, αντί να στοχεύει σε μια συγκεκριμένη χώρα. Το μπλοκ έχει μέχρι τώρα ακολουθήσει μια λιγότερο αντιφατική πορεία για το Πεκίνο, κυρίως επειδή μερικές από τις 27 χώρες μέλη του έχουν στενούς οικονομικούς δεσμούς με την Κίνα και παραμένουν διχασμένοι ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης της χώρας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments