Πολιτική

Η «γκαστρωμένη κάλπη» ή το δεδομένο αποτέλεσμα;

Η «γκαστρωμένη κάλπη» ή το δεδομένο αποτέλεσμα;
Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου γράφει στο pagenews.gr σχετικά με την εκλογική μάχη για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος.

Σήμερα το βράδυ θα υπάρξει νέος πρόεδρος στο ΠΑΣΟΚ. Νίκος Ανδρουλάκης ή Γιώργος Παπανδρέου. Αν και πάντα θα ισχύει η φράση του Χαριλάου Φλωράκη για το άγνωστο της «γκαστρωμένης κάλπης», τα προσώρας δεδομένα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για το «παιδί» που πρόκειται να γεννηθεί.

Το σίγουρο είναι πως η Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου, θα είναι μια τελείως διαφορετική ημέρα για το ΠΑΣΟΚ. Πολλοί θα ήθελαν να αποτελεί μια ακόμη ιστορική ημερομηνία εκτός εκείνης της 3ης του Σεπτέμβρη, ημερομηνία ίδρυσης του Κινήματος. Εκλογές ΚΙΝΑΛ

Ανεξαρτήτως των κομματικών υπερβολών, ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα κινηθεί μεταξύ σφύρας και άκμονος. Μεταξύ δυο κινδύνων που κυριολεκτικά εγκυμονούν εκρηκτικές καταστάσεις:

-η ενότητα του κόμματος και

-οι επόμενες εκλογές.

Κανείς  δεν παραγνωρίζει πως η σημερινή συμμετοχή στις εσωκομματικές κάλπες, θα είναι ο κρίσιμος παράγοντας για το νέο πρόεδρο. Η αυξημένη ή μη συμμετοχή θα προσδώσει και ανάλογα χαρακτηριστική στη νίκη αλλά κυρίως στην αδιαμφισβήτητη κυριαρχία του, εντός της Χαριλάου Τρικούπη. Και οι δυο μονομάχοι έχουν ήδη σχεδιάσει την επόμενη ημέρα. Με τους δικούς τους συνεργάτες και κυρίως τη δική τους πολιτική ταυτότητα. Για να γίνουν και τα δυο αυτά, εφαρμόσιμα, προϋπόθεση είναι το ισχυρό ποσοστό στις σημερινές κάλπες. Μια μικρή διαφορά, θα εγείρει αμφισβητήσεις και κυρίως εσωκομματικές έριδες της επόμενης ημέρας. Μια μεγάλη διαφορά θα αποτελέσει ένα καθαρό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Και στη κοινοβουλευτική ομάδα και στις οργανώσεις και στους φίλους του ΠΑΣΟΚ. Αλλά και στο ευρύτερο πολιτικό πεδίο.

Οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμες για τη νέα ηγεσία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν φαίνεται να πείθεται για πρόωρη προσφυγή σε εθνικές κάλπες. Η επιθυμία του είναι δεδομένη: εξάντληση τετραετίας. Στην οποιαδήποτε περίπτωση από Οκτώβριο και βλέπουμε. Τούτων δοθέντων, ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρητικώς, έχει τη δυνατότητα του πολιτικού χρόνου. Να οργανώσει το κόμμα του, να προχωρήσει στις αλλαγές προσώπων και να αλλάξει το κλίμα σε εθνικό επίπεδο. Η ίδια, όμως αυτή άνεση του πολιτικού χρόνου, μπορεί να μετατραπεί σε μπούμερανγκ καθώς «όταν θα πέσει η σκόνη τότε θα φανεί η πραγματική δυνατότητα», σημειώνουν με νόημα πολιτικοί παράγοντες. Αυτό εξάλλου περιμένουν τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση. Η αξιοποίηση του πολιτικού χρόνου, θα αποτελέσει και ένα από τα κριτήρια αξιολόγησης  του νέου προέδρου.

Με άλλα λόγια η πρώτη σοβαρή δημοσκόπηση που θα έχει να αντιμετωπίσει θα είναι η Κυριακή της απλής αναλογικής. Μέχρι τότε θα κρίνεται καθημερινώς και κυρίως με βάση το πολιτικό πρόγραμμα που θα καταθέσει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments