Διεθνή

Ερντογάν: Πιστεύει πως η Τουρκία θα αποκτήσει F-16 Viper

Ερντογάν: Πιστεύει πως η Τουρκία θα αποκτήσει F-16 Viper
Ερντογάν: Το τελευταίο διάστημα, η Άγκυρα έχει κάνει γνωστή την επιθυμία της να αποκτήσει 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Viper.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γνωστοποίησε την πεποίθησή του πως Άγκυρα και Ουάσιγκτον θα σημειώσουν πρόοδο στις συνομιλίες για την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 και ότι η τουρκική πλευρά θα αποζημιωθεί για τα 1,4 δισ. δολάρια που είχε πληρώσει για τα F-35.

Υπενθυμίζουμε πως η Άγκυρα δεν δύναται να αγοράσει τα αεροσκάφη F-35, εξαιτίας των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί από την Ουάσιγκτον.

Το αμφίσημο μήνυμα Ερντογάν συνοδεύτηκε από άκρως επιθετικές δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ανακοινώσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ, το οποίο απείλησε με αντίποινα στην περίπτωση που προχωρήσουν οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, τις οποίες ετοιμάζεται να ξεκινήσει η αμερικανική EXXON Mobil. «Θα καταστήσουμε σαφές ότι η κυριαρχία και τα νόμιμα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι διαπραγματεύσιμα», ανέφερε ο Τσαβούσογλου στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό TRT, ενώ τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια του τουρκικό ΥΠΕΞ, προειδοποιώντας ότι εάν «η ελληνοκυπριακή πλευρά ξεκινήσει νέα γεώτρηση τον Νοέμβριο, θα αντιδράσουμε για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να απαντάμε σε τέτοιες προκλήσεις». Ερντογάν

Ερντογάν: F-16 Viper αντί των F-35

Ο Ερντογάν δήλωσε μέσα στο Σαββατοκύριακο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρθηκαν να πουλήσουν στην Τουρκία τα αεροσκάφη F-16 σε αντάλλαγμα για την προκαταβολή που είχε δώσει η Άγκυρα για τα πιο προηγμένης τεχνολογίας F-35. Τη συμφωνία για τα F-35 την μπλοκάρισε το Κογκρέσο επειδή η Τουρκία αγόρασε τα ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα S-400.

Όμως η αμερικανική κυβέρνηση, η οποία επέβαλε κυρώσεις στην τουρκική αμυντική βιομηχανία τον Δεκέμβριο, δεν επιβεβαιώνει ότι έκανε κάποια προσφορά στην Άγκυρα.

Ο Ερντογάν επέμεινε πως «θα πάρουμε πίσω το 1,4 δισ. δολάρια με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», μιλώντας σε δημοσιογράφους μέσα στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του από τη Νιγηρία, προσθέτοντας ότι οι υπουργοί Άμυνας Τουρκίας και ΗΠΑ θα συζητήσουν το θέμα. «Πιστεύω ότι θα σημειώσουμε πρόοδο. Φυσικά θα συνομιλήσουμε για το θέμα αυτό με τον πρόεδρο Μπάιντεν στη συνάντηση των G20 στη Ρώμη», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Στις αρχές του μήνα το πρακτορείο Ρόιτερ μετέδωσε ότι η Τουρκία ζήτησε να αγοράσει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 κατασκευασμένα από τη Lockheed Martin και σχεδόν 80 εκσυγχρονιστικά πακέτα για τα αεροπλάνα που διαθέτει ήδη. Λίγο αργότερα οι δημοσιογράφοι ρώτησαν για το θέμα των συνομιλιών τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Ταντζού Μπιλγκίτς. Εκείνος απάντησε ότι Τουρκία και Ηνωμένες Πολιτείες συζητούν την πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί η προκαταβολή για την αγορά των F-35 προκειμένου να αγοραστούν τα F-16.

«Οι επιλογές μας είναι απλές: είτε θα επιστρέψουμε στο πρόγραμμα των F-35 και θα πάρουμε τα αεροσκάφη, είτε θα μας επιστραφούν τα χρήματα. Σε αυτό το πλαίσιο, μπήκε στην ατζέντα το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα που πληρώσαμε για τα F-35 προκειμένου να εκσυγχρονίσουμε τα F-16», είπε ο Μπιλγκίτς.

Οι σχέσεις Άγκυρας – Ουάσιγκτον έχουν διαταραχθεί σημαντικά τα τελευταία πέντε χρόνια όσον αφορά τις διαφορές σχετικά με τη Συρία, τους S-400, τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Άγκυρα λέει ότι ελπίζει για τη βελτίωση των σχέσεων με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, όμως στις συνομιλίες μεταξύ Μπάιντεν και Ερντογάν, μέχρι στιγμής, δεν έχει σημειωθεί κάποια αξιοσημείωτη πρόοδος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments