Οικονομία

Ακίνητα: Περνούν στην ψηφιακή εποχή και οι δηλώσεις γονικών παροχών και δωρεές

Ακίνητα: Περνούν στην ψηφιακή εποχή και οι δηλώσεις γονικών παροχών και δωρεές
Ακίνητα: Στην ψηφιακή εποχή θα περάσουν πολύ σύντομα οι δηλώσεις γονικών παροχών και οι δωρεές για τα ακίνητα.

Στην ψηφιακή εποχή θα περάσουν πολύ σύντομα οι δηλώσεις γονικών παροχών και οι δωρεές για τα ακίνητα. Πιο συγκεκριμένα μέσω του Myproperty της πλατφόρμας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προβούν σε ηλεκτρονική δήλωση φόρου γονικής παροχής και δωρεών.

Τι αναμένεται να συμβεί

Ολόκληρη η διαδικασία θα ξεκινά και θα τελειώνει στο γραφείου του συμβολαιογράφου χωρίς να χρειάζεται ο φορολογούμενους να επισκεφθεί την Εφορία του. Μετά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης, θα γίνεται έλεγχος και  θα εκδίδεται αυτόματα η ταυτότητα οφειλής με το ποσό του φόρου γονικής παροχής ή δωρεάς που θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι στην περίπτωση μεταβίβασης περιουσίας η αξία της οποίας υπερβαίνει τα αφορολόγητα όρια.

ΑΚΙΝΗΤΑ

Τι έχει τεθεί σε ισχύ από 1 Οκτωβρίου

Με το νέο καθεστώς που ισχύει από την 1η Οκτωβρίου 2021:

  • Το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ για γονικές παροχές ή δωρεές ισχύει για δωρεές μεταξύ συγγενών της Α’ κατηγορίας. Δηλαδή μεταξύ συζύγων ή προσώπων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή για δωρεές από γονείς σε παιδιά ή από παππούδες ή γιαγιάδες προς εγγόνια ή για δωρεές από παιδιά σε γονείς.
  • Το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ εφαρμόζεται για κινητή και ακίνητη περιουσία. Δηλαδή για κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, χρηματικά ποσά, μετοχές, ομόλογα, επιχειρήσεις, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κ.λπ.
  • Γονική παροχή ή δωρεά χρηματικών ποσών διενεργείται υποχρεωτικά με μεταφορά χρημάτων μέσω τραπεζικών λογαριασμών.
  • Γονικές παροχές και δωρεές προς τους συγγενείς της Α’ κατηγορίας που υπερβαίνουν τις 800.000 ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 10%.
  • Για τις κληρονομιές δεν υπάρχει καμία αλλαγή και εξακολουθούν να φορολογούνται με συντελεστές που κυμαίνονται από 1,5% -10% ανάλογα με την αξία της περιουσίας με απαλλαγή για τις πρώτες 150.000 ευρώ.
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments